Kroton

Kroton Latinsk navn : Codieaum variegatum Familie : Vortemelkfamilien Opprinnelse : Indonesia og Australia Hardførhet : Ikke under 15 grader Utseende: Stor variasjon i farger, mønst…

Kroton

Kroton

Latinsk navn: Codieaum variegatum

Familie: Vortemelkfamilien

Opprinnelse: Indonesia og Australia

Hardførhet: Ikke under 15 grader

Utseende: Stor variasjon i farger, mønster og form på bladene. Blanke, harde blader. Lekker hvit melkesaft om den blir skadet


Plassering: 

Så lyst som mulig, tåler sol. Godt lys er nødvendig for å utvikle fargemønsteret i bladene. Potta må være godt drenert, siden kroton ikke tåler å stå med røttene i våt jord. Det er viktig at det ikke blir kaldere enn 15 grader.

Varm, tørr luft fra varmepumper og lignende kan skade bladene.

Vann og gjødsel:

Aller helst skal jorda hele tiden være litt fuktig. Dette er litt vanskelig å få til i et vanlig inneklima, så det beste er å vanne fra bunnen når potta kjennes lett ut.

Det er viktig at gjødselen ikke blandes ut for sterkt. Langtidsgjødsel er et godt valg. Kroton står vanligvis i torvjord, som ikke inneholder særlig mye næring.

Spesielle krav:

Kroton kan gjerne dusjes med lunkent vann på bladene om lufta er tørr. Den tåler å toppes, men ikke å klippes ned.

Som andre planter i vortemelkfamilien kan kroton lett miste blader om den blir flyttet på, pottet om, eller tørker for mye ut. Det vokser ut nye blader om den får stå i fred i godt lys.

Spinnmidd er glade i kroton. Det går an å forebygge angrep av spinnmidd ved å dusje ofte, også under bladene. Står den nært et vindu, kan det dukke opp ull-lus...eller de kan ha fulgt med fra butikken.

Formering:

Formeres med stiklinger i fuktig jord. Det kan ta opp til en måned før stiklingene roter seg.

Sesong:

Hele året. Vokser saktere om vinteren.

Diverse:

Kroton er litt giftig for både mennesker og dyr. Saften kan irritere huden.

Det er vanlig å behandle krotonplanter med et stoff som hemmer veksten i gartneriet. Derfor vil de ofte strekke seg etter hvert som de vokser, og de vil få en høyere og slankere form enn de hadde i butikken. En kroton som får vokse fritt kan bli tre meter høy!

Kommentarer

 1. Kroton har også lett for å få spinnmidd ;)
  De er veldig flotte, men ikke av de enkleste synes jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg ble litt overraska over at noen kommenterte på denne type innlegg med det samme jeg la det ut. De skal nemlig være skjulte fra framsiden. :D Men nå ser jeg at de dukker opp i RSS-feeden.

   De kan fort få både spinnmidd og ull-lus, ja. Jeg skal legge det til. :)

   Slett
 2. Min fikk blomster som så ut som koronaviruset😅

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette måtte jeg google! Blomstene som ser ut som virus er hannblomster. Hunnblomstene er mye mindre. Så morsomt at din blomstret, nå lærte jeg noe nytt! :D

   Slett
 3. Hei, jeg har litt plassmangel og lurer på om jeg kan flytte min Croton Petra litt lenger inn i rommet med plantelys?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg ville ha prioritert kroton i vinduet og heller flyttet en annen plante innover. Kroton mister lett fargen uten dagslys, og den kan miste blader om den flyttes på. De fleste andre grønnplanter trenger ikke å stå i vinduet, om du har plantelys. :)

   Slett
  2. Tusen takk, da gjør jeg det😊

   Slett
 4. Hva er det best alternativet med lys i vintersesongen? Bor i Finnmark og her har det blitt veldig mørkt allerede og bladene har begynt å henge 😞

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Her ville jeg faktisk ha brukt ekstra lys, f.eks. en spot rettet rett mot planten. Jeg bor i Nordland, og til og med her blir det for lite lys for enkelte planter i vinduet i mørketiden. Det finnes lyspærer med spesielt plantelys å få kjøpt, men disse har vanligvis litt rosaskjær i lyset. LED-lys med "kaldt" (6500K) lys virker også bra.

   Ellers er det viktig å passe på at det ikke blir unødvendig varmt for planten når det er lite lys, og at den trenger mindre vann.

   Slett
 5. Det har dukket opp hvite flekker på bladene. Hva er det ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Hvordan ser flekkene ut? Er de flate, eller stikker de ut som bomull?

   Sistnevnte kan være ullus, noe som ikke er uvanlig på kroton og andre planter med litt tykke, blanke blader.

   Dusjer du planten? Om vannet inneholder mineraler, kan det bli liggende igjen som hvite flekker etter at det har tørket. Dette ser jeg ofte på planter som kommer rett fra gartneriet, noen produsenter dusjer mye.

   Slett
 6. Hvordan få den til å vokse seg stor?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det en kroton trenger for å bli stor er lys, og mer lys. Det er det aller viktigste. Jo mer lys den får, jo fortere vokser den.

   Ellers krever den ganske lite næring, men om jorda er gammel kan det lønne seg å potte om eller gi litt ekstra gjødsel. En liten pinne med langtidsgjødsel kan være det som skal til.

   Slett
  2. Jeg glemte å si at det finnes mange forskjellige sorter av kroton. Ikke alle kan bli like store. Om den har store blader, eller du vet at morplanten er stor, er det god sjanse for at den kan bli meterhøy. Men om den har bittesmå blader og kom i en 5 cm potte, er det sannsynligvis en dvergtype.

   Slett
  3. Hvor lenge lever min kroton som er ca 13-14 år? Ca. 1, 60 m høy

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger