Basilikum

Basilikum Latinsk navn : Ocimum basilicum Familie : Leppeblomstfamilien Opprinnelse : Asia og Middelhavsområdet Hardførhet : Tåler ikke under 10C Utseende : Brede, saftige blader som…

Basilikum


Latinsk navn: Ocimum basilicum

Familie: Leppeblomstfamilien

Opprinnelse: Asia og Middelhavsområdet

Hardførhet: Tåler ikke under 10C

Utseende: Brede, saftige blader som sitter to og to. Sterk duft.


Plassering: 

Så lyst som mulig, gjerne i full sol. Basilikum bør stå inne aller i et drivhus, unntatt på sommeren når det ikke blir kaldere enn 10 grader på natta. Får den nok vann, vil basilikum trives godt til og med i et sørvindu.

Vann og gjødsel:

Basilikum er glad i vann og bør ikke tørke ut. Den vil overleve om den har blitt så tørr at den begynner å bli slapp. men det vil gå utover både veksten og smaken. Selvvanningspotter passer svært godt til basilikum. 

Basilikum trenger næring for å produsere nye blader gjennom sesongen. Langtidsnæring virker godt, ellers er flytende næring et godt alternativ.

Spesielle krav:

Et basilikumskudd som har begynt å blomstre vil ikke produsere mer smak. Derfor er det en god ide å høste regelmessig fra toppen, slik at planten ikke rekker å blomstre.

Basilikum er følsom for kulde, og må ikke stå i kald trekk. Den bør pakkes inn på vei hjem fra butikken!

Planter som er kjøpt i en matbutikk er beregnet for engangsbruk og har veldig lite jord i potta. De kan reddes om de får ny potte og mer jord.

Formering:

Basilikum kan formeres med frø eller stiklinger.

Sesong:

For det meste sommer, men matbutikker selger basilikum i potter hele året.

Diverse:

Urter med myke blader, for eksempel basilikum, bør ikke varmes opp for mye under matlagingen. Den bør tilsettes til slutt. Basilikum mister mye smak om den tørkes, men holder seg godt som pesto eller i fryseren.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger