Orkideer for begynnere

Hva er orkideer? Hvor kommer de fra? Orkideer høres kanskje avanserte og eksotiske ut, men de fleste orkidesortene som er i handelen nå er faktisk veldig enkle å ta vare på. Det finnes flere tusen …

Hva er orkideer? Hvor kommer de fra?

Orkideer høres kanskje avanserte og eksotiske ut, men de fleste orkidesortene som er i handelen nå er faktisk veldig enkle å ta vare på. Det finnes flere tusen forskjellige orkidesorter i verden, men bare noen få av dem brukes som potteplanter. Det de vanlige sortene har til felles, er at de stammer fra tropiske skogområder, og de vokser gjerne på trær eller steiner i stedet for rett i jorda. Derfor kan de aller fleste lagre litt vann i røttene, og de vil ikke ha vanlig blomsterjord. Orkideblomster holder seg også svært lenge, det er vanlig at blomstringen varer fra to måneder opptil et halvt år.

I en tropisk skog er det alltid varmt, og luftfuktigheten er svært høy. Det er nærmest umulig å få til slike forhold inne i et hus, derfor var orkideer før i tiden forbeholdt varme drivhus. Etter at orkidejord ble oppfunnet, er det lett å dyrke orkideer i vanlig stueklima. Barken trekker til seg vann, og slipper den gradvis ut som damp som orkiderøttene trekker til seg. På denne måten er det nok å vanne dem en til to ganger i uka. Det er en myte at orkideer skal ha bare ett eggeglass med vann i uka. Dette henger nok igjen fra den tiden de ble dyrket i drivhus.

Phalaenopsis er den vanligste orkideen i handel her i Norge. Står det bare "orkide" på skiltet, er det nok en Phalaenopsis.
Phalaenopsis

Hvor skal en orkide stå?

Alle planter trenger lys, luft og vann for å overleve. Orkideer, som de fleste andre blomstrende planter, er glade i lys. Så lenge de ikke står rett i sterk sol på sommeren, kan de gjerne stå i et vindu. Om vinteren er det lurt å passe på at det ikke trekker, og at det ikke ligger blad eller blomster rett mot den kalde vindusruta. Blir det under 15 grader kan knoppene falle av, og under 8 grader kan planten dø!

I naturen har orkideer (unntatt jordorkideene Paphiopedilum og Ludisia) bare luftrøtter, På noen sorter er røttene til og med grønne, det vil si at de kan utnytte lys. Det er viktig at det ikke blir for tett og klamt rundt røttene. Noen foretrekker å bruke gjennomsiktige potter, men alle potter som ikke blir for små og tette passer. Når du kjøper en orkide i butikken, kommer den enten i en gjennomsiktig plastpotte eller i en vanlig hvit eller brun plastpotte. De som har ugjennomsiktige potter, trenger ikke lys på røttene.

Hvor mye vann og gjødsel trenger den?
Orkiderøtter, denne trenger vann
 i løpet av et par dager.
Foto (c) Filip H. F. Slagter

Orkideer har vanligvis tykke røtter eller løker som de lagrer vann i. Derfor er det nok å gi dem vann 1-2 ganger i uka. Når den får vann, må den få såpass at all barken og alle røttene blir fuktige. Noen liker å holde dem under springen, mens noen foretrekker å dyppe dem i ei bøtte. Det er viktig at orkideene får vann som ikke er iskaldt.

Et godt råd er å se på røttene; om de er helt grønne, er de fuktige, men om de er gråaktige, holder lageret på å tømmes. De røttene som stikker opp av potta er vanligvis grå hele tiden. Disse røttene kan gjerne få en dusj med vann innimellom. Det må aldri stå vann på røttene, da råtner de.

Om en sort har spesielle behov, står det vanligvis på en lapp i potta. Vanda skal for eksempel stå under vann i 15 minutter, men den er mer en plante for spesielt interesserte.

Vanlig blomstergjødsel er for sterkt for orkideer. Det fins spesiell orkidegjødsel å få kjøpt, og vanlig økologisk gjødsel som for eksempel Bio-Bact virker også godt om den blir blandet ut svakt.

Kan orkideer blomstre flere ganger?
Dendrobium 'Akatsuki'

De aller fleste orkideer kan blomstre flere ganger. Noen, for eksempel Phalaenopsis, trenger ingen spesiell behandling for å komme tilbake. De trenger bare litt tålmodighet, for det kan ta flere måneder mellom hver blomstring. Når den er ferdig å blomstre, pleier de fleste å klippe av toppen på stammen. Det er lurt å la det stå igjen litt av stammen, fordi det kan komme ut sideskudd. De blomstrer gjerne fortere på denne måten enn om det må komme opp en helt ny stamme fra rota.

Mens den nye stammen holder på å strekke seg, er planten ekstra følsom for kulde og tørke. Det kan være lurt å vanne to ganger i uka mens knoppene åpner seg. Den er også myk, og kan støttes opp med en pinne eller formes forsiktig.

Mange sier at de kommer lettere i blomst om de står litt kjøligere (ikke under 15 grader!) og får litt mindre vann i et par uker mens de står grønne. Det er typisk at orkideene har begynt å få blomsterstengler når en kommer tilbake fra ferie!

Unntaket er Cymbidium. Den stammer fra et kjøligere klima, og trenger å stå kjølig for å blomstre. Det letteste er faktisk å sette den utendørs, så lenge det er over 5 grader om natta.

Det fins mye nyttig informasjon om orkideer på nettet, men mye av den er på engelsk. Blomsterbutikker vil også gjerne gi tips om akkurat den orkideen du har,

Kommentarer

 1. Cattleya! Bare synd at de er såpass vanskelige å få til å blomstre igjen.

  SvarSlett
 2. Hva med orkideer som står i en glassvase uten bark?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det jeg har best erfaring med er å fylle litt lunkent vann i vasen, la det stå i 10-15 minutter til røttene er helt grønne, og så helle det av. Er det en Phalaenopsis eller en Vanda du har?

   Slett
 3. Hei!
  Jeg har to orkideer som står i samme vindu. Usikker på navnene, men vil anta det er den vanligste typen.
  De er begge over to år gamle, og har blomstret flere ganger.
  Nå har den ene begynt å få litt rare blader. Et og et blad får svarte prikker og en svart felt som blir noe større, og bladet blir gul og dør. Tredje bladet den har mistet sånn nå.
  Den er forresten i blomstring, og ser frisk og fin ut ellers.
  Blir ikke overvannet.
  Kan det være sopp?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det kan være sopp, ja. Jeg ville sjekket røttene. Angrepne røtter er "vasne" og mørk grå til brune. Når dette skjer, bør.barken skiftes og råtne røtter klippes bort. Har den tilfeldigvis stått i ei trang pyntepotte?

   Dette kan også komme av kald trekk, eller av at bladene har ligget inntil ei kald vindusrute.

   Slett
  2. Takk for svar, dette skal sjekkes!
   Ja, de står begge to litt trangt nå, i plastpotta oppi pyntepotte. Hadde planer om å plante de om, men fikk ikke kjøpt jord før påske. Får sette i gang når butikkene åpner 😅

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger