Stevia

Stevia Latinsk navn : Stevia rebaudiana  Familie : Kurvplantefamilien Opprinnelse : Brasil og Paraguay Hardførhet : Tåler ikke frost Plassering:  Så lyst så mulig, helst i et lyst vi…

Stevia


Latinsk navn: Stevia rebaudiana 

Familie: Kurvplantefamilien

Opprinnelse: Brasil og Paraguay

Hardførhet: Tåler ikke frost


Plassering: 

Så lyst så mulig, helst i et lyst vindu. Planten kan stå ute om sommeren og tåler full sol. Står den i potte ute, er det veldig viktig at det er hull i bunnen av potta og at jorda er godt drenert. Potta som urter selges i er ofte for liten, og det lønner seg å potte dem om.

Vann og gjødsel:

Stevia bør tørke litt opp innimellom. Det greieste er å løfte på potta regelmessig og vanne når den kjennes lett ut. Den foretrekker gjødsel med lavt nitrogeninnhold, så gjødsel beregnet på blomstrende planter passer best.

Spesielle krav:

Som med de fleste andre urter har stevia godt av å klippes ned eller høstes fra regelmessig, Planten er flerårig, men vil produsere mindre søtstoff etter hvert, så det anbefales å fornye planten hvert år med stiklinger.

Formering:

Stevia formeres greiest med stiklinger. Det går an å så den, men frøene har lav spireprosent.

Sesong:

Vår-høst, stevia er lyskrevende og vil vokse så lenge det er lys nok. Noen norske gartnerier selger nå steviaplanter hele året.

Diverse:

Stevia inneholder steviolglykosid, som er 300 ganger søtere enn sukker. Det har blitt et populært naturlig søtstoff, og brukes i alt fra cola til kaker. Bladene kan også brukes som de er i f.eks. te. Det er lurt å tilsette steviabladene seinere enn de andre urtene i teen, fordi kokende vann kan også trekke ut bitre stoffer. Steviaekstrakt tåler koking og steking.Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger