Blomkarse

Foto: Gavin Allanwood Blomkarse Latinsk navn : Tropaeolum majus Familie : Blomkarsefamilien Opprinnelse : Sør-Amerika Hardførhet : Ettårig, tåler ikke frost Utseende:  Klatrende eller kry…

Blomkarse


Latinsk navn: Tropaeolum majus

Familie: Blomkarsefamilien

Opprinnelse: Sør-Amerika

Hardførhet: Ettårig, tåler ikke frost

Utseende: Klatrende eller krypende plante med runde blader, blomster i oransje, gult og/eller rødt. 

Plassering:

Klatrende sorter bør få noe å klatre på. De kan bli opptil to meter høye. Lave sorter gjør seg godt i potter og kasser. Godt lys er viktig, men vi har vanligvis så mye lys hele døgnet om sommeren at lys ikke er et problem.

Blomkarse tåler ikke frost, og må ikke plantes ut før faren for frost er over

Vann og gjødsel:

En så hurtigvoksende plante trenger mye vann. Plantet i bakken er ikke vann et problem under en gjennomsnittlig norsk sommer, men planter i potter eller på tørre steder må vannes regelmessig. Unge planter er mer følsomme for tørke.

Blomkarse trenger forholdsvis lite næring,  bare om jorda er svært mager kan det være en god ide å tilsette litt langtidsgjødsel. Blomsterjord trenger ikke ekstra gjødsling. For mye gjødsel er ikke bra for blomsterutviklingen. 

Spesielle krav:

Visne blomster bør knipes av, så frøene ikke tar all energien. Mot slutten av sesongen kan noen frøstander få stå igjen for å få modne frø. Disse kan oppbevares til neste vår.

Formering:

Formeres med frø. Frøene spirer lettest om de får ligge i vann over natta først. Spiringen settes i gang når temperaturen stiger, så de kan spire fortere om de står først kjølig, så varmt.

Sesong:

Blomstrer hele sommeren, tåler ikke frost.

Diverse:

Blomkarse er spiselig, og smaker sterkt som sennep. Både bladene og blomstene kan spises, men bladene smaker mye sterkere enn blomstene. Frøene kan syltes.

Bier og humler tiltrekkes av blomkarse. Siden blomstringen er så lang, har insektene mat hele sommeren.
 

Kommentarer

  1. Har fått sommerfullarver på den er det normalt hva kan jeg gjøre

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er normalt. De samme som går på kålvekster kan gå på blomkarse. Har du hageslange, kan du kanskje spyle dem vekk?

      Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger