Stueask

Stueask Foto: NicoNico Latinsk navn : Radermachera sinica Andre navn: Stuebusk, porselenstre, smaragdtre Familie : Trompettrefamilien Opprinnelse : Kina Hardførhet : Tåler ikke f…

Stueask

Foto: NicoNico

Latinsk navn: Radermachera sinica

Andre navn: Stuebusk, porselenstre, smaragdtre

Familie: Trompettrefamilien

Opprinnelse: Kina

Hardførhet: Tåler ikke frost

Utseende: Skinnende blanke blader som ligner skjermplanter som skvallerkål. 


Plassering: 

Lunt og lyst. Stueask tåler morgen- eller kveldssol godt. Den bør ikke stå i et varmt sørvindu eller rett ved en varmepumpe eller varmeovn. Om vinteren bør den få ekstra lys, f.eks. en spot, om den ikke står i vinduet.

Om sommeren kan planten stå ute, men den tåler ikke frost.

Potta må være godt drenert. Det kan lønne seg å f.eks. legge leca nederst i pyntepotta.

Vann og gjødsel:

Det er best om jorda ikke får tørke for mye ut. I vill tilstand er stueask et tre i skogen, og der er det aldri helt tørt eller søkkvått. Når potta kjennes lett ut, er det på tide å vanne. Å vanne fra bunnen gir sterkere røtter. Vanligvis vil denne planten trenge en del mer vann om sommeren enn om vinteren.

Stueask vokser såpass fort at den trenger en del gjødsel. Alle typer vanlig blomstergjødsel kan brukes, i den styrken som står på pakken. Om vinteren trenger den vanligvis ikke gjødsel, men om den har såpass gode forhold at den kommer med nye blader, bør den få litt.

Spesielle krav:

Stueask tåler beskjæring godt, og planten vil bli tettere om den toppes regelmessig. Får den vokse fritt, vil den etter hvert få stamme og krone som et tre.

Planten kan gjerne dusjes med lunkent vann på bladene.

Det er ikke uvanlig at en stueask reagerer på forandring med å slippe blader, en uvane den deler med bjørkefiken og Euphorbia. Bladene vokser ut igjen. Blir planten stygg i formen, bør den klippes litt ned, og få stå i fred etterpå uten å flyttes på.

Formering:

Kan formeres med stiklinger, men de roter seg sakte. Det kan ta opptil en måned. Stiklingene må komme fra nye, grønne skudd.

Sesong:

Hele året. Vokser saktere om vinteren.

Diverse:

I Kina der stueask kommer fra, er den et vintergrønt tre. Utendørs kan den få hvite, trompetformete blomster.

Kommentarer

  1. Jeg husker at den kom i salg her på slutten av 70 tallet. Veldig fin plante, men jeg har aldri fått den til :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har prøvd den en gang, men den døde mens vi var på ferie. Det ble 30 grader, og da ble to uker uten vann for mye for mange grønnplanter, dessverre...

      Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger