Urter fra matbutikken kan overleve med litt stell

Dette innlegget har blitt kopiert fra den gamle bloggen De fleste supermarkeder selger urter i potter. Disse er drevet frem veldig hardt i gartneriene, for å bli spiseklare på Timian i selvva…
Dette innlegget har blitt kopiert fra den gamle bloggen

De fleste supermarkeder selger urter i potter. Disse er drevet frem veldig hardt i gartneriene, for å bli spiseklare på
Timian i selvvanningspotte
kortest mulig tid. De som produserer disse urtene regner med at innholdet vil bli spist opp i løpet av noen få dager.

De fleste krydderurter er flerårige, og det er mulig å ta vare på dem. Jeg anbefaler på det sterkeste å potte dem om, hvis de skal ha noen sjanse til å overleve. Det er veldig lite jord i de pottene de kommer i. Vanligvis vil du se at hele potta er fylt av røtter. Om de blir pottet om, vil de ha mer plass til å vokse, og ikke minst ha mer å gå på når det gjelder vanning. Nå på sommeren kan de aller fleste urter stå ute.

Basilikum er et unntak, og ganske vanskelig å ta vare på. Basilikum tåler lite kulde og bør stå inne om det er fare for at det kan bli kaldere enn 10 grader. Her i Nord-Norge vil det oftest si hele året. Den vil ha det best i kjøkkenvinduet. Pass på å vanne så fort som det er fare for uttørking, jeg bruker å løfte på potta og vanne når den kjennes lett ut.

Mynte vil ha MYE vann. Den tåler godt å stå i fuktig jord. Pass på om du planter mynte i hagen; den sprer seg lett med utløpere. Plant den gjerne i ei potte eller på et avgrenset område. Den får sterkere smak om den får stå i litt sollys.

Gressløk kan enkelt overvintre ute. Rota overlever vinteren, og gressløk er en av de første urtene som spirer om våren. Det går også an å ha gressløk i vinduskarmen hele året, men etter min erfaring blir skuddene kraftigere ute. Kinagressløk bør overvintres inne i Nord-Norge.

Oregano, merian, sitronmelisse, basilikum og mynte tilhører alle samme familie. De tåler å klippes kraftig ned og vokser lett tilbake. Om det får stå igjen ett eller to bladpar etter klipping, vil det vokse ut sideskudd med nye blad. Når de begynner å blomstre, vil de ikke vokse mer i høyden og bør høstes. Klipp i så fall av alle blomsterskuddene, men la det stå igjen ett eller to bladpar.

Dill er toårig og dør etter at den har blomstret.

Ruccola og andre salattyper må ikke få lov å blomstre, da blir de beske. Her også kan det lønne seg å klippe bort antydninger til blomsterskudd og la det stå igjen ett eller to bladpar, men jeg sår vanligvis bare på nytt.

Kommentarer

 1. Hei! Jeg har klart å holde både basilikum, koriander og mynte kjøpt i matvarebutikk i live. Ser nå at mynten har fått misfargede blader og at basilikumen har fått noen flekker på seg. Dette til tross for at begge vokser og får nye skudd. Har også observert noen veldig små avlange kryp på bladene. Har du noen tips til hva jeg burde gjøre? Til nå har jeg prøvd knust hvitløk fortynnet i vann og lagt noen sitronskriver rundt i pottene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det høres dessverre ut som trips. Jeg vet ikke om noen måter å bli kvitt trips på som ikke innebærer sprøyting, så det blir vanskelig når det er urter vi skal spise. Neem-olje er det minst giftige alternativet, men jeg ville ikke fått meg til å spise noe som lukter neem.

   I sitronen er det oljen inne i skallet som er giftig for insekter. Jeg vet ikke om det fins en måte å få den oljen til å treffe alle tripsene direkte. For insekter som suger, må sprøytemiddelet enten trekke inn i plantesafta (som neem) eller dekke hvert insekt fullstendig så det ikke får puste (rapsolje, grønnsåpe o.l.)

   Jeg ville ha kjøpt nye urter.

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger