10 potteplanter som tåler skygge

Jeg vil begynne med å si at alle planter trenger lys. Lys er like viktig for planter som luft er for oss; det er lyset de får all energien sin fra. Planter som ikke står i eller ved vinduet, bør få f…
Jeg vil begynne med å si at alle planter trenger lys. Lys er like viktig for planter som luft er for oss; det er lyset de får all energien sin fra. Planter som ikke står i eller ved vinduet, bør få flere timer kunstig lys på dagtid.

Ikke alle planter krever like mye lys. Generelt vil blomstrende planter ha mer lys enn grønne planter for å få ut knoppene. Planter med mye variegering (mønster) i bladene trenger mer lys enn helt grønne planter, fordi de har mindre klorofyll til å gjøre lyset om til energi med. Kaktuser og sukkulenter vil med noen unntak ha sol.

Zamioculcas i potte mot en hvit vegg

1. Zamioculcas

Denne planten trives godt i skyggen. Grønnfargen blir dypere når den ikke står rett i sola, og den vokser såpass sakte og drikker så lite vann at den ikke krever mye lys for å holde seg grønn. En annen fordel er at den tåler tørke og tørr luft godt.

Fredslilje, Spathiphyllum

2. Fredslilje

Fredsliljer trives under mange forskjellige forhold, og tåler skygge godt. De vokser sakte i svakt lys, og tåler både lett tørke og fuktig jord. De tynne bladene kan bli svidd i sola. Denne planten trives godt inne i rommen så lenge lyset står på om dagen.

Eføy i skogbunnen
Foto: Anton Darius

3. Eføy

Selv om eføy kan vokse både i sol og skygge ute, tåler den tørr luft såpass dårlig at den trives best på en litt skjermet plass inne.Det er en fordel om lufta ikke er for tørr. Et nordvindu passer godt, eller kanskje på badet?

En sjømannstrøst: Aglaonema Thai hybrid

4. Sjømannstrøst

Navnet sjømannstrøst har denne planten visstnok fått fordi den kunne klare seg med det lille lyset fra et skipsvindu. Den trenger lite vann og er svært holdbar. Sortene med rosa fargemønster trenger litt mer lys enn de grågrønne for å beholde fargene.

Epipremnum 'Marble Queen'

5. Gullranke

Gullranke vokser forholdsvis fort, og har spraglete blader i gult og grønt. Det kommer kanskje som en overraskelse at gullranker ikke trenger å henge i vinduet. På åttitallet hadde alle gullrankene sine voksende opp etter stueveggene. Så lenge det er lyst nok på dagtid, vil den ikke klage på en slik plassering. Det samme gjelder for sølvranke.

Pilea peperomioides
Foto: Michael Wolf

6. Parasollpilea

Dette er også en av grønnplantene som får en dypere grønnfarge om den ikke står i sola. Så lenge den får såpass med lys at de nye bladene skifter farge fra lys til mørk grønn, har den nok.

Microsorum, en bregne

7. Bregner

Tenk på hvor bregner vokser i naturen. Sånn vil de også ha det i stua. Vi kan nok ikke få det like fuktig inne som det er i skogbunnen, men det hjelper med en dusj og en plassering i skyggen.

Sanseviera
Foto: Drew Beamer

8. Sanseviera

Denne planten er ekstremt hardfør og overlever både sol og skygge. Den trenger til og med ikke å pottes om før den truer med å sprenge potta. Alle artene tåler skygge, de med mørkere grønne blader trenger minst lys.

Calathea makoyana

9. Calathea

Nå vil ikke Calathea trives i den mørkeste kroken av stua, men den vil ikke stå i sola heller. Calathea, og slektningene Maranta, Ctenanthe og Stromanthe, trives best på gulvet et lite stykke fra vinduet. Det kan virke utrolig at en plante med så sterke farger ikke vil ha direkte sol, men den kan faktisk finne på å snu bladene sine unna solsteken.

Husvandrer, Tradescantia zebrina

10. Tradescantia

Dette er også en plante som tradisjonelt hang på stueveggen. I naturen vokser den lavt på bakken mellom busker og trær, så den trives best på en litt skjermet plassering. Fargene vil bli sterkere i godt lys, og den blir mer åpen i formen med mer stilk mellom bladene i skyggen.


Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger