Stueask

Stueask Foto: NicoNico Latinsk navn : Radermachera sinica Andre navn: Stuebusk, porselenstre, smaragdtre Familie : Trompettrefamilien Opprinnelse : Kina Hardførhet : Tåler ikke f…

Stueask

Foto: NicoNico

Latinsk navn: Radermachera sinica

Andre navn: Stuebusk, porselenstre, smaragdtre

Familie: Trompettrefamilien

Opprinnelse: Kina

Hardførhet: Tåler ikke frost

Utseende: Skinnende blanke blader som ligner skjermplanter som skvallerkål. 


Plassering: 

Lunt og lyst. Stueask tåler morgen- eller kveldssol godt. Den bør ikke stå i et varmt sørvindu eller rett ved en varmepumpe eller varmeovn. Om vinteren bør den få ekstra lys, f.eks. en spot, om den ikke står i vinduet.

Om sommeren kan planten stå ute, men den tåler ikke frost.

Potta må være godt drenert. Det kan lønne seg å f.eks. legge leca nederst i pyntepotta.

Vann og gjødsel:

Det er best om jorda ikke får tørke for mye ut. I vill tilstand er stueask et tre i skogen, og der er det aldri helt tørt eller søkkvått. Når potta kjennes lett ut, er det på tide å vanne. Å vanne fra bunnen gir sterkere røtter. Vanligvis vil denne planten trenge en del mer vann om sommeren enn om vinteren.

Stueask vokser såpass fort at den trenger en del gjødsel. Alle typer vanlig blomstergjødsel kan brukes, i den styrken som står på pakken. Om vinteren trenger den vanligvis ikke gjødsel, men om den har såpass gode forhold at den kommer med nye blader, bør den få litt.

Spesielle krav:

Stueask tåler beskjæring godt, og planten vil bli tettere om den toppes regelmessig. Får den vokse fritt, vil den etter hvert få stamme og krone som et tre.

Planten kan gjerne dusjes med lunkent vann på bladene.

Det er ikke uvanlig at en stueask reagerer på forandring med å slippe blader, en uvane den deler med bjørkefiken og Euphorbia. Bladene vokser ut igjen. Blir planten stygg i formen, bør den klippes litt ned, og få stå i fred etterpå uten å flyttes på.

Formering:

Kan formeres med stiklinger, men de roter seg sakte. Det kan ta opptil en måned. Stiklingene må komme fra nye, grønne skudd.

Sesong:

Hele året. Vokser saktere om vinteren.

Diverse:

I Kina der stueask kommer fra, er den et vintergrønt tre. Utendørs kan den få hvite, trompetformete blomster.

Kommentarer

 1. Jeg husker at den kom i salg her på slutten av 70 tallet. Veldig fin plante, men jeg har aldri fått den til :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har prøvd den en gang, men den døde mens vi var på ferie. Det ble 30 grader, og da ble to uker uten vann for mye for mange grønnplanter, dessverre...

   Slett
 2. Hei! Min stueask har fått en form for underlige hvite lus. De er ikke hårete som ullus, men har flere lysegrønne ben? som stikker ut nokså ujevnt. Kunne nesten sett ut som frø. De ligger i hovedsak på oversiden av de øverste bladene. Undersiden har også fått både grå og grønne lus. 😳 Skjønner ikke hva dette kan være og jeg finner ikke bilder på nett som ligner heller.
  Har du noen idé om hva det kan være? Og hvordan jeg kan bli kvitt det. Planten ser ellers frisk ut.

  Mvh Linda

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dette er nok skall fra bladlus som har skiftet hud. Bladlus er ikke det aller verste å bli kvitt, men det må nok sprøytes. Pass på at sprøytemiddelet er godkjent for bruk inne og at det tar bladlus. Det mest skånsomme er olje- eller såpeblandinger som ikke er giftige. De kveler lusa.

   Slett
  2. Tusen takk for svar :-) Da er planten og noen omkringstående sprøytet. Så krysser jeg fingrene for at jeg blir kvitt krypene.

   Slett
 3. Hei. Jeg har en stueask som er 130 cm høy. Den har dannet en ordentlig stamme nå.

  Problemet er at jeg ikke skjønte konseptet med å beskjære den, derfor har den nå blitt ganske lang, men lite buskete. På toppen har den fått en frodig krone som følge av beskjæring.

  Jeg har lurt på om det går an å kutte den av omtrent 40 cm fra jorda for deretter å være nøyere med beskjæring.

  Tror du dette er en god eller dårlig idé? Er veldig glad i den og vil ikke risikere å drepe den.

  Håper på svar!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg ville nok ikke tatt fullt så mye. Det bør nemlig stå igjen brukbart med blader for å samle energi til den nye veksten etter beskjæringen. Jeg tror det er litt vanskeligere for nye skudd å bryte lenger ned på stammen enn det er i toppen, uten at jeg skal si meg helt sikker. Kunne det vært en ide å stamme den opp og la den få være et tre? :)

   Slett
  2. Takk for svar. :)

   Du har nok rett i det med nye skudd på stammen. Ser at det ikke dannes nye der.

   Unnskyld, men hva menes med å stamme den opp? Ja, jeg vil at det skal være et tre. Merker den har blitt mer robust etter at den fikk stamme.

   Slett
  3. Å stamme opp betyr å klippe bort greiner så en plante får treform. Vanligvis klippes sideskudd bort nedover stammen der den skal være naken, og toppskuddene knipes av når planten har blitt så høy som den skal være og har fått krone. Sideskudd som vokser utover oppe i krona får være i fred. Det høres ut som om det er akkurat det du har gjort?

   Det er en fordel for et tre å ha stamme, ja. Det lagrer vann og næring inne i den.

   Slett
  4. Aha! Så da kan jeg klippe bort noen greiner nederst på stammen? Nå er det sånn at det har kommet to greiene ut lagvis, et bar område i midten hvor jeg toppa den helt feil, og en kraftig krone på toppen.

   Ja, merker at stammen hjelper mye.

   Tusen takk for at du tok deg tid til å svare. :)

   Slett
 4. Hei! De øverste skuddene på stueasken min er i en slags lillafarge. Vet du hva dette er og om det er skadelig?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Har den stått i sterk sol? Det kan hende at den er litt solbrent. Spesielt om det har vært litt kaldt samtidig kan grønne planter bli seende sånn ut. Fargen er ikke farlig, men om sola blir alt for sterk kan det utvikle seg til sviskader.

   Slett
 5. Hei, og tusen takk for svar! Den får sol fra rundt seks på kvelden til ca ti en gang, så den har ikke fått veldig sterk sol, men det var kanskje nok likevel? Godt å høre at det ikke er skadelig i hvertfall.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger