Pelargonium

Pelargonium Alternative navn : Geranium Latinsk navn : Pelargonium sp. Familie : Storkenebbfamilien Opprinnelse : Sør-Afrika Det finnes hundrevis, om ikke tusenvis, sorter av pelarg…

Pelargonium


Alternative navn: Geranium

Latinsk navn: Pelargonium sp.

Familie: Storkenebbfamilien

Opprinnelse: Sør-Afrika


Det finnes hundrevis, om ikke tusenvis, sorter av pelargonium. Denne artikkelen handler om de to mest vanlige artene i handel: Pelargonium zonale (jerngeranium, hagepelargonium) og Pelargonium grandiflorum (engelsk pelargonium, stuepelargonium, krusgeranium) Jeg er slett ingen ekspert på denne slekta, og det finnes mye mer informasjon rundt omkring på nettet.

Plassering: 

Lyst, helst i et vindu inne. Pelargonium holder seg best om det ikke er for varmt. Kulde og direkte sollys kan misfarge bladene. På sommeren trives de fleste pelargonium best ute. Det er en god ide å herde plantene før de plantes ut, ved å la de stå ute på dagen og inne på natta de første dagene.

Vann og gjødsel:

Begge artene liker å tørke lett opp mellom vanning, men de må ikke stå tørre lenge. De kan stå i selvvanningspotte. Pelargonium er glade i gjødsel, og kan få vanlig blomstergjødsel eller gjødselpinner. Ute i hagen er organisk gjødsel et godt alternativ.

Spesielle krav:

Visne blomster og stygge blader bør plukkes av. Planten kan klippes ned om den blir lang og glissen. I den varmeste årstiden må pelargonium nesten få stå ute for å holde seg fine, men de må inn igjen før frosten kommer. P.zonale kan overvintres kjølig i f.eks. en kjeller.

Formering:

Pelargonium formeres oftest med stiklinger. Skudd uten blomsterknopper roter seg lett i vann. Det er viktig å ta av de nederste bladene, så det ikke står blader under vann og råtner. Når de har fått røtter, plantes de i vanlig blomsterjord. Det er ikke nødvendig å gjødsle de første ukene.

Sesong:

De første, stuepelargonium, kommer i handelen allerede i januar. Hagepelargonium kommer i april-mai. Begge to kan blomstre til langt utpå høsten med godt stell.

Diverse:

Pelargonium er en veldig stor slekt. Det finnes både arter som dyrkes for blomstenes skyld, og arter som har duftende blader. Noen mener at duften av pelargonium kan virke avskrekkende på mygg.

Kommentarer

 1. Hei!
  Når det gjelder overvintring av Pelargonia.. Hva eller hvordan gjør vi det?

  Roger Thorstensen

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Pelargonium vil stå på en kjølig, men frostfri, plass over vinteren. De fleste har den i kjelleren. Den vil ikke *helt* slutte å vokse om vinteren, så de må få litt vann og lys. Ikke bli bekymret om de blir bleike og stygge, de tar seg opp igjen når de blir tatt opp om våren! Det går helt fint å ha dem inne i huset hele vinteren også, men da krever de mer lys og vann.

   Noen liker å klippe ned plantene før de blir tatt inn, andre når de blir tatt opp. Jeg foretrekker å klippe om våren, fordi da ser jeg hvor det kommer skudd.

   Dette vet andre mye mer om enn meg. Jeg anbefaler deg å søke etter en blogg som fokuserer på pelargonium. Lykke til! :)

   Slett
 2. Vi er på Gran Canaria om vinteren og kjøper inn graniumer for å få det litt koselig. I år har vi fått udyr på disse, ser ut som kålmark og det er hull i bladene. Hva kan jeg gjøre?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Hva som kan gjøres er veldig avhengig om dette er inne eller ute. Jeg vet dessverre lite om hva slags skadedyr som finnes i det klimaet, og hvilke midler som er godkjente. Jeg ville ha spylt larvene av med vann.

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger