Når våren er forsinket og det klør i fingrene

I dag prøver visst vinteren seg på å slå tilbake våren her oppe. Det er nytteløst, men mens dette holder på, frister det lite å holde på i hagen. Mens jeg skriver dette, er det 3 grader og sludd. Det…
I dag prøver visst vinteren seg på å slå tilbake våren her oppe. Det er nytteløst, men mens dette holder på, frister det lite å holde på i hagen. Mens jeg skriver dette, er det 3 grader og sludd. Det vil nok gå over, men når det er så kaldt, tar det lenger tid før det blir grønt. Pottene inne holder på å gro over av diverse utplantingsplanter, men de må nok fint vente til det blir litt varmere. Likevel er det noen ting som kan gjøres allerede nå.

Foto: Filip H.F. Slagter
Rydde staudebed

Dette er ikke mitt staudebed. Det er svigerfaren min sitt, og han bor en del lenger sør i en helt annen klimasone. Her blomstrer allerede løytnantshjerte, lungeurt, og til min store overraskelse ringblomster.

Så fort som staudene har begynt å stikke hodet opp over jorda, går det an å begynne å ta bort visne planterester fra i fjor. De har ligget og isolert rota mot frost under snøen, men nå trenger de nye skuddene lys. En del ugress, som krypsoleie, nesle og løvetann, er også greie å ta bort nå. Stauder som blomstrer på høsten, for eksempel Astilbe, kan deles nå.


Rake og gjødsle plenen 
Foto: Filip H.F. Slagter


Også plenen trenger lys og luft. Nå er det tid for å rake bort gammelt løv, vissent gress og mose. Er det mye mose, finnes det også spesielle mosefjernere å få kjøpt, som festes på gressklipperen. Det er best å gjødsle i fuktig vær, fordi det er mindre sjanse for at gresset blir svidd da. Pass på at det ikke renner masse gjødsel ut i for eksempel bekker, det er ikke bra for miljøet. Jeg foretrekker å bruke langtidsgjødsel, for eksempel blåkorn, nå på våren.

(Redigert: Jeg har fått et par tilbakemeldinger om at mose elsker blåkorn!)

Er det mye ugress i plenen, er dette en god tid for å ta det bort også. Alt som blir ryddet og raket bort blir til god jord i komposten, men det er nok lurt å ikke kaste rotugress i kaldkompost. Det blir fort til en ugressfabrikk.

Beundre det som allerede er fint :)

Alt skifter og utvikler seg så fort fra dag til dag nå, og hver dag er det noe nytt og fint å se ute. Løkblomster spretter opp, og stauder viser at de har overlevd vinteren, en etter en. De fleste bildene her er nok tatt i Nederland av mannen min, men bare vent, snart blir det like fint her også. :)

Alle bilder i denne artikkelen er tatt av Filip H.F. Slagter

Kommentarer

 1. Det er så trasig når vinteren prøver å vende tilbake, men det er nå en gang slik her i dette landet.
  Vi har vært heldige nå i år, men vi har nok opplevd å få sludd både i april og mai.
  Kos deg med de nydelige blomstene, og håper vårsola kommer tilbake til deg.

  Vivi

  SvarSlett
 2. Samme været her også som til deg, skjønner jeg. Men, men, det kommer seg vel. Plen får jeg mindre og mindre av, når bedene eser utover. Og mose har jeg mye av, men det gjør ikke så mye. Jeg gjødslet med blåkorn et år for lenge siden, det resulterte i uhorvelige mengder mose på kort tid. Vet ikke hva som skjedde, men siden har jeg ikke brukt blåkorn.
  Jeg har en økologisk hage nå, men en gang til har jeg gjødslet med kunstgjødsel. Det var to år etter det første, og gresset vokste så kraftig, at jeg måtte klippe det to ganger i uka, he,he..
  Så tok naboen og gjødslet med hønsepellets i sin hage, nesten så neseklypa måtte på,) Det lukta i dagesvis. Så i år vet jeg ikke hva jeg tenker å gjøre.
  Før hadde jeg gressklipper uten oppsamler, da gjødslet gresset seg selv med det avklipte. Så kjøpte vi en med oppsamler, og det ble dårligere vekst på gresset. Men det er jo grønt da ,-)
  Før kastet jeg ugress i komposten, det har jeg sluttet med. For som du sier, det blir fort en ugressfabrikk.
  Koselig tid fremover nå, når løkblomster og andre dukker opp i hagene. Fine blomsterbilder.
  Ha en fin kveld:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du får MER mose av blåkorn? Er det DET jeg har gjort feil? :O Det gjør ikke noe med litt mose, det er bare mykt og godt, men i sånne enorme mengder kveler det gresset. Det er så mye vill primula, engkarse og forglemmegei i plenen at jeg får meg ikke til å klippe, men jeg er redd for at mosen kveler dem også.

   Det er så mange gårder rundt omkring her at det er heldigvis ingen som merker det eller bryr seg om det lukter litt naturgjødsel fra en hage. :)

   Nå var jeg akkurat ute en tur og rydda litt, og satte opp spalier og kantstein, men det var så bitende kaldt at jeg måtte bare gå inn igjen for å få igjen følelsen i fingrene. Det blir nok bedre etter hvert!

   Takk i like måte!

   Slett
  2. Hei igjen! Jeg fikk et tips fra ei hagevenninne ved fjorden her om blåkorn. For mannen hennes, som ikke er hageinteressert, kom hjem med blåkorn, gjødslet og det ble masse mose. Så kanskje blåkorn trigger mosen, om en har mose? Ikke vet jeg, men noe å tenke på. Ja mose er ok der den passer, men om den kveler primula forglemmegei mm, så er det jo ikke greit.
   Til meg vokser mosen bare på ene siden av hagen, på den andre siden regjerer akeleiene:) Heldigvis, for jeg liker dem så godt.

   Her snør det, og sola skinner. Litt fint og, men lite varme. Ha en fin fredagskveld:-)

   Slett
  3. Da blir det ikke mer blåkorn på plenen! Akeleier høres ikke så galt ut, egentlig. De spretter jo opp overalt, men det ville jo blitt litt lenge å vente med å klippe gresset. ;)

   Ei fin helg til deg også!

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger