Hvem skal jeg velge?

Det kan være så vanskelig, når det flommer over av vakre planter og blomster i butikkene, å velge ut akkurat hvilken som skal bli med hjem. De står jo og lyser og frister med blomstene åpne, alle sam…
Det kan være så vanskelig, når det flommer over av vakre planter og blomster i butikkene, å velge ut akkurat hvilken som skal bli med hjem. De står jo og lyser og frister med blomstene åpne, alle sammen. Vi blir så lett blendet av skjønnheten. Hvordan kan vi være mest sikker på at vi har plukket ut den rette planten?

Det er ikke alltid den som står og blomstrer finest.

Planter er levende, og de vokser. Helst skal de leve et langt liv hjemme hos oss, enten det er snakk om en liten sommerblomst som skal plantes ut eller en stor potteplante. Noen planter har et kort liv fra naturens side, men også dem vil vi jo ha mest mulig glede av. Det er en del ting vi kan se etter:

Planten må være frisk.

Det er ikke til å unngå at det kommer små skader på dem under transporten, om de da ikke blir kjøpt i det gartneriet de har vokst opp i. Sånt betyr ingen ting, det vokser ut igjen. Slappe, gule, brune eller krøllete blader er derimot ikke bra. Det er verre om det er de nye, lysegrønne bladene som viser tegn på sykdom eller skade, enn om det er de gamle bladene nederst på planten. Tørre knopper, knopper som faller av, eller mange løse blader og blomster oppå jorda i potta er ikke et godt tegn.

Skadedyr er lettest å se under bladene eller på nye skudd. Spinnmidd er ikke uvanlig i gartnerier, og bladene får et typisk utseende: bittesmå gule prikker som flyter sammen så hele bladet ser lysere ut i fargen. Bladene blir matte på undersiden, og er det mye spinnmidd ser det ut som fint spindelvev. Bladlus samler seg på de tynneste nye stilkene. Når de skifter hud, blir de gamle skallene liggende igjen som hvite fnugg. Er det mye av dem, kan det dryppe klissete saft nedover planten. Denne safta blir svart når den blir liggende.

Muggsopp vises best under de nederste bladene og nederst på stilken. Brune prikker på bladene er også et typisk tegn på sopp. Noen planter, f.eks. roser, er utsatt for meldugg, som er et hvitt belegg på bladene. (Det er ikke det samme som de hvite flekkene fra gjødselvann!) Noen planter har naturlige hvite porer i bladene. Det er helt ufarlig.

Julestjerne med skader på bladene
Skaden på denne julestjerna er lett å se. 


Røttene og skuddene må være kraftige.

Jo kraftigere røttene og skuddene er, jo fortere vil planten vokse. Se under potta. Vises det friske røtter gjennom hullene, er det et godt tegn. Tyter det ut røtter gjennom hullene, er det nok på tide å potte om. Dette trenger ikke å være et dårlig tegn. At planten sitter godt fast i potta og ikke holder på å velte ut av dem, er også et tegn på gode røtter. Om en enkelt plante er mye tyngre enn de andre på brettet, er det vanligvis ikke bra. Det kan bety at den ikke drikker ordentlig.

På planter som skal plantes ut, er det aller viktigste at den er i god vekst og at skuddene er kraftige. At bladene sitter tett på stammen er et godt tegn. Tynn stamme med mye luft mellom bladene betyr at planten har stått for mørkt og/eller varmt. Det er selvsagt forskjell fra sort til sort, det jeg skriver her er ment for å sammenligne enkeltplanter av samme sort.

Det er vanligvis bedre å kjøpe planten som har flest og størst skudd enn den som har flest blomster! Selvsagt finnes det unntak her. Enkelte orkideer kan for eksempel være vanskelige å få knopper på inne. Er det tvil, er det best å spørre på butikken.


Planten må ha blomstringen foran seg.

Det er selvsagt stor forskjell fra art til art på hvor lenge blomstringen varer. En lilje kommer ut og gjør seg ferdig en gang i året, mens en margeritt kan blomstre fra mai til november. For det aller meste, vil det lønne seg å kjøpe en plante med mange knopper og noen få åpne blomster. Knoppene vil komme ut, og vi får glede av hele blomstringen.

Å vite hva slags stell akkurat denne planten vil ha for å blomstre lenge er veldig viktig! Noen planter kaster for eksempel knoppene om de blir snudd på. Sånn informasjon står noen ganger på lappen som følger med planten, men de som jobber i butikken vet vanligvis sånt. Det lønner seg å spørre.

Noen ganger selges planter billigere når de har kommet langt. Mange av disse kommer lett tilbake med nye knopper. Pelargonium, for eksempel, kaster lett blomstene inne på en varm butikk, men så fort de kommer ut i frisk luft og dagslys blir de fulle av nye knopper.

Ildtopp som har kommet langt
Denne ildtoppen har kommet langt i blomstringen. Alle knoppene har kommet ut, og det vises visne blomster mellom de friske.Helt til slutt...

Som det kommer fram her, anbefaler jeg sterkt å kjøpe planter som skal vare ei stund på en skikkelig blomsterbutikk, hagesenter eller gartneri. De som jobber der vet hvor plantene kommer fra, hvordan de skal stelles, og hvor lenge de vanligvis holder. Plantene har fått vann og stell som passer dem, og de pakkes inn så de tåler turen hjem.

Matbutikker setter ofte planter som ikke passer sammen på samme brett, så det får like mye vann. De oppbevarer kanskje blomster sammen med frukt (som forkorter blomstringstiden) eller setter tropiske planter i trekken fra inngangsdøra. Jeg har sett orkideer ute på trappa til en matbutikk i fem grader. Neste dag var det ingen orkideer der...

.
Ildtopp i begynnelsen av blomstringen
Denne ildtoppen har få åpne blomster, men mange knopper. Denne vil vare lenge.

Kommentarer

 1. Mange gode tips her! :)
  Her har jeg kjøpt fine orkidéer i matbutikken, men de har heldigvis vett nok til å ha de inne!
  Det er mye en skal se etter på en plante, ja. En vil jo ha de lengst mulig og da bør de være friske og fine. De orkidéene jeg har kjøpt hos faghandel pleier å vare lengst.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har også veldig god erfaring med orkideer fra spesielt to blomsterbutikker her i byen. Det går spesielt på hvor lenge de blomstrer etter at de har kommet i hus. Etter at de har levd en stund, og de blomster på nytt, forsvinner forskjellen. :)

   Slett
 2. Jeg kjøper kun avskårne i matvarebutikker, jeg tenker at de har det alt for varmt i butikken, og at det svekker plantene. God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Enten er det for varmt, eller for kaldt. Matbutikkene her er fæle til å sette tropiske planter helt i inngangen til butikken. Da må vi nesten komme og handle den dagen de kommer for at det skal gå bra...

   Fortsatt god helg :)

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger