torsdag 1. januar 2015

Hortensia

Hortensia
Hortensia


Latinsk navn: Hydrangea macrophylla

Familie: Hortensiafamilien

Opprinnelse: Asia

Utseende: 20 cm-1 m høy med store runde blomsterklaser i blått, rosa, rødt eller hvitt.


Plassering: 

Som alle andre blomstrende planter, trenger hortensia godt lys for å utvikle blomster. Dagslys er mye mer effektivt enn lampelys. På vinteren vil de helst stå i vinduet, på sommeren går det bra om de står rett innenfor. Direkte sollys kan svi bladene.

Oppvarming rett under vinduet går ut over holdbarheten.

Vann og gjødsel:

Hortensia er en svært tørst plante. De krever store mengder vann, og i ei varm stue må de nok få vann hver dag. Om potta kjennes lett ut, har de allerede for lite og må få vann med en gang. Det er mest effektivt å dyppe hele potta i vann, holde den under til det slutter å boble, og så ta den opp og la den renne av seg. Hortensia egner seg godt i selvvanningspotter.

Hortensia er en surjordsplante. Den kan finne på å skifte farge avhengig av hvor sur jorda er. Spesielt på blå hortensia er det viktig å bruke gjødsel som er spesielt beregnet for surjordsplanter. Ellers kan orkidegjødsel eller organisk gjødsel brukes.

Spesielle krav:

Hortensia er en surjordsplante, det vil si at den ikke vil ha kalk i jorda. Blå hortensia kan skifte farge og bli rosa om de blir pottet om i kalkholdig jord.

Formering:

Hortensia kjøpes ferdig i butikken. Det går an å ta stiklinger, men det er vanskelig å få disse i blomst inne.

Sesong:

I de seneste årene har det blitt mulig å få tak i innehortensia så å si hele året. Hagehortensia selges på våren og sommeren, og blomstrer fra mai til september, avhengig av klima.

Diverse:

Hortensia trives godt ute når det ikke er frost. I sterk sol kan bladene bli svidd.


2 kommentarer:

  1. Er hortensia giftig plante for barn?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, hortensia er giftig, men ikke livsfarlig for mennesker har jeg lært. Men jeg er ikke rett person å spørre. Giftinformasjonen har oppdatert informasjon og har alltid åpent.

      Slett