Drivhus av akvarium (fra arkivet)

Dette innlegget har blitt kopiert fra den gamle bloggen, og var først publisert i februar 2013. Drivhuset virker veldig godt, tre år seinere. Jeg har satt inn en LED arbeidslampe, og det har løs…
Dette innlegget har blitt kopiert fra den gamle bloggen, og var først publisert i februar 2013.

Drivhuset virker veldig godt, tre år seinere. Jeg har satt inn en LED arbeidslampe, og det har løst mye av problemet med lange, tynne spirer.

I 2019 ble arbeidslampa byttet ut med to LED-strips. Det ser veldig lovende ut.

Jeg har hatt et gammelt 100 liters akvarium stående i et års tid, og fikk ideen om å bygge det om til drivhus. Nå på vinteren er det begrenset plass for dyrking, og urter og grønnsaker trives ikke noe særlig i vinduene mine. De jeg sådde for et par uker siden ble bleike og triste.

Akvarium, lokk og lysrør hadde jeg allerede. Jeg trengte bare å skrubbe det reint for gamle alge- og kalkbelegg, og fjerne den gamle bakgrunnen. Den var festa med vann, men satt veldig godt fast. Jeg limte refleksfolie under lokket og dekket baksiden med det samme, for å forsterke lyset fra røret. Bunnen dekket jeg med pyntebark, for å få pottene litt opp fra glassbunnen. Lecakuler hadde sikkert også virket bra, men jeg syns de støver så fælt. Da jeg var ferdig så det slik ut: 

Da var det klart til å så! Jeg puttet også et par pjuskete potteplanter inn i drivhuset, for å se om de kan komme seg. I den store hvite potta er det basilikum, i de tre små tomat, chilipepper og oregano.  Bare for å se noe grøne nesten med en gang, sådde jeg også et brett med karse. Pottene som står stablet til høyre står og venter på frøsending fra Zimtrade.

Allerede i dag hadde det begynt å spire på karsebrettet, med lange, hvite røtter! Lurer på om den gamle hvitløken i kjøleskapet vil trives der inne. Det hadde vært morsomt med selvdyrket hvitløk.

Lysrøret som står i drivhuset nå er et standard 18 watt akvarierør. Jeg har forhørt meg i dyrebutikken, og de kunne skaffe noe de kalte Grolux, som er beregnet spesielt for planter. Etter som det blir lysere ute, vil nok litt sollys nå fram til hjørnet det står i. Jeg har koblet et tidsur på lyset, slik at det står på fra 7 til 23. Slik som det står nå, lyser det godt opp i den mørkeste kroken av stua, og jeg har plutselig fått dobbelt så stor plass å sette planter på. 

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger