Kroton

Kroton Latinsk navn : Codieaum variegatum Familie : Vortemelkfamilien Opprinnelse : Indonesia og Australia Hardførhet : Ikke under 15 grader Utseende: Stor variasjon i farger, mønst…

Kroton

Kroton

Latinsk navn: Codieaum variegatum

Familie: Vortemelkfamilien

Opprinnelse: Indonesia og Australia

Hardførhet: Ikke under 15 grader

Utseende: Stor variasjon i farger, mønster og form på bladene. Blanke, harde blader. Lekker hvit melkesaft om den blir skadet


Plassering: 

Så lyst som mulig, tåler sol. Godt lys er nødvendig for å utvikle fargemønsteret i bladene. Potta må være godt drenert, siden kroton ikke tåler å stå med røttene i våt jord. Det er viktig at det ikke blir kaldere enn 15 grader.

Varm, tørr luft fra varmepumper og lignende kan skade bladene.

Vann og gjødsel:

Aller helst skal jorda hele tiden være litt fuktig. Dette er litt vanskelig å få til i et vanlig inneklima, så det beste er å vanne fra bunnen når potta kjennes lett ut.

Det er viktig at gjødselen ikke blandes ut for sterkt. Langtidsgjødsel er et godt valg. Kroton står vanligvis i torvjord, som ikke inneholder særlig mye næring.

Spesielle krav:

Kroton kan gjerne dusjes med lunkent vann på bladene om lufta er tørr. Den tåler å toppes, men ikke å klippes ned.

Som andre planter i vortemelkfamilien kan kroton lett miste blader om den blir flyttet på, pottet om, eller tørker for mye ut. Det vokser ut nye blader om den får stå i fred i godt lys.

Spinnmidd er glade i kroton. Det går an å forebygge angrep av spinnmidd ved å dusje ofte, også under bladene. Står den nært et vindu, kan det dukke opp ull-lus...eller de kan ha fulgt med fra butikken.

Formering:

Formeres med stiklinger i fuktig jord. Det kan ta opp til en måned før stiklingene roter seg.

Sesong:

Hele året. Vokser saktere om vinteren.

Diverse:

Kroton er litt giftig for både mennesker og dyr. Saften kan irritere huden.

Det er vanlig å behandle krotonplanter med et stoff som hemmer veksten i gartneriet. Derfor vil de ofte strekke seg etter hvert som de vokser, og de vil få en høyere og slankere form enn de hadde i butikken. En kroton som får vokse fritt kan bli tre meter høy!

Kommentarer

 1. Kroton har også lett for å få spinnmidd ;)
  De er veldig flotte, men ikke av de enkleste synes jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg ble litt overraska over at noen kommenterte på denne type innlegg med det samme jeg la det ut. De skal nemlig være skjulte fra framsiden. :D Men nå ser jeg at de dukker opp i RSS-feeden.

   De kan fort få både spinnmidd og ull-lus, ja. Jeg skal legge det til. :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger