Hortensia

Hortensia Latinsk navn : Hydrangea macrophylla Familie : Hortensiafamilien Opprinnelse : Asia Hardførhet: Stuehortensia overvintrer inne, hagehortensia H3 Utseende : 20 cm-1 m høy m…

Hortensia
Hortensia


Latinsk navn: Hydrangea macrophylla

Familie: Hortensiafamilien

Opprinnelse: Asia

Hardførhet: Stuehortensia overvintrer inne, hagehortensia H3

Utseende: 20 cm-1 m høy med store runde blomsterklaser i blått, rosa, rødt eller hvitt.


Plassering: 

Som alle andre blomstrende planter, trenger hortensia godt lys for å utvikle blomster. Dagslys er mye mer effektivt enn lampelys. På vinteren vil de helst stå i vinduet, på sommeren går det bra om de står rett innenfor. Direkte sollys kan svi bladene.

Oppvarming rett under vinduet går ut over holdbarheten.

Vann og gjødsel:

Hortensia er en svært tørst plante. De krever store mengder vann, og i ei varm stue må de nok få vann hver dag. Om potta kjennes lett ut, har de allerede for lite og må få vann med en gang. Det er mest effektivt å dyppe hele potta i vann, holde den under til det slutter å boble, og så ta den opp og la den renne av seg. Hortensia egner seg godt i selvvanningspotter.

Hortensia er en surjordsplante. Den kan finne på å skifte farge avhengig av hvor sur jorda er. Spesielt på blå hortensia er det viktig å bruke gjødsel som er spesielt beregnet for surjordsplanter. Ellers kan orkidegjødsel eller organisk gjødsel brukes.

Spesielle krav:

Hortensia er en surjordsplante, det vil si at den ikke vil ha kalk i jorda. Blå hortensia kan skifte farge og bli rosa om de blir pottet om i kalkholdig jord.

Formering:

Hortensia kjøpes ferdig i butikken. Det går an å ta stiklinger, men det er vanskelig å få disse i blomst inne.

Sesong:

I de seneste årene har det blitt mulig å få tak i innehortensia så å si hele året. Hagehortensia selges på våren og sommeren, og blomstrer fra mai til september, avhengig av klima.

Diverse:

Hortensia trives godt ute når det ikke er frost. I sterk sol kan bladene bli svidd.

Det latinske navnet Hydrangea betyr vannfat, og viser til formen på blomstene. Det passer også godt til hvor mye vann denne planten tåler. Hortensia kommer av damenavnet Hortense. Hun var en av oppdagerne på ekspedisjonen der denne planten ble oppdaget.

Kommentarer

  1. Er hortensia giftig plante for barn?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, hortensia er giftig, men ikke livsfarlig for mennesker har jeg lært. Men jeg er ikke rett person å spørre. Giftinformasjonen har oppdatert informasjon og har alltid åpent.

      Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger