Karse og spirer (fra arkivet)

Dette innlegget har blitt kopiert fra den gamle bloggen, og ble først publisert 20.februar 2013. Szechuan Cress spirte bra, men det ble nok litt for varmt og fuktig i innedrivhuset. Alle plantene b…
Dette innlegget har blitt kopiert fra den gamle bloggen, og ble først publisert 20.februar 2013.
Szechuan Cress spirte bra, men det ble nok litt for varmt og fuktig i innedrivhuset. Alle plantene ble fulle av gråskimmel..

I fjor sommer besøkte forloveden og jeg Floriaden i Nederland. Jeg kunne ha skrevet side opp og side ned om hva vi så der, men vil konsentrere meg om en spesiell utstiller og ideene vi fikk fra dem.

Alle har sikkert sådd karse som små. Det vokser fort og er spiselig etter få dager, er morsomt å se på, og smaker såpass sterkt at litt av det grønne gjorde ei vanlig brødskive med ost mye mer spennende. Jeg sår ganske ofte karse om vinteren, bare for å ha noe ferskt grønt å høste nå mens ingenting er grønt ute.

En av utstillerne på messa var Koppert Cress. De presenterte mange forskjellige typer "karse", som egentlig ikke var karse i det hele tatt, men små spirer av forskjellige urter og grønnsaksplanter. Dette firmaet selger ferdig "karse", men slikt må da være ganske enkelt å dyrke selv?

Grønnsaker som reddik og rødbeter spirer ganske fort, og hele planten er spiselig som liten. Brokkoli, spinat og ruccola kan også spires, og for eksempel Rara Växter selger frø i store pakker som er spesialt egnet til dette. Det kan være greit å velge økologiske frø, siden en gjerne spiser hele planten med frørester og alt. Akkurat som vanlig karse, kan disse dyrkes på nærmest hva som helst, siden de blir høstet etter så kort tid trenger de ikke mye næring.  

Alt som trengs er: et fat med bomull, jord, grus eller hva som elt annet som kan holde på vann, en lys og ikke for varm plass, og omtrent ei uke. Lyset er viktig for at spirene skal bli grønne og ikke bli så tynne at de faller sammen før de skal spises. Det er greit å snu på fatet hver dag, så det får lys fra flere sider. Ikke la det stå igjen vann på fatet, men fukt det gjerne litt hver dag. Reddik, bønner og kål er spiselige med en gang de kommer ut, mens vanlig karse og beter bør få iallfall et par med vanlige blader.

Den mest spennende varianten på messa var Szechuan Cress. De ga ut smaksprøver, og det smakte ulikt noe annet jeg har smakt før. Det var ikke Szechuan-pepper de hadde spiret, men en urt som har den samme virkningen. Etter litt søk,. fant vi ut at det var snakk om denne planten. Frø er bestilt fra Impecta, og jeg vil skrive her seinere om hvordan resultatet blir.

Bilder er ©Filip H.F. Slagter

 Utstilling fra Koppert Cress på Floriaden.

Sechuan Cress


Ertespirer. Hele planten var spiselig, og smakte som grønne erter.Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger