Kaktus og sukkulenter for begynnere (fra arkivet)

Dette innlegget har blitt kopiert fra den gamle bloggen, og ble først publisert i 2013. Jeg har blitt spurt om å skrive en post om kaktus og sukkulenter. Jeg får ofte høre ting som "kaktuse…
Dette innlegget har blitt kopiert fra den gamle bloggen, og ble først publisert i 2013.

Jeg har blitt spurt om å skrive en post om kaktus og sukkulenter. Jeg får ofte høre ting som "kaktuser er udødelige", "de trenger ikke vann i det hele tatt", osv. Det er også mange som tror at alle planter som lagrer vann er kaktus. Det stemmer ikke.

Kaktus er sukkulenter. Alle sukkulenter er ikke kaktus.

Planter som lagrer vann i bladene, stammen, e.l. kalles sukkulenter.
Ildtopp og aloe vera er typiske sukkulenter.

Kaktus er en plantefamilie.  De kjennetegnes ved at de har "puter" på stilken hvor det vokser ut torner, hår og/eller blader. Stilken er vanligvis veldig tykk og full av vann. De fleste kaktus som blir dyrket i stua har ikke blader. Så en kan si at alle kaktuser er sukkulenter, men ikke alle sukkulenter er kaktus.

Det som de alle har til felles, er at de skal ha lite vann. Kaktus og sukkulenter er vanligvis ørkenplanter, som er naturlig tilpasset et liv i et tørt klima. Det betyr ikke at de ikke skal ha vann i det hele tatt. En kaktus som ikke får vann, vil gradvis bruke opp vannlageret sitt. Den vil bli mer kantete i formen, den kan bli skrukkete i skinnet, og når alt vannet er brukt opp vil den dø. Dette tar gjerne flere måneder, og er sikkert opphavet til myten om at kaktus ikke skal ha vann.

En ørkenplante vil sjelden oppleve regn. Til gjengjeld regner det skikkelig når det først regner i ørkenen. En kaktus er i stand til å suge opp store mengder vann på ganske kort tid. Derfor er det viktig at de får såpass med vann at hele rotklumpen blir fuktig. Etterpå er det viktig at det ikke blir stående igjen vann i potta, tøm derfor ut overflødig vann etter et kvarters tid. Mellom hver vanning skal all jorda i potta bli helt tørr. Sukkulenter som dekker hele jordoverflaten med blader bør få trekke vann fra bunnen av, og det kan gjerne ta nærmere en halv time. De må også få renne godt av seg etterpå.

De MÅ tørke opp mellom hver gang, ellers vil de råtne i overgangen mellom rota og stammen. Får en kaktus for mye vann, vil den før eller seinere klappe sammen eller tippe over som resultat.

Det er veldig viktig at sukkulenter, også kaktus, får godt lys. Mange av dem har naturlig solbeskyttelse i form av hår eller et voksbelegg. Disse må nesten stå i sola for å vokse skikkelig. Får de ikke nok lys, for eksempel om vinteren, vil de gå i dvale. Da trenger de nesten ikke vann. Det er veldig typisk for sukkulenter som står varmt og for mørkt at de begynner å strekke seg. Rosettformete sukkulenter får en lang stilk, og kaktuser blir pæreformet. Som for alle andre planter er det dagslys som gjelder, lampelys har rett og slett feil farge. Sett dem i vinduskarmen.

De fleste kaktuser og sukkulenter har en hvileperiode på vinteren. Den ideelle temperaturen da er faktisk rundt 10 grader. Får den det, trenger den kanskje ikke vann igjen før til våren. Det er den kjølige dvalen som får mange sukkulenter til å blomstre. Står de i et litt kjølig vindu, skjer gjerne dette helt av seg selv!

Se også: Kaktus kan blomstre!

Kommentarer

  1. Jeg leste nettopp at ukokte egg er godt for kaktus

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger