Spørsmål: "Hva har skjedd med sukkulentene?"

Disse bildene fikk jeg av mannen min, som lurte på hva som hadde skjedd med disse sukkulentene og om de kunne reddes. De er svigerfaren min sine, og mange år gamle. Han gjettet at problemet var for…
Disse bildene fikk jeg av mannen min, som lurte på hva som hadde skjedd med disse sukkulentene og om de kunne reddes. De er svigerfaren min sine, og mange år gamle.

Han gjettet at problemet var for lite vann og for mye sol, siden de har stått i et stort vindu hvor det lett blir over 30 grader midt på dagen.

På det øverste bildet er det tydelig at planten har fått mye sol. Den gråaktige fargen er solbeskyttelse, som virker nesten på samme måte som vår egen brunfarge på sommeren. Likevel burde disse plantene tåle det, så lenge de får anledning til å fylle på vannreservene og puste ut i skyggen innimellom.

Det som har skjedd her, er mest sannsynlig at plantene har vokst gjennom mange år, og strukket seg utover pottekanten. Det ser ut som de døde delene er de eldste skuddene, og de levende delene er nye skudd som prøver å finne nytt fotfeste. Etter som potta fylles med røtter, blir det mindre og mindre næring tilgjengelig for planten. Det er typisk at de nye skuddene har mindre blader enn de gamle hadde. Så gammel jord vil også ha store problemer med å trekke til seg vann.

Det går helt sikkert an å redde dem. Å rett og slett potte dem om i ny jord og ei større potte kan gjøre stor forskjell. Jeg anbefaler sandblandet jord, som er beregnet på kaktus eller såing. Kaktusnæring ca. en gang i uka kan forebygge dette, om plantene er så store at det er vanskelig å potte dem om.

Gamle sukkulenter kan også "fornyes" ved å dele dem eller ta stiklinger. Sukkulentstiklinger skal ikke stå i vann, de må ligge tørre til det har dannet seg ei hinne over såret, og så plantes rett i jorda. Jeg har ikke prøvd selv å ta stiklinger av den nederste planten, men den øverste, som ser ut til å være en Sedum, skulle være lett å formere.

Om dette var mine planter, ville jeg ha pottet om begge og fjernet de døde delene, og tatt en stikling av hver for å se hva som skjedde.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger