Philodendron

Philodendron Latinsk navn : Philodendron sp. Andre navn : Treklatrer Familie : Myrkonglefamilien Opprinnelse : Tropiske strøk i Amerika, men har spredd seg i varme strøk over hele verd…

Philodendron

Philodendron scandens, plantevegg

Latinsk navn: Philodendron sp.

Andre navn: Treklatrer

Familie: Myrkonglefamilien

Opprinnelse: Tropiske strøk i Amerika, men har spredd seg i varme strøk over hele verden

Hardførhet: Tåler ikke under 15 grader

Utseende: Blanke, grønne blader som er hjerte- eller fjærformet. Mange arter klatrer. Store planter får luftrøtter. Philodendron er i samme familie som gullranke og vindusblad, og kan ligne på disse plantene.


Plassering: 

Lunt, lyst, men ikke i direkte sollys. Arter med mørkegrønne blader, f.eks. P.scandens,  trenger ikke å stå i vinduet. Philodendron er tropiske planter, og tåler ikke temperaturer under 15 grader. De liker ikke tørr luft og bør ikke stå rett ved en varmekilde. Varmepumper er spesielt skadelige. Blir det veldig varmt, må planten stå i godt lys.

Jorda må være godt drenert. De fleste profesjonelle gartnere bruker jord med kokosfiber i. For å etterligne skogjorda de vokser vilt i, går det bra å blande orkidejord inn i blomsterjord.

Vann og gjødsel:

Jorda bør tørke såpass at potta kjennes lett ut mellom hver vanning. Planten trenger mer vann om sommeren, og mindre vann om den står i skyggen. Philodendron er en skogplante som ikke krever spesielt mye næring, men den bør få gjødsel annenhver uke i den lyse årstiden. Gjødselpinner passer også godt.

Spesielle krav:

Philodendron liker godt å dusjes med lunkent vann, eller å bli tørket støv av med en fuktig klut. Kommer det luftrøtter, bør ikke de klippes av. Luftrøttene kan gjerne dusjes. Gamle planter kan klippes ned om de blir for lange og slengete. De fleste er egentlig klatreplanter, og vil trives på f.eks. en mosestokk. Noen arter er epifytter, de vokser vilt oppe i trærne. Disse artene vil gjerne ha løs og luftig jord, f.eks. blomsterjord blandet med orkidejord.

Philodendron er sjeldent utsatt for sykdom eller skadedyr, men i de siste årene har en type trips som går på denne typen planter blitt mer og mer vanlig. Ullus kan spre seg til typer med tykke blader. Det er alltid en god ide å la nye planter og stiklinger få stå litt unna andre planter til å begynne med.

Formering:

Philodendron formeres lettest med stiklinger, som roter seg lett i vann. Røttene kommer ut fra noder, der bladene har vært.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Philodendron inneholder det irriterende stoffet kalsiuimoksalat. De aller fleste plantene i myrkonglefamilien inneholder dette stoffet. Derfor bør ikke en Philodendron stå innen rekkevidde av små barn eller dyr. Den er spesielt giftig for gnagere som rotter og kaniner.

Mange arter får blader som ser helt annerledes ut når planten vokser seg stor. Unge planter har vanligvis hjerteformete blader, mens gamle planter kan få blader med finner og bølger.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger