Mens vi venter: Mosegrodd og kjedelig?

Vi har hatt en lang vinter. Jeg vil nesten påstå at den har vært uvanlig lang. Mens jeg skriver dette, snør det igjen. Den norske vinteren kan se ut som den er filmet i svart/hvitt. Alt som ikke er s…
Mosegrodd murvegg. Røde teglstein, grønn moseVi har hatt en lang vinter. Jeg vil nesten påstå at den har vært uvanlig lang. Mens jeg skriver dette, snør det igjen. Den norske vinteren kan se ut som den er filmet i svart/hvitt. Alt som ikke er snø ser grått og dødt ut. Det kan iallfall se sånn ut fra stuevinduet.

Det slutter ikke å klø i fingrene etter å ta bilder selv om det er vinter. Det er sånn det gikk opp for meg at mose er vintergrønt. Gjennom vinteren, etter at lyset kom tilbake, har jeg kost meg med å ta nærbilder av mose og lav. På veien har jeg funnet ut at mose slett ikke er kjedelig.

Mose er egentlig ganske så primitive planter. De formerer seg med sporer, akkurat som bregner. De er ikke så flinke til å trekke opp vann som mer avanserte planter er, fordi mose utviklet seg før ved ble "funnet opp". Derfor blir de vanligvis ikke så høye.

Mose kan derimot noe som andre planter vanligvis ikke kan: De tåler å tørke ut uten å dø av det. En mosedott kan ligge tørr i dvale i opptil flere måneder, og "blomstre" opp i full fart når den får vann. Mosesporer kan bare spire når det er vått rundt dem, derfor vokser det vanligvis mose der det er fuktig og skyggefullt.

Lav er egentlig ikke en plante i det hele tatt! Lav er et samarbeid mellom en sopp og ei alge. Derfor er lav i stand til å ta opp næring der ingenting annet kan vokse, for eksempel rett på en stein eller en murvegg. Noen typer lav vokser utrolig sakte, en lavflekk kan være over tre hundre år gammel!


Nærbilde av grønn mose
Et helt moselandskap på ei gammel bru tett ved der jeg vokste opp. Dette bildet var jeg heldig med, det ser ut som det er tatt høyt oppe på fjellet. 

Lav på hvit stamme av bjørk
Lav på ei gammel, staselig hengebjørk. Det var tøvær denne dagen, så lavet kunne trekke til seg vann og "blomstre" opp. 

Grønt lav på gråstein
Og dette lavet smilte mot meg fra en brostein på jobb, en lignende mild seinvinterdag.  

Nærbilde av grønn mose på gråstein
Moselandskap på en stein. Jeg har skrudd opp fargene litt etterpå, fordi telefonen min kunne ikke gjengi den skarpe grønnfargen bra nok. 

Grått lav på trestamme, nærbilde
Lav oppover en trestamme kan se ut som et landskap fra en fremmed planet!


Kommentarer

 1. Dette er spennende planter! Det finnes en flott norsk bok om lav, men ingen om mose. Svenskene har en fin bok om mose, så jeg håper det kommer en på norsk også.
  Om du ikke har den om lav, anbefaler jeg den:) Norsk lavflora, skrevet av Holien & Tønsberg.
  Mose er flott i en hage, og den vokser ned til 0 grader. Vi har mose på bakken i hagen også. Mykt å gå på, grønt og så slipper en å klippe,)
  Mose er ikke kjedelig nei.

  Flotte bilder! Ha en fin helg:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, den boka har jeg ikke, men det høres interessant ut! Vi har bøker om planter på norsk, engelsk og nederlandsk, så det gjør ikke noe med ei svensk også. :)

   Riktig god helg til deg også!

   Slett
  2. Det er en flott bok ja. Svensk er helt ok å lese, men selv syns jeg både de botaniske og de norske navnene på mosene er spennende. Endel av de norske mosenavnene er forskjellig fra de svenske. Boken kommer nok en gang, vil jeg tro.

   :-))

   Slett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger