Sjømannstrøst

Sjømannstrøst Latinsk navn : Aglaonema sp. Familie : Myrkonglefamilien Opprinnelse : Asia Hardførhet : Tåler ikke under 15 grader! Utseende: Spraglete blader på en kort stamme. Gaml…

Sjømannstrøst

Sjømannstrøst, Aglaonema 'Silver Moon' i potte

Latinsk navn: Aglaonema sp.

Familie: Myrkonglefamilien

Opprinnelse: Asia

Hardførhet: Tåler ikke under 15 grader!

Utseende: Spraglete blader på en kort stamme. Gamle sorter har mønster i grønt og hvitt, nyere sorter i rosa


Plassering: 

En sjømannstrøst trenger ikke å stå i vinduet. Den er en av de minst lyskrevende av alle potteplanter. Er det nok lys til å lese, vil denne planter overleve. Den tåler derimot ikke kald trekk. Frostskader kan oppstå allerede under 15 grader.

Potta må være godt drenert, rota kan råtne om den ikke får luft.

Vann og gjødsel:

Jorda bør tørke litt opp mellom hver vanning. Sjømannstrøst selges ofte i torvjord som tørker fort i overflaten, mens det fremdeles kan ligge mye vann nedover i jorda. Derfor er det best å løfte på potta og vanne når den kjennes tørr ut. Jo mindre lys planten får, jo mindre vann trenger den.

Sjømannstrøst vokser sakte og trenger ikke mye gjødsel, den kan få litt blomstergjødsel i sommerhalvåret. For mye gjødsel gjør mer skade enn nytte.

Spesielle krav:

Sjømannstrøst tåler ikke kald trekk. Den må ikke stå i et vindu som det blir luftet ut gjennom, og er det kaldt ute den dagen den blir kjøpt, må den pakkes godt inn.

Svært få skadedyr angriper sjømannstrøst. Soppangrep kan forekomme om jorda blir alt for våt.

Formering:

Kan formeres med stiklinger, store planter kan deles. De fleste plantene i myrkonglefamilien roter seg lett i vann.

Sesong:

Hele året

Diverse:

Som de aller fleste andre planter i myrkonglefamilien, inneholder sjømannstrøst et irriterende stoff. Den bør ikke stå innen rekkevidde for små barn eller dyr.

Kommentarer

 1. Hei! Er det noen steder hvor det er mulig å få tak i sjømannstrøst nå?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg har ikke sett dem selv de siste par ukene, men alle de store blomsterkjedene har salg på grønnplanter nå. Det er mye interessant der ute, så det går sikkert an å finne en på denne tiden :)

   Slett
 2. Mestergrønn har :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de har dem nå her også. En med brede blader og en morsom med smale. :)

   Slett
 3. Hei! Min sjømannstrøst har fått noen blanke, harde og dråpe lignende "dotter" under bladene. Vet du hva dette kan være?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, dette har jeg ikke vært borti på akkurat sjømannstrøst. Mange andre grønnplanter kan skille ut plantesaft gjennom bladene, og når det størkner blir det glass- eller saltaktig. Dette må jeg prøve å finne ut mer om. :)

   Slett
 4. Svar
  1. Hei! Det eneste som er viktig er at jorda ikke holder for lenge på vannet. De aller fleste typer blomsterjord passer, så lenge de inneholder sand, perlite, kokosfiber eller annet grovere materiale som drenerer. Torvfri jord er for tung og må blandes med noe som gjør den luftigere.

   Jeg har gjort det til en vane å blande orkidejord eller kokosfiber inn i jorda til de aller fleste tropiske plantene. Det er ikke noe de må ha, det gjør det bare lettere for meg å passe på at de ikke blir for våte. :)

   Slett
 5. Kanskje et dumt spørsmål, men hvordan tar jeg stikling av den? Jeg har en som jeg tok fra en svær plante, men da tok jeg av en hel gren. Nå skulle jeg gjerne hatt min fyldigere :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg anbefaler å vente med sånt til våren. Da vokser plantene fortere og roter seg mye lettere.

   Om det har kommet opp sideskudd nede i potta er det bare å dele dem fra morplanten. De bør ha fått tre-fire blader først. Dette er den enkleste måten å ta avleggere på.

   Det går også an å ta stiklinger. Da kutter du toppen av et skudd, plukker av det nederste bladet og lar det stå igjen minst 5 blader. Dette bør altså gjøres med store planter. Det vil komme nye skudd rett under der du tok stiklingen, men det kan ta litt tid, og planten må få litt godt lys.

   De roter seg lettest i fuktig jord, mose, kokosfiber e.l. siden røttene kommer ut fortere om det ikke kommer lys på dem. Bladene må få lys. Grønne sorter er lettere å rote enn hvite og rosa, jeg har ærlig talt vært litt plaget med å rote de aller mest rosa sortene siden de vokser såpass sakte. Sånne sorter anbefaler jeg heller å dele. :)

   Slett
 6. Hei! Kjøpte nettopp en slik, ene bladet er brunt helt ytterst, og litt oppspist ser det ut som. Bør jeg fjerne bladet?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er sikkert bare en mekanisk skade. Planter i butikker har jo reist langt fra produsenten. Alle bladene produserer næring så lenge de er levende, så jeg ville ha latt det vært på om det ikke begynner å bli gult eller inntørket.

   Slett
 7. Hei, min har levd mange år, men har begynt å få svært lange greiner og vokser veldig skeivt - som om den strekker seg mot solen. Synes det er rart siden den skal stå i skyggen? Bør jeg bare potte den om og se om det hjelper? At det altså har for lite plass? Den er veldig stor, men minner mer om en busk/lite tre enn slik den var opprinnelig. Plantene nederst blir hele veien gule, og den strekker seg stadig mer. (Dette har pågått et år og to altså. Den vokser ikke raskt).

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er normalt at de lager litt stamme etter hvert som de blir eldre. I vill tilstand blir de små busker. Om du snur den innimellom kan veksten bli jevnere.

   De trives nok i skygge for sola, men det betyr ikke at de ikke trenger lys. Lyset nå om vinteren er så kort og så lite at det vil nok lønne seg å gi den litt mer. Da vil den også få større blader og kortere noder på skudd som kommer etter hvert.

   Slett
 8. Hei! Planten min har en slapp, gul stilk med blad, hvordan skal jeg fjærne den?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Bare klipp den av med en ren saks eller skjær av med en ren tapetkniv. Husk at safta inni er litt giftig. :)

   Om planten får mye sånt, kan det være et tegn på overvanning eller for lite lys.

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger