Om ramsløk og seiersløk

Det har blitt veldig populært i de siste årene å bruke ramsløk i maten. Jeg skjønner det veldig godt, det smaker jo utrolig godt. For de som bor sørpå, er jo dette veldig lett å få tak i når det er s…
Det har blitt veldig populært i de siste årene å bruke ramsløk i maten. Jeg skjønner det veldig godt, det smaker jo utrolig godt. For de som bor sørpå, er jo dette veldig lett å få tak i når det er sesong. Ramsløk er en staude som er veldig flink til å spre seg! Dessverre blir det mindre og mindre av den jo lenger nord en kommer, og her oppe er vi heldig om den kommer tilbake året etterpå.

Vi har derimot en annen løkart i Nord-Norge: Seiersløk (Allium victorialis) har vokst her siden vikingtiden, minst. Ikke bare er den en populær staude med søte, runde blomsterhoder, den har også ofte spredd seg fra gamle hager. Tua på bildet ble flyttet for et år siden, og var mindre enn halvparten så stor i fjor. Hver løk sender opp to blader og en blomsterstilk. Som med all annen løk, smaker den best før den har blomstret. Ei tue på denne størrelsen har sikkert godt av å bli tynnet litt i, så den får mer næring til de løkene som blomstrer.

På et kurs som var arrangert av Nyttevekstforeningen, for et par år siden, laget vi rømmedip etter samme oppskrift med ramsløk og seiersløk som et eksperiment. Smaken var nesten helt lik. Jeg har dessverre ikke noen link til artikkelen, men jeg mener å ha hørt at et norsk firma holder på å forske på denne planten, så den kan med tiden komme i handelen som grønnsak.

Kommentarer

  1. Ja, her jeg bor vokser det mye vill ramsløk, skal jammen meg ta meg en tur ut og plukke i morgen, i dag regner det for mye.

    Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage.blogspot.com

    SvarSlett
    Svar
    1. Kos deg! Det blir helt sikkert godt!

      Slett
  2. Jeg plantet ramsløk i hagen i fjor, men har ikke brukt av den enda. Den må stå i kjøkkenhagen, for jeg har liljekonvall på andre siden av hagen. En ser jo forskjell på bladene, men greit å ha de adskilt. Seiersløk har jeg ikke, men kanskje verdt å få tak i. Hørtes godt ut!
    Ha en fin tirsdag:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk i like måte! Seiersløk smaker helt likt som ramsløk, men bladene er litt stivere med det samme de kommer opp. Også har de fin rødfarge nederst på stilken der som ramsløken er hvit.

      Slett
    2. Hvilke deler av seiersløken bruker dere, hele planten?

      Slett
    3. Bladene, og den lille stilken nederst på bladene. De er spiselige med det samme de kommer opp, seinere blir de seige og treaktige.

      Slett
  3. Jeg har en liten seiersløk i et bed i hagen, men den ser litt puslete ut. Gode råd for stell?

    SvarSlett
  4. Heisann, kan man plukke ramsløk i juni måneder og hvordan finne den ?? er noen har peiling om dette ?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det er nok for seint nå. Ramsløken har gått i frø. Det står igjen seiersløk her, men bladene begynner å bli vel harde og bitre såpass seint.

      Jeg vet ikke hvor ramsløk vokser, da den holder til lenger sør enn meg. Det aller letteste er å få noen løker og plante i hagen. I det siste har det blitt et problem at noen plukker ramsløk på steder som er fredet, eller på privat eiendom.

      Slett
  5. Hei, har nettopp høstet inn Seiersløk. Vil den komme med flere avlinger etter nedklipping slik som gressløk?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det vil komme litt mer fra nye skudd, men ikke i store mengder. Om du tar tidlig på våren blir det mer i neste runde, men såpass langt utpå sommeren som nå blir det nok bare det lille som kommer fra sideskuddene.

      Nå anbefales det å ta ett eller to blader fra hvert skudd slik at det blir igjen nok næring til rota. Mine seiersløk har tre blader på hvert skudd, jeg vet ikke om det gjelder alle.

      Gressløk er litt spesiell på den måten, bladene vokser videre hele sommeren. Seiersløk og ramsløk har en kortere vekstperiode.

      Slett
  6. Jeg ønsker å kjøpe seiersløk

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, jeg er tom for seiersløkfrø. Fjorårets frøhøst var heller laber. Ser at det kommer opp mye frøplanter, kanskje er det mulig å gi bort noen når de vokser seg til. Ellers er det kanskje noen på Facebook som har?

      Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger