Grønnplanter for begynnere

Hvorfor har vi grønnplanter inne? Crassula (pengetre) Det har blitt veldig populært med grønnplanter igjen de siste årene. Jeg tror at det er sunt å ha grønnplanter inne. Ikke bare renser de …

Hvorfor har vi grønnplanter inne?

Crassula (pengetre)

Det har blitt veldig populært med grønnplanter igjen de siste årene. Jeg tror at det er sunt å ha grønnplanter inne. Ikke bare renser de lufta når de vokser, det er også sunt å ha noe grønt og levende å se på inne. Spesielt her oppe i nord, hvor vinteren er lang og mørk, er det veldig lite grønt å se ute nesten halve året.

Grønnplanter er jevnt over litt lettere å få til enn planter som blomstrer. Det er ofte lysforholdene som er i veien for at en blomstrende plante skal få ut knoppene skikkelig. Grønnplanter krever ikke så mye lys, og mange typer trenger ikke å stå i vinduet. Likevel er det noen ting som må være på plass for at en levende plante skal kunne overleve og vokse.

Hvor mye lys trenger planten min?


Alle planter trenger lys for å overleve. Jeg pleier å si at lys er like viktig for planter som luft er for oss. Får de ikke lys, klarer de ikke å trekke til seg vann eller næring. Det aller beste er dagslys. Vanlig lampelys har en gulaktig farge som planter ikke utnytter like godt, de foretrekker rødt og blått lys. Lysrør og sparepærer er bedre, og LED-pærer kan være veldig gode. Jeg har hørt at allerede en meter fra vinduet er det bare en tidel av dagslyset igjen, men jeg kan ikke finne noen kilde på dette.

Som en hovedregel trenger planter med spraglete, hårete, eller duggete blader mer lys enn planter med mørkegrønne blader. De aller fleste vanlige grønnplanter trenger ikke å stå rett i vinduet. Unntaket er sukkulenter og kaktuser, som trives best i sola!

Om det er bare lampelys der planten står, er det viktig at det står påslått lenge nok. Et bad hvor lyset bare er på mens det er noen der inne, blir for mørkt, og alle planter vil dø. Så lenge lyset er på mens vi er oppe om dagen, blir det nok lys.

Eksempler på grønnplanter som tåler skygge:
Fredslilje

Eksempler på grønnplanter som tåler sol:

Når skal planten min ha vann?


Alle planter må ha vann, men hvor mye de trenger varierer veldig fra plante til plante og mellom årstidene. Overvanning, oftest kombinert med for lite lys, er den mest vanlige dødsårsaken for grønnplanter om vinteren! Det finnes en enkel, grunnleggende regel som kan brukes på så og si alle planter:

Før du vanner, løft på potta. Kjennes planten lett ut, trenger den vann. Kjennes den tung ut, trenger den IKKE vann.

Noen grønnplanter, for eksempel husfred og peperomia, foretrekker vann fra bunnen. De aller fleste kan vannes på denne måten. Det får røttene til å vokse helt ned i bunnen av potta, så planten tåler tørke bedre. Bromelia og noen bregner vil helst vannes ovenfra. Kaktuser, sukkulenter, Zamioculcas og Sansevieria vil nesten ikke ha vann på den mørkeste vinteren.

Eksempler på grønnplanter som trenger lite vann:


Eksempler på grønnplanter som trenger mye vann:
Husfred

Når skal planten min ha gjødsel?


Grønnplanter skal ha gjødsel når de vokser. Det vil vanligvis si den lyse årstiden, fra mars til september. I den mørke årstiden kan planter som trenger mye vann få gjødsel i halv dose. Kaktuser og sukkulenter går i dvale om vinteren og trenger ikke gjødsel da. Det finnes spesiell grønnplantegjødsel å få kjøpt, men vanlig blomstergjødsel kan også fint brukes. Doseringen skal stå på flaska, annenhver uke er vanlig. Gjødselpinner er spesielt enkle å bruke. Det fine med gjødselpinner er at de slipper ut mest næring når planten får mest vann, og det er også da den vokser fortest.

Når må planten min pottes om?


Når potta er helt fylt av røtter, og det begynner å tyte ut røtter under potta, er det på tide å potte om. Å potte om på våren er det beste, fordi de får god tid på seg til å reparere røttene og vokse seg til. Planter som vokser fort bør pottes om en gang i året. Planter som vokser sakte, for eksempel kaktuser, kan trenge flere år på å fylle potta. Zamioculcas og Sansevieria trenger ikke ny potte før de bokstavelig talt sprenger den gamle. Det er viktig at den nye potta er bare litt større enn den gamle, siden jord uten røtter i kan fort bli sur når den er fuktig.

Kommentarer

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger