Spiselige blomster og spiselig ugress

Blomster er fine å se på, men det er ikke den eneste grunnen til å kose seg med blomster. Mange blomster er også spiselige! Ikke bare de blomstene som vi dyrker, men mange ville blomster og ugress ka…
Blomster er fine å se på, men det er ikke den eneste grunnen til å kose seg med blomster. Mange blomster er også spiselige! Ikke bare de blomstene som vi dyrker, men mange ville blomster og ugress kan spises. Det er skrevet flere bøker om dette, og oppskrifter osv. skal ikke jeg komme inn på her.

Det er viktig at en blomst som skal spises ikke er forurenset med giftige sprøytemidler. Om du ikke har dyrket den selv, er det lurt å bruke blomster som er økologisk dyrket om den skal spises med en gang. Det kan ta opptil et halvt år før de mest vanlige sprøytemidlene er brutt helt ned, så om det har gått lenger enn det siden du kjøpte planten, skal den være trygg.

Ringblomst, Calendula officinalis
Ringblomst

Hageblomster som er spiselige


Agurkurt

Blomstene på agurkurt har en strålende blåfarge, og er helt spiselige. De smaker som navnet sier agurk.

Blomkarse

Blomkarse er kjempegodt! Både bladene og blomstene smaker sterk sennep/karse. Den aller beste delen er den lange sporen bakerst på blomsten, den er fylt med søt nektar.

Krydderurter

Timian, basilikum, mynte, oregano og salvie har spiselige blomster som smaker omtrent det samme som urten. Det er en fordel å ta blomstene, så fort som krydderurter blomstrer sender de mer næring dit og mindre til bladene!

Lavendel

Lavendel er helt spiselig, og er fin til å for eksempel pynte kaker med. Den smaker og lukter så kraftig at den bør brukes forsiktig.

Ringblomst

Ikke bare er ringblomst spiselig, den er sunn! Ringblomst inneholder karoten, som omdannes til vitamin A i kroppen. Den har mild smak og pynter skikkelig opp i salater.

Roser

Alle typer roser er spiselige. De beste sortene smaker nesten som bringebær. Roser fra hagen er selvsagt helt trygge om du ikke har sprøytet dem, men Fairtrade-roser som selges i butikkene dyrkes etter så strenge krav at de er også spiselige! Nypene er også selvsagt spiselige, og gode til syltetøy og te.
Stemor, Viola
Stemor

Stemor og fioler

Alle typer fioler og stemor er spiselige, også de ville. De har mild smak og passer godt til å pynte kaker med. Akkurat som agurkurt er de fine å fryse inn i isbiter!

Stokkrose og hawaiirose

Alt i denne familien kan spises. Hawaiiroser fra butikken er ofte sprøytet, og det anbefales å ikke spise blomstene på den før et halvt år etter den er kjøpt for å være helt sikker på at alt er brutt ned. Stokkroser, malva, osv kan spises med en gang. De er også veldig gode å koke te av, gjerne sammen med nyper.

Ellers...

Alle typer Allium er også spiselige, og de aller fleste smaker løk. Mange nordnorske hager har ei tue med seiersløk, jeg synes det er kjempegodt.

Blomstene på squash og gresskar er gode å spise. Dise plantene har hann- og hunnblomster, og det er bare hunnblomstene det kommer squash på. Hannblomster er fulle av støvbærere inni. Det er hannblomstene som blir spist.


Ville blomster og ugress

Rødkløver, Trifolium arvense
Rødkløver

Brennesle

Brennesle er faktisk spiselig som ung (ca. 10 cm høy er passelig), men den må kokes. Den smaker litt som spinat og har omtrent samme næringsinnhold.

Gjøksyre

Søte små hvite blomster med rosa striper og små kløverblader, som smaker surt. Gjøksyre er noe av det første som blomstrer i skogen her på våren. Bare pass på at den er ganske lik hvitveis. Hvitveis har tre store, flikete blad på stilken, gjøksyre har ingen.

Løvetann

Den gule delen av løvetanna er spiselig og har mild smak, litt som mild salat. Knoppene er også spiselige. Bladene er bitre som kraftige typer salat, men helt spiselige når de er små og lysegrønne.

Rødkløver

Alt på rødkløver er spiselig, men det er den røde blomsten som er skikkelig søt og god.
Geitrams, Epilobium angustifolium
Geitrams

Skvallerkål

Det er ikke blomsten på skvallerkål som er spiselig (og den bør jo ikke få lov til å blomstre uansett) men nye, lysegrønne blader som holder på å folde seg ut. De smaker som noe midt imellom persille og fennikel.

Vassarve

Vassarve smaker mye bedre enn den ser ut! Den smaker omtrent som milde rødbeter eller bladbeter. Alt unntatt den nederste, hvite delen er spiselig.

Mange flere...

Mange andre ville blomster og planter er også spiselige, blant annet engsyre, harerug og geitrams. Harerug er en personlig favoritt. Det er ikke blomsten som er spiselig på den, men de små "nøttene" som sitter nedover stilken under blomstene.


Kommentarer

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger