Ofte stilte spørsmål: April

Kan stemor stå ute nå? Småblomstret stemor tåler frost! Dette spørsmålet har dukket opp veldig ofte i det siste dagene. Noen har visst sagt på TV at det ikke går an å sette ut stemor før midt…

Kan stemor stå ute nå?

Småblomstret stemor tåler frost!

Dette spørsmålet har dukket opp veldig ofte i det siste dagene. Noen har visst sagt på TV at det ikke går an å sette ut stemor før midt i juni! Jeg har ikke sett det programmet selv, så jeg vet ikke hvor nøyaktig det sitatet er, men jeg er ikke enig i dette. Det kommer selvsagt an på klima, men her i Bodø er det helt greit å sette ut stemor nå.

Spesielt de småblomstrete sortene av stemor er veldig hardføre og tåler litt frost. Disse sortene er krysninger mellom vanlig stemor og hornfiol, som er flerårig. Vanlig stemor er opprinnelig toårig der den kommer fra: den spirer seint på sommeren, overvintrer, og blomstrer neste vår. De nye sortene kalles bukettfiol, Viola, ministemor osv, og tåler helt fint temperaturer ned mot -5.

Uansett er det viktig å herde småplanter som skal plantes ute. Det er lurt å ta de inn om natta den første uka. Så tidlig på våren er det en god ide å la blomster stå i potter i stedet for i bed, slik at det er lett å flytte dem til et lunere sted om været blir dårlig.

Hvorfor får gummifiken grå blader?


Gummifiken, og andre Ficus, er rene støvmagneter! De liker godt å bli tørket støv av. Noen bruker vann med litt eddik i for å holde støvet borte. Bladglans virker godt. Neem-olje er en naturlig form for "bladglans" som også holder skadedyr borte.

Jeg har også fått veldig mange spørsmål om Ficus som mister blader. Det kan rett og slett skyldes for lite vann. Mange typer Ficus, spesielt "bonsai"- varianter, står i jord som inneholder mye torv og kokosfiber. Denne jorda er porøs og vannet renner fort igjennom den. Derfor er det lurt å la planter son står i sånn jord få drikke vann fra bunnen av i noen minutter når de får vann.

Hvor kaldt tåler potteroser?


Potteroser tåler temperaturer ned mot 3-4 plussgrader. Siden de har så liten rot i forhold til hageroser, er det lurt å plassere dem i ly for vær og vind når de står ute. Vind tørker ut jorda fort. Jeg anbefaler ikke å plante dem ut enda, men de kan stå ute om dagen så lenge været er fint.

Er eføy giftig for katt?


Ja, eføy er giftig for katt. Nå blir jeg streng: Har et dyr spist noe og du er usikker på om det er giftig, ikke spør tilfeldige nettsider. Spør dyrlegen, eller Giftinformasjonen. 

Det vokser kløver i potteplanten min!

Oxalis corniculata

Det som ser ut som kløver er Oxalis corniculata, som er i slekt med gjøksyre. Det er et veldig vanlig ugress i gartnerier, og vokser vilt i Europa der vinteren ikke er så lang som vår. Veldig ofte har de frødd seg inne på gartneriet, og spirer når planten kommer inn i varmen. Det går faktisk an å få små gule blomster på den.

Kommentarer

  1. Stemor tåler ned til -4 grader, for det har jeg fått testet ut nå i vår. Jeg hadde plantet stemor på trappa og glemte å ta de inn en natt det var -4. Tok de inn i gangen og de tine opp, og ble like fine. Så de tåler mye! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er utrolig hva de tåler. Bildet i innlegget er tatt i hagen min en morgen da det lå rim på bakken...

      Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger