Sjømannstrøst

Sjømannstrøst Latinsk navn : Aglaonema sp. Familie : Myrkonglefamilien Opprinnelse : Asia Hardførhet : Tåler ikke under 15 grader! Utseende: Spraglete blader på en kort stamme. Gaml…

Sjømannstrøst


Latinsk navn: Aglaonema sp.

Familie: Myrkonglefamilien

Opprinnelse: Asia

Hardførhet: Tåler ikke under 15 grader!

Utseende: Spraglete blader på en kort stamme. Gamle sorter har mønster i grønt og hvitt, nyere sorter i rosa


Plassering: 

En sjømannstrøst trenger ikke å stå i vinduet. Den er en av de minst lyskrevende av alle potteplanter. Er det nok lys til å lese, vil denne planter overleve. Den tåler derimot ikke kald trekk. Frostskader kan oppstå allerede under 15 grader.

Potta må være godt drenert, rota kan råtne om den ikke får luft.

Vann og gjødsel:

Jorda bør tørke litt opp mellom hver vanning. Sjømannstrøst selges ofte i torvjord som tørker fort i overflaten, mens det fremdeles kan ligge mye vann nedover i jorda. Derfor er det best å løfte på potta og vanne når den kjennes tørr ut. Jo mindre lys planten får, jo mindre vann trenger den.

Sjømannstrøst vokser sakte og trenger ikke mye gjødsel, den kan få litt blomstergjødsel i sommerhalvåret. For mye gjødsel gjør mer skade enn nytte.

Spesielle krav:

Sjømannstrøst tåler ikke kald trekk. Den må ikke stå i et vindu som det blir luftet ut gjennom, og er det kaldt ute den dagen den blir kjøpt, må den pakkes godt inn.

Formering:

Kan formeres med stiklinger, store planter kan deles. De fleste plantene i myrkonglefamilien roter seg lett i vann.

Sesong:

Hele året

Diverse:

Som de aller fleste andre planter i myrkonglefamilien, inneholder sjømannstrøst et irriterende stoff. Den bør ikke stå innen rekkevidde for små barn eller dyr.

Kommentarer

 1. Hei! Er det noen steder hvor det er mulig å få tak i sjømannstrøst nå?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg har ikke sett dem selv de siste par ukene, men alle de store blomsterkjedene har salg på grønnplanter nå. Det er mye interessant der ute, så det går sikkert an å finne en på denne tiden :)

   Slett
 2. Mestergrønn har :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de har dem nå her også. En med brede blader og en morsom med smale. :)

   Slett
 3. Hei! Min sjømannstrøst har fått noen blanke, harde og dråpe lignende "dotter" under bladene. Vet du hva dette kan være?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, dette har jeg ikke vært borti på akkurat sjømannstrøst. Mange andre grønnplanter kan skille ut plantesaft gjennom bladene, og når det størkner blir det glass- eller saltaktig. Dette må jeg prøve å finne ut mer om. :)

   Slett
 4. Svar
  1. Hei! Det eneste som er viktig er at jorda ikke holder for lenge på vannet. De aller fleste typer blomsterjord passer, så lenge de inneholder sand, perlite, kokosfiber eller annet grovere materiale som drenerer. Torvfri jord er for tung og må blandes med noe som gjør den luftigere.

   Jeg har gjort det til en vane å blande orkidejord eller kokosfiber inn i jorda til de aller fleste tropiske plantene. Det er ikke noe de må ha, det gjør det bare lettere for meg å passe på at de ikke blir for våte. :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger