Yucca

Yucca Skarp yucca, Y.filamentosa Foto (c) Filip H. F. Slagter Alternativt navn : Yuccapalme Latinsk navn : Yucca elephantipes Familie : Aspargesfamilien Opprinnelse : Amerika H…

Yucca


Yucca filamentosa
Skarp yucca, Y.filamentosa
Foto (c) Filip H. F. Slagter
Alternativt navn: Yuccapalme

Latinsk navn: Yucca elephantipes

Familie: Aspargesfamilien

Opprinnelse: Amerika

Hardførhet: Y. elephantipes er ikke vinterhardfør, men Y.filamentosa (skarp yucca) er H2-4 avhengig av sort

Utseende: 50 cm-2m høy stamme med en dusk av smale blader i toppen

Plassering: 

Så lyst som mulig, gjerne rett ved siden av et vindu. Yucca tåler direkte sollys. De har ingen spesielle krav til temperatur, men de trenger spesielt mye lys om det er varmt.

Vann og gjødsel:

Yucca liker å tørke mellom hver vanning. Jo mer dagslys den får, jo mer vann trenger den, men til og med i et sørvindu vil den ikke trenge vann oftere enn en gang i uka. Røttene er dype, og den vil utnytte vannet best om den vannes fra bunnen av. Får den for mye vann, vil bladene bli gule og falle av. Dette skjer spesielt om de også får for lite lys.

Det er nok å gjødsle en gang i måneden. Gjødselpinner virker også godt. Yucca trenger ikke gjødsel om vinteren.

Spesielle krav:

De nederste bladene vil etter hvert bli stygge. Dette er helt naturlig, og så lenge det kommer friske blader på toppen, er det ikke noe å bekymre seg for. Stygge blader bør plukkes av.

Aller helst vil en yucca stå litt kjøligere om vinteren, men den overlever fint i romtemperatur så lenge det er lyst nok.

Yucca tåler ikke bladglans!

Formering:

Yucca er lett å formere med stiklinger. Om planten blir for høy, er det bare å kappe av toppen, og plante toppen i ny jord. Den gamle stammen vil få nye skudd, og toppen vil rote seg.

Sesong:

Hele året. Veldig gamle planter kan blomstre om sommeren, men det er veldig sjeldent.

Diverse:

Mange typer yucca blir brukt som hageplanter i varmere land. Den blomstrer lett ute, blomsterstilken blir opptil to meter høy og full av store. hvite klokkeblomster.

I Sør-Amerika dyrkes yucca som grønnsaksplante, siden noen arter har spiselige røtter. Den typen som blir solgt som potteplante er en spesiell art som ikke har pigger eller skarpe kanter på bladene.

Navnet Yucca kommer fra et spansk navn på en type yucca med spiselige røtter.

Kommentarer

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger