Den store tujadøden

Vi har hatt en uvanlig lang og uvanlig kald vinter i år. Det aller meste av snøen kom rundt og etter påske. Her i Bodø har vi hatt mindre enn halvparten av normal nedbør fra januar til mars. I februa…
Vi har hatt en uvanlig lang og uvanlig kald vinter i år. Det aller meste av snøen kom rundt og etter påske. Her i Bodø har vi hatt mindre enn halvparten av normal nedbør fra januar til mars. I februar var det ikke registrert nedbør i det hele tatt. Samtidig har det vært kaldt. I februar og mars hadde vi to uker rundt -10.

Jeg har aldri før sett så mange døde vintergrønne trær som denne våren. Til og med ville furutrær har blitt brune, men spesielt hardt har det gått utover tuja. Her i byen ser det ut som få tujaer har overlevd. Tujaen på bildet har stått i ei stor potte ute, siden august i fjor. De få som er grønne står uten unntak plantet godt ned i bakken.

I går så jeg noe pussig. Et ganske nytt borettslag har plantet tujahekk på langs foran alle terrassene. Så å si alle var tørre og brune, unntatt de som sto foran en bestemt leilighet. De var grønne. De som bor der må ha gjort noe lurt.

Skaden skjer når sola kommer tilbake etter vinteren, mens det enda er tele i jorda. I år har vi hatt mye og dyp tele, og mye sol. Sola vekker de nye skuddene, men de får ikke vann når jorda rundt røttene er frosset. Da dør skuddene av tørke. Et gammelt tre som står i dyp jord kan nå langt nok ned til å klare seg. I ei grunn potte er det ingen sjanse.

Det er to måter en kan unngå dette på. Noen sverger til å vanne trær om vinteren etter at sola kommer. Det hjelper sikkert, men jeg syns det høres litt stressende ut. Blir det kaldt nok, kan potta til og med sprekke om det vannes i den. Da syns jeg det er greiere å skjerme dem for sola. Små busker i potter kan flyttes for eksempel inn i garasjen eller under en terrasse e.l. Større busker og trær kan pakkes inn med strie eller duk.

Hadde det vært bare litt brunt hadde det gått an å klippe det bort. Denne er jeg redd for at vi må bytte ut. Kanskje en kjeglegran eller noe sånt ville vært mer hardført...men de er også brune i nabohagene.

Kommentarer

 1. Så trist med alle de døde thujaene. Det så vi her også for et par år siden. Det var brune planter over alt. Det beste er nok å dekke de med strie. Jeg tror at det å vanne de har et poeng hvis det ikke er noe tele, men ellers ikke. Her har vi hatt den verste vinteren på mange år. Det kom snø i hele januar/februar. Den ligger her fortsatt med 30 cm.
  Nå vil jeg ha vår :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har hatt uvanlig mye tele også. men nå begynner det endelig å slippe taket! Ha ei fin ny uke :)

   Slett
 2. Ingen thuja her i hagen så da slipper vi den bekymringen :-)) Fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den sto på jobb :) Takk i like måte og ei fin ny uke!

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger