Begonia maculata

Begonia maculata Latinsk navn : Begonia maculata og nærstående arter Andre navn : Polka dot begonia, ørretbegonia Familie : Begoniafamilien Opprinnelse : Brasil Hardførhet : Ikke under 15 gra…

Begonia maculata, blad med hvite prikker
Begonia maculata


Latinsk navn: Begonia maculata og nærstående arter

Andre navn: Polka dot begonia, ørretbegonia

Familie: Begoniafamilien

Opprinnelse: Brasil

Hardførhet: Ikke under 15 grader

Utseende: Grønne blader med runde hvite flekker og rød underside, typisk "begoniaform". Hvite blomster.

Plassering:

Lunt, lyst, og i ikke for tørr luft. Dette er en tropisk plante som helst vil ha flere timer med dagslys hver dag og høy luftfuktighet. For lite lys vil gjøre bladene bleke og etter hvert gule. Planten tåler (norsk) sol og varme så lenge det ikke blir for tørt. Luftfuktigheten må være på over 40%.

Det er svært viktig at potta er godt drenert, og at jorda ikke er for tung. Her kan det lønne seg å blande inn orkidejord, kokosfiber eller perlite. 

Vann og gjødsel:

Jorda bør holdes lett fuktig. Her er det en god ide å løfte på planten ofte, og vanne når potta kjennes lett ut. Det øverste jordlaget bør tørke opp mellom hver vanning. Alle begoniaer er følsomme for fukt i overgangen mellom rot og stamme; er det for fuktig her kommer det fort sopp og råte. 

Begonia maculata krever lite næring. Det er nok å gjødsle i halv dose i det lyse halvåret. Overgjødsling kan svi bladene.

Spesielle krav:

Planten bør toppes regelmessig så den ikke skal bli for lang og tynn. Den kan lett bli topptung og trenge støtte om den ikke toppes. Det er best å gjøre dette på våren eller sommeren mens planten er i vekst.

Visne blomster bør plukkes av, da de lett råtner og råten kan spre seg.

Dusjing bør unngås om luftsirkulasjonen ikke er svært god. Om det blir liggende vann på bladene kan det invitere til soppvekst.

Stellet av denne planten kan oppsummeres med: Hvordan holde det fuktig nok uten at det råtner.

Formering:

Formeres med stiklinger som rotes i fuktig jord eller i vann.

Sesong:

Hele året, blomstrer når det er lyst nok.

Diverse:

Flere andre nærstående arter selges som Begonia maculata. De varierer i vekstform, bladform og mønster, men stellet er det samme. Andre tropiske bladbegonia vil også stelles som dette.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger