Gummifiken

Gummifiken Foto (c) Don Sarcasmo Stock Alternative navn: Gummiplante Latinsk navn : Ficus elastica Familie : Morbærfamilien Opprinnelse : Asia Utseende: Kraftig stamme med tykke, …

Gummifiken

Foto (c) Don Sarcasmo Stock

Alternative navn: Gummiplante

Latinsk navn: Ficus elastica

Familie: Morbærfamilien

Opprinnelse: Asia

Utseende: Kraftig stamme med tykke, blanke blader som kommer ut av en slire. Noen sorter har mønster i lysegrønt eller hvitt.


Slekten Ficus omfatter mange vanlige potteplanter, blant annet bjørkefiken (Ficus benjamina), fiolinfiken (Ficus lyrata)Ficus 'Ginseng'. og klatrefiken (Ficus pumila)

Plassering: 

Inne på et lunt sted, ikke under 10 grader. En gummiplante er et tålmodig vesen som kan tilpasse seg forskjellige lysforhold, men den vil trives best i godt dagslys. Den vil helst ikke stå i direkte sollys midt på dagen.

Vann og gjødsel:

Gummifiken tåler å tørke litt mellom hver vanning. Den bør ikke stå konstant fuktig, fordi røttene kan råtne og bladene kan bli gule og falle av. Det letteste er å vanne når potta kjennes lett ut, ca. en gang i uka i vanlig romtemperatur. Den kan trenge mer vann om det er varmt.

Spesielle krav:

Som alle andre Ficus, kan en gummifiken få sjokk av å bli flyttet på. Bladene kan falle av om lyset eller temperaturen plutselig forandrer seg. Det vil vokse ut nye blader.

I naturen er gummifiken et stort tre. Den får finest form inne om toppen knipes av nå og da. Det vil komme nye greiner lenger ned på stammen om det gjøres. Stammen og bladene er full av klissete melkesaft. Et kjerringråd for at såret skal gro fortere er å legge litt jord på det.

Formering:

Gummifiken formeres vanligvis ved luftavlegging. Mose eller jord surres fast på stammen, med plastfolie rundt, et stykke fra toppen. Stammen vil etter hvert rote seg inne i plasten, og da kan den klippes av og plantes.

Det går også an å ta stiklinger, men de roter seg sakte.

Sesong:

Hele året. Noen blader kan falle av på vinteren.

Diverse:

Gummifiken inneholder hvit, klissete melkesaft (lateks) som ble brukt til å lage gummi av før i tiden. Det kan være vanskelig å få bort om det havner på klær eller gulvtepper. Planten er ikke giftig for mennesker, og om den skulle finne på å få bær, er disse til og med spiselige. Planten er derimot giftig for hunder og katter.

Kommentarer

  1. Hei,
    vet du om gummiplanten liker å bli dusjet på bladene?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det liker den! Den liker også å bli tørket støv av om den blir støvete. :)

      Slett
  2. Hei,

    Jeg kjøpte en stor og fin gummifiken i desember. Men etter at den flyttet inn hos meg har nesten alle bladene nederst på stammen blitt gule og falt av. Jeg ble advart mot for mye vann da jeg kjøpte den, så har forsøkt å være veldig forsiktig med vanning. Det er imidlertid mulig at jeg gav den litt for mye vann i starten. Siste måneden har jeg kun gitt den et halvt kjøkkenglass vann annenhver uke. Bladene blir imidlertid fortsatt gule og faller av. Planten står ikke i direkte sollys, men får godt med lys der den står. Er ca. 23 grader i rommet der den står. Har du noen tips til hvordan jeg skal redde den?

    SvarSlett
    Svar
    1. Kan det hende at den faktisk har fått for lite vann? Det er jo ganske varmt. Har du prøvd å løfte på potta og kjenne om dne er tung eller lett før den får vann?

      Er potta drenert? Røttene kan ta skade om det blir liggende vann i bunnen av potta. Det er greiest å la plastpotta være på inni pyntepotta, så det er lett å helle ut overflødig vann.

      Ellers er det vanlig at alt i den familien mister blader om vinteren, fordi det er så lite dagslys. Lampelys har en annen farge og er mye mindre effektivt.

      Jeg håper at noe av dette hjelper! :)

      Slett
  3. Jeg har en gummifiken som vokser voldsomt i høyden, men den greier ikke å bære sin egen vekt, og må støttes opp med bambuspinner og tråd fra taket. Noen tips til hvordan jeg kan fremprovosere en bredere stamme? Hvordan beskjærer jeg ev. toppen?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, stammen blir tykkere etter hvert som planten blir eldre. Gummifiken tåler å beskjæres, men det kommer ut mye klissete saft av "sårene". Så lenge det står igjen brukbart med blader, tåler de å miste en tredjedel av høyden. Nå er ei god tid å gjøre dette på, nå som det er dagslys kommer det fort nye skudd! :)

      Slett
  4. Takk for svar! Da prøver jeg dette:-)

    SvarSlett
  5. Er det lett å ta luftavlegger av bjørk? Mvh Bjørn

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, beklager seint svar! Jeg regner med at du mener bjørkefiken siden du har kommentert på en artikkel om Ficus. Bjørkefiken har såpass små, lette blader at det går likså godt an å ta en vanlig stikling og sette den i vann. Poenget med luftavlegging er at den passer seg selv mens den roter seg, det kan nemlig ta lang tid. Jeg har ikke prøvd det selv på bjørkefiken, men det går helt sikkert an.

      Slett
  6. Min gummiplante vokser supersakte og noen av bladene har visnet litt på tuppen av bladet.. hva gjlr jeg feil?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Får den nok lys? Planter som står for mørkt klarer ikke å drikke vann, og da vokser de sakte. Om den ikke står i dagslys, må den stå i godt lys fra f.eks. en spot på dagtid.

      At det visner fra tuppen synes jeg høres ut som tørkeskade. Det kan hende at den har stått for lenge uten vann en gang, eller at den har stått i veldig tørr luft. (Varmepumpe?) Jeg har også sett lignende skader på andre typer Ficus etter at de har fått for sterk gjødsel.

      Er potta drenert? Det er viktig at vannet får renne bort, sånn at det ikke blir liggende vann rundt røttene.

      Gummiplanter vokser ikke så fort nå på høsten uansett, det kan ta et par måneder mellom hvert blad nå som det er såpass mørkt ute. Jeg håper at noe av dette hjelper :)

      Slett
  7. Hei! Jeg har en ficus lyrata, den kalles visst bambino. Den er veldig tolerant overfor en med begrenset grønnhet på fingrene, og jeg anbefaler absolutt denne planten. Men i det siste har noen av bladene fått små sprekker ytterst. Noen ide om hva dette kan være?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, blad som sprekker kan komme av litt lite vann. Særlig om de har vært tørre og så får mye vann kan dette skje. Ficus lyrata er en av de tørsteste ficusene, selv om de kan overleve utrolig mye rart! :)

      Slett
  8. Takk! Høres sannsynlig ut dette også. Takk igjen :)

    SvarSlett
  9. Min Gummifiken er grønn og fin, men den vokser alt for mye i bredden. Kan jeg kutte noen av sidegrenene?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det går bare bra. Pass på at det står igjen noen ledd på hver grein, så kommer det fort ut nye skudd. Etter at du har klipt av, lekker det klissete saft ut. Det kan være lurt å legge noe under så det ikke setter flekker på gulvet eller vinduskarmen.

      Slett
  10. Hei!

    Jeg har en liten og en stor gummifiken. Den lille kjøpte jeg for ca 6 mndr siden. Den store kjøpte jeg i samme periode. Problemer er bare at den lille vokser ikke i det hele tatt, mens den store vokser og koser seg. Den store står lyst og fint, uten direkte sol. Det samme gjør den lille. Jeg har prøvd alle triks jeg har lest om men ingenting ser ut til å funke. Den vil bare ikke vokse. Jeg brakk nylig av toppen, siden det skal hjelpe, så får jeg se fremover.
    Har du noen tips til hva jeg kan gjøre utenom? Nå står den i samme rom som den store. Fint og lyst.

    Mvh Christer :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, det ser ut som om svaret jeg først skrev ikke ble lagt ut.

      Går det bra med den nå? Å ta av toppen hjelper den å sette sidegreiner lenger ned på stammen. Begynner det å komme ut skudd nå?

      Jeg ville også ha sett nedi potta. Er det veldig mye røtter? Det kan hende at den trenger å pottes om. :)

      Slett
    2. Hei igjen!

      Nå har den kommet seg betraktelig og det har kommet 6 nye sidegrener. Jeg plottet den om i en romslig og fin potte og satt den i godt lys uten direkte sol. Det virker som dette hjalp veldig. Nå venter jeg i spenning på hvordan den blir ila sommeren :D

      Takk for svar!

      Slett
  11. Hei, jeg kjøpte en gummifiken for ca 3 uker siden og den klarte seg helt fint i starten, men nå har bladene begynt å henge. De er verken gule eller brune men bare hengende. Hva kommer dette av og hva kan jeg gjøre?


    Kan man forresten gjøre stiklinger i vann av de bladene som har falt av da disse ser helt fine ut?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!

      Jeg tror ikke at det går an å få røtter på løse blader. Anleggene som skal bli til røtter sitter i stammen og greinene.

      Blader som henger kan bety at den har fått for mye vann. Potta bør få bli lett mellom hver vanning. Er det hull i bunnen av potta?

      Det er ellers helt normalt at det faller noen få blader av alle slags fiken når de blir flyttet på. Det vokser ut igjen. :)

      Slett
    2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

      Slett
    3. Det er hull i potten ja, men kanskje jeg skal vente litt til før neste vanning :)

      Slett
  12. Jeg har en gummifiken som er over 20 år. Fikk en avlegger av min far på slutten av 90 tallet. Den lever fortsatt men ser ikke pen ut. Oppigjennom har bladene blitt mindre og stammen er tynn og blir tykkere. (skulle kanskje beskjært den fra start av) Tok avlegger for 1 /2 år siden, men er redd den blir like tynn i stilken som hoved planten. Hva må til for at stammen skal bli sterkere?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, hvor lenge har den stått i samme potta? Får den noe gjødsel? At bladene blir mindre og mindre er et veldig typisk tegn på lite næring.

      For at stammen skal bli kraftig og ikke strekke seg lang og tynn, må det være nok næring og nok lys. Om den gamle planten står i en liten potte, ville jeg ha pottet den om. Er potta eller planten så stor at det er vanskelig, er det nok å skifte ut de øverste 5 cm av jorda med ny.

      Deretter ville jeg ha passet på at planten får nok lys. Nå om sommeren er det sikkert nok å ha den stående ved et vindu, men om vinteren kan det lønne seg å ha en spot e.l. på den på dagtid om den står inne i rommet.

      Den nye jorda har nok næring for noen uker, men etter det ville jeg ha gjødslet. Det er utrolig hvor mye forskjell en liten gjødselpinne kan gjøre.

      Har den blitt høy uten greiner, hjelper det sikkert å klippe den litt ned. Det er nok å bare klippe av de ytterste skuddspissene om du ikke vil at planten skal bli mindre. Pass på at det står igjen noen friske, grønne blader så den får næring.

      Jeg håper at noe av dette hjelper. :)

      Slett
  13. Hei,
    Jeg har en gummifiken som har begynt å få mange små prikker på noen av bladene- ser nesten ut som små gulhvite "kviser", kan dette være noe lus eller noe? Hva bør jeg gjøre?

    Mvh. Ingunn

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, dette høres helt normalt ut. Bladene har porer som skiller ut vann, og om det er mye mineraler i jorda, kan det bli med vannet ut. Alle artene i fikenfamilien gjør dette. :)

      Slett
  14. Min Ruby Ficus får stadig nye blader i toppen, men samtidig blir de nederste, -en etter en, brunflekkete, og visner i takt med de nye som kommer. Er det normalt?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er normalt. Gummifiken og de fleste andre Ficuser er trær, som vil få stamme etter hvert som de vokser. De nederste bladene er eldst, og vil falle av først. I tillegg er det vanlig at det faller av noen flere blader om høsten og vinteren.

      Om du opplever at det kommer mye brune flekker, kan det være noe med vanningen. Er potta godt nok drenert? Har den stått tørr lenge? Kan den ha fått for sterk gjødsel?

      Jeg håper at noe av dette kan hjelpe :)

      Slett
  15. Jeg har akkurat plantet min gummiplante over i en leirpotte med lecakuler i bunnen. Etter det har flere blader blitt brune og detter av. Snart er det ingen igjen. De resterende bladene har fått små hvite prikker, akkurat som kviser. Hva kan det være jeg gjør galt? Var det dumt å potte den om? Lurer på om jeg kanskje har gitt den for mye vann eller fått for lite lys.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Gummifiken reagerer på alle slags overraskelser med å miste blader. Det er normalt, spesielt nå om vinteren. Lite lys er den vanligste grunnen. Nå er det viktig at den får alt det lyset den kan få, slik at bladene kan vokse ut igjen og skadene på røttene etter ompottingen kan gro.

      Prikkene i bladene er sikkert mineraler som skilles ut. Kanskje siver det et eller annet ut av leirpotta. Dette er ikke farlig.

      Slett
  16. Tusen takk for svar! Det gir mening!

    SvarSlett
  17. Jeg har en gummifiken som har slitt veldig i vinter, der én av tre stilker (i samme potte) henger med bladene og feller de. Den har mista mange av bladene og ser tynn og spinkel ut. De to andre stilkene har felt noen få blader i vinter, men de ser ellers friske og fine ut og bladene peker opp! Hva kan være årsaken til at bare den ene stilken sliter sånn? Mistenker kanskje at den har fått mindre lys, så ville det hjelpe med en vekstlampe? Eller kan det skje hvis den har fått for mye vann?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! For lite lys er den mest vanlige grunnen til at blader faller av, ja. Står den i skyggen av de to andre? Det kan veldig godt hende at det hjelper med ekstra lys.

      Det er lett å vanne for mye nå om vinteren. Men om potta rekker å bli lett mellom hver vanning, er det nok passe. :)

      Slett
  18. Hei! Vi fikk en Ficus Abidjan for noen dager siden og etter det har det kommet sivende ut en stram lukt i etasjen den står i. Har lest at fikentrær kan avgi stram lukt, og lurer derfor på om det samme kan gjelde denne fikenplanten?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Ja, dette har jeg vært borti før, og synderen er vanligvis jordblandingen som blir brukt fra noen gartnerier. Når den jorda blir stående fuktig, blir det mye bakterievekst som kan lukte. Lukta kan bli spesielt ekkel om den blir vannet fra toppen så vannet renner igjennom jorda og samler seg i bunnen av pyntepotta.

      Det beste rådet jeg kan gi er å passe på at det ikke står fukt i pyntepotta, og å la jorda tørke opp mellom hver vanning. Om det er litt luft mellom innerpotta og pyntepotta, blir det også mindre fukt og sur lukt.

      Slett
  19. Hei,
    jeg fikk en gummifiken i slutten av januar. Da var det jo ganske mørkt ute, og den sto på gulvet hvor den får noe dagslys men dog lite pga. vintertid. Naturligvis mistet den blader. Men denne har ikke fått noe gule blader, men heller brune. Nå har nesten alle bladene blitt mer og mer brun og til slutt falt av eller så har jeg klippet de av.
    Har byttet plass èn gang, men 2 meter unna der den sto med tilsvarende samme lysmengde og vil ikke si de er en "forandring" ift. luft/trekk osv.
    Men nå har jeg hatt den ganske lenge, og nå er det lysere tider og får mye dagslys. Men den ser fremdeles ikke ut til å trives.
    Har anskaffet mange planter i det siste og de virker å trives godt der de står.

    Den virker å få ok med vann, verken for lite eller for mye, jeg tør ikke vanne den mer da jeg syns jeg gir den nok.

    Har du tips?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!

      Hvordan står det til med røttene? Er potta godt nok drenert? Vanner du når potta blir lett å løfte på? Får den da drikke såpass at potta blir tyngre? Det trengs mye mindre vann når det er lite lys, og mer når det blir lysere.

      Det kan ta litt tid før veksten kommer skikkelig i gang igjen etter vinteren, men nå har det vært lyst så lenge at det burde ha kommet nye skudd om det ellers sto bra til. Jeg er bekymret for at det kanskje har vært så mørkt at den ikke har fått drukket opp vannet sitt, så røttene har tatt skade. Jeg ville ha pottet om (i ei potte med skikkelige hull i bunnen), sjekket røttene (og klipt av tydelig råtne røtter) og etterpå passet på å løfte regelmessig på potta.

      Slett
  20. Hei

    Har en gummifiken som har vært helt fin inntil for noen mnd siden. Bladene var store og blanke og fine. Nåbhar nesten alle bladene krøllet seg innover. Den får vann når den trenger og lar den tørke godt mellom hver gang. Dusjer hele planten hver Søndag (samtisig vanner jeg den bitte litt). Hva kan jeg gjøre med.den? Den står i dagslys (får ikke direkte sol på seg).

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!

      Har den kanskje hatt det varmt? Tørr luft? Får den nok vann, nå som det er skikkelig vår og mye bedre lys?

      Jeg ville ha sjekket under bladene. Skadedyr kan få bladene til å krølle seg slik om den ikke har tatt skade av varme og tørr luft. Spinnmidd, trips og ullus kan angripe gummifiken.

      Slett
  21. Hei,
    jeg har prøvd å ta luftavlegger av min gummifiken. Jeg skar et snitt i stammen, tok jord på såret, surret rundt mose og plast og har holdt det fuktig - helt etter boka tror jeg. Nå har det gått snart tre måneder men den danner ikke røtter. I mellomtiden har såret grodd og den har fått 5 nye blader. Jeg lurer på om det er vits i å vente lenger eller om jeg rett og slett bare skal klippe toppen av, sette den i vann. og håpe at den lager røtter da.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Om såret har grodd kommer det ikke røtter der. Det kan hende at den vil rote seg i fuktig jord, eller fuktig mose, om du klipper den av. Men er morplanten så stor nå at du har lyst til å klippe den ned? De har godt av det innimellom, så de kan få sidegreiner.

      Slett
  22. Hei😀Har en gummifiken som har noen blader med "sprekker" i. Kan jeg skjære av bladet ved stammen? 🤔

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det går an, men det vil lekke ut klissete saft som kan sette flekker. Ofte er det bedre å la "stygge" blader være på, om de ellers er friske, fordi også de produserer næring til planten. Hvordan har det kommet sprekker?

      Slett
  23. Hei! Gummifiken 'Tineke': 1 av 3 stammer i potten som roteres for gjevnt lys, -har nesten alle bladene på de hvite områdene rundt kanten, blitt brunflekket og uttørket. Ikke tørr/brun på tuppen av bladene, men langs ytterkandt.
    Gjlr alt etter boka, og forstår det ikke! Sprayer den med vann også, vasker og flytter 3 meter fra sterkt sollys når nødvendig. Denne med brune tørre døde flekker på det hvite ytterst på bladene, er den eneste av de 3 stammene, som selv er avlegger (for 3 år siden). Den har 2 grener, det har ikke de andre. Dette har skjedd det siste vinterhalvåret. Jeg roterer den, for gjevnt lys, så forstår ingen ting! De siste nye bladene fra fjorårets sessong er fine enda, men redd det skal skje de og. Hjelp! Favoritten min!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Dette er dessverre helt normalt på alle slags Ficus, det er rett og slett for få lystimer i døgnet, og da slipper den blader. I tillegg sliter den med tørr luft når vi har varme på om vinteren. Det hvite ofres først, siden det ikke inneholder klorofyll og er ikke nyttig for planten. Noen vintre er hardere enn andre, og luftfuktigheten kan variere. Dusjing hjelper litt akkurat der og da, men en luftfukter er mer effektivt.

      Det høres ut som du gjør alt rett! Håper den får masse nye skudd nå som lyset kommer tilbake. :)

      Slett
  24. Hei. Jeg har fått mange brune rundinger på både nye og gamle blader. Trodde jeg gjorde alt riktig med tanke på stell, kan det være noe annet? Den fortsetter å vokse og får stadig nye blader, men mange av de må kneppes av da de er fulle av brune flekker. Hjelp!!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger