Nå må vi ta vare på hverandre.

Når jeg skriver dette, 17.mars 2021, har vi alle i Norge fått en del utrivelige beskjeder i det siste. Den tredje bølgen med corona er over oss for fullt, og store deler av samfunnet er igjen stengt …

Når jeg skriver dette, 17.mars 2021, har vi alle i Norge fått en del utrivelige beskjeder i det siste. Den tredje bølgen med corona er over oss for fullt, og store deler av samfunnet er igjen stengt ned. Her i byen er alle butikkene stengt bortsett fra matbutikker og apotek. Alt av tjenester med direkte kontakt er stengt, og i dag kom beskjeden om at skolene også stenger. Det er helt forståelig at det må kraftige tiltak til for at smitten skal bremses. Sykdommen er jo livsfarlig. Det er nå vi må ta vare på hverandre.

Viola cornuta i blomst, lilla og gul

Arbeidsplassen min er også stengt siden forrige lørdag. Jeg jobber på Mester Grønn. På mandag kom det et stort lass med varer selv om butikken var stengt. Disse varene leveres fra gartnerier sørpå, så det var for seint å avbestille da nedstengingen kom. I første omgang skal alt holde stengt til og med fredag, men med de smittetallene vi har her er det sannsynlig at det forblir stengt fram til påske.

For at ikke alle disse ferskvarene skal stå og visne, har alle blomsterbutikkene her i byen gått over til et bestillingssystem der vi tar imot ordrer på telefon og nett, og setter ut varene på et trygt sted uten å komme i nærkontakt med noen. I tillegg har en del blitt gitt bort til gode formål. (Link til lokalavisa)  Blomsten på bildet over er kjøpt sånn. Den kommer fra gartneriet i innslaget under.

Blomsterbutikker er de eneste butikkene som selger ferskvarer som ikke får lov å ha åpent. 

Det tar opptil flere måneder for gartnere å produsere en blomst fra frø eller stikling til ferdig vare. Når de er ferdige, er holdbarheten kort (Link til NRK Nyheter) Det aller meste er allerede bestilt av blomsterbutikker for lenge siden. Disse gartnerne vil selvsagt selge varene sine mens de er ferske, så det er nærliggende å levere til de som får lov å holde åpent: Matbutikker. 

Jeg tenker at dette vil gjøre trengselen større i de åpne matbutikkene, der det allerede foregår en del panikkhandling. De ansatte har det forferdelig travelt for tiden med å holde orden på avstand og smittevern. Da føles det mye tryggere å ringe en blomsterbutikk og plukke opp posen min utenfor porten. 

Paphiopedilum complex i blomst


I går kjøpte jeg en orkide fra Mester Grønn, og den kom godt innpakket mot kulda. Skulle det mot formodning skje noe med den, har jeg garanti. Når butikken er åpen kan vi prate om hva slags stell akkurat denne orkideen skal ha. Det hender at vi får telefoner fra de som har fått blomster i gave med spørsmål om stell. Det kan blomsterbutikker svare på, fordi de vet det. Blomstene på matbutikkene kommer nok fra de samme, norske, gartnerne. De har fått førsteklasses stell før de kom til butikkene, men etter at de kommer fram er det mer tilfeldig hva som skjer med dem. Jeg vil ikke nevne navn, men en matbutikk i nærheten har flere ganger satt orkideer ut på trappa i vintertemperatur.

Vi må ha omsorg for hverandre nå.  Ikke bare for at vi skal bli kvitt dette drittviruset, men også for at vi skal klare oss gjennom dette. Vi må holde avstand. Bruke munnbind og sprit. Vi kan ikke gå på besøk, men vi kan ringe og prate. Vi kan ikke gå på kafe, men vi kan kose oss med god mat hjemme. Bakeriet i nabolaget har forresten også ring og hent.

Det er vi som bestemmer hva vi skal bruke fritiden til. Og det er vi som bestemmer hvor vi skal handle. Jeg handler helst på en lokal butikk, for da er sjansen større for at butikken fremdeles er der når alt er åpent igjen.

En fortsatt fin og trygg vår til alle som har lest dette!

Kommentarer

 1. Ja, det var en trist beskjed å få at alt stenger ned igjen. Jeg så flere innslag på Nrk om det du linker til. Det er jo bare så trist at mye av dette er ferskvarer. Hvem får solgt påskeliljer etter påske? Kun til halv pris i hvert fall.
  Stemorsblomstene varer jo lengre så klart. Jeg handler også alt lokalt om jeg kan. Det er viktig å støtte de lokale ja, og håpe at de overlever denne nedstengingen også.
  Ja, mange matbutikker har ikke kunnskap om stell av planter. Sånn er det bare.
  Nydelig orkidé! Er det en Phapiopedilum?
  Ha en flott uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en Paphiopedilum complex hybrid. Det betyr at den er en hybrid av nesten hva som helst innen Paphiopedilum, så jeg ble ikke mye klokere av det navnet. Den står nå sammen med andre orkideer og skal forhåpentligvis vare i like mange år som de samme. :)

   Slett
 2. Hej!
  Det är så tråkigt att det fortgår, nu har vi kämpat i ett helt år. Vi får hoppas att det snart är slut och vi kan leva ett normalare liv. Ha en riktigt trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Det håper jeg også, virkelig.

   Takk i like måte! :)

   Slett
 3. Ja, det er leit at det stenges, men jeg forstår jo hvorfor. Jeg håper virkelig at vi kan få slått ned viruset såpass at vi alle kan få en litt mer normal hverdag snart.

  Kanskje er det en annen lokal butikk nær deg som leverer ut? Her har alt fra bakerier til klesbutikker slått seg sammen med et lokalt budfirma. Matgrossister og restauranter har begynt med matkasser.

  Jeg bor forresten også i nord. Vi er en av de hardest rammede byene, dessverre.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger