Hagepelargonium

Hagepelargonium Alternative navn : Geranium, jerngeranium Latinsk navn : Pelargonium zonale Familie : Storkenebbfamilien Utseende : Runde, lodne blader med typisk duft av pelargonium. …

Hagepelargonium


Alternative navn: Geranium, jerngeranium

Latinsk navn: Pelargonium zonale

Familie: Storkenebbfamilien

Utseende: Runde, lodne blader med typisk duft av pelargonium. Blomster i runde klaser.

Opprinnelse: Sør-Afrika


Det finnes hundrevis, om ikke tusenvis, sorter av pelargonium. Denne artikkelen handler om den aller mest vanlige artene i handelen: Pelargonium zonale (jerngeranium, hagepelargonium) Jeg er slett ingen ekspert på denne slekta, og det finnes mye mer informasjon rundt omkring på nettet.

Plassering: 

Lyst, om den står inne må den stå i et lyst vindu. Pelargonium holder seg best om det ikke er for varmt. Kulde og direkte sollys kan misfarge bladene. 

På sommeren trives de fleste typene av pelargonium best ute. Det er en god ide å herde plantene før de plantes ut, ved å la de stå ute på dagen og inne på natta de første dagene. Settes de ut for fort, kan bladene bli bleke, og det tar lenger tid før de vokser og blir fine.

Potta som disse plantene selges i er alt for liten til å holde gjennom sesongen. Det er viktig å potte om planten så den kan få vokse seg stor og fin.

Vann og gjødsel:

Pelargonium liker å tørke lett opp mellom vanning, men de må ikke stå tørre lenge. De kan stå i selvvanningspotte, men den bør få gå tom for vann innimellom for å unngå mugg og hærmygg. Pelargonium er glade i gjødsel, og kan få vanlig blomstergjødsel eller gjødselpinner. Ute i hagen er organisk gjødsel et godt alternativ.

Spesielle krav:

Visne blomster og stygge blader bør plukkes av. Planten kan klippes ned om den blir lang og glissen. I den varmeste årstiden må pelargonium nesten få stå ute for å holde seg fine, men de må inn igjen før frosten kommer. P.zonale kan overvintres kjølig i f.eks. en kjeller.

Formering:

Pelargonium formeres oftest med stiklinger. Skudd uten blomsterknopper roter seg lett i vann. Det er viktig å ta av de nederste bladene, så det ikke står blader under vann og råtner. Når de har fått røtter, plantes de i vanlig blomsterjord. Det er ikke nødvendig å gjødsle de første ukene.

Sesong:

De første plantene kommer i handelen i april.  Overvintrete planter tas opp fra kjelleren rundt påske. Med rett stell kan de blomstre til langt utpå høsten. Planter som står ute må inn før frosten kommer.

Diverse:

Pelargonium er en veldig stor slekt. Det finnes både arter som dyrkes for blomstenes skyld, og arter som har duftende blader. Noen mener at duften av pelargonium kan virke avskrekkende på mygg.

Kommentarer

  1. Hei!
    Når det gjelder overvintring av Pelargonia.. Hva eller hvordan gjør vi det?

    Roger Thorstensen

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!

      Pelargonium vil stå på en kjølig, men frostfri, plass over vinteren. De fleste har den i kjelleren. Den vil ikke *helt* slutte å vokse om vinteren, så de må få litt vann og lys. Ikke bli bekymret om de blir bleike og stygge, de tar seg opp igjen når de blir tatt opp om våren! Det går helt fint å ha dem inne i huset hele vinteren også, men da krever de mer lys og vann.

      Noen liker å klippe ned plantene før de blir tatt inn, andre når de blir tatt opp. Jeg foretrekker å klippe om våren, fordi da ser jeg hvor det kommer skudd.

      Dette vet andre mye mer om enn meg. Jeg anbefaler deg å søke etter en blogg som fokuserer på pelargonium. Lykke til! :)

      Slett
  2. Vi er på Gran Canaria om vinteren og kjøper inn graniumer for å få det litt koselig. I år har vi fått udyr på disse, ser ut som kålmark og det er hull i bladene. Hva kan jeg gjøre?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Hva som kan gjøres er veldig avhengig om dette er inne eller ute. Jeg vet dessverre lite om hva slags skadedyr som finnes i det klimaet, og hvilke midler som er godkjente. Jeg ville ha spylt larvene av med vann.

      Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger