Stueask

Stueask Foto: NicoNico Latinsk navn : Radermachera sinica Andre navn: Stuebusk, porselenstre, smaragdtre Familie : Trompettrefamilien Opprinnelse : Kina Hardførhet : Tåler ikke f…

Stueask

Stueask med skinnende blanke blader innendørs
Foto: NicoNico

Latinsk navn: Radermachera sinica

Andre navn: Stuebusk, porselenstre, smaragdtre

Familie: Trompettrefamilien

Opprinnelse: Kina

Hardførhet: Tåler ikke frost

Utseende: Skinnende blanke blader som ligner skjermplanter som skvallerkål. 


Plassering: 

Lunt og lyst. Stueask tåler morgen- eller kveldssol godt. Den bør ikke stå i et varmt sørvindu eller rett ved en varmepumpe eller varmeovn. Om vinteren bør den få ekstra lys, f.eks. en spot, om den ikke står i vinduet.

Om sommeren kan planten stå ute, men den tåler ikke frost.

Potta må være godt drenert. Det kan lønne seg å f.eks. legge leca nederst i pyntepotta.

Vann og gjødsel:

Det er best om jorda ikke får tørke for mye ut. I vill tilstand er stueask et tre i skogen, og der er det aldri helt tørt eller søkkvått. Når potta kjennes lett ut, er det på tide å vanne. Å vanne fra bunnen gir sterkere røtter. Vanligvis vil denne planten trenge en del mer vann om sommeren enn om vinteren.

Stueask vokser såpass fort at den trenger en del gjødsel. Alle typer vanlig blomstergjødsel kan brukes, i den styrken som står på pakken. Om vinteren trenger den vanligvis ikke gjødsel, men om den har såpass gode forhold at den kommer med nye blader, bør den få litt.

Spesielle krav:

Stueask tåler beskjæring godt, og planten vil bli tettere om den toppes regelmessig. Får den vokse fritt, vil den etter hvert få stamme og krone som et tre.

Planten kan gjerne dusjes med lunkent vann på bladene.

Det er ikke uvanlig at en stueask reagerer på forandring med å slippe blader, en uvane den deler med bjørkefiken og Euphorbia. Bladene vokser ut igjen. Blir planten stygg i formen, bør den klippes litt ned, og få stå i fred etterpå uten å flyttes på.

Formering:

Kan formeres med stiklinger, men de roter seg sakte. Det kan ta opptil en måned. Stiklingene må komme fra nye, grønne skudd.

Sesong:

Hele året. Vokser saktere om vinteren.

Diverse:

I Kina der stueask kommer fra, er den et vintergrønt tre. Utendørs kan den få hvite, trompetformete blomster.

Kommentarer

  1. Jeg husker at den kom i salg her på slutten av 70 tallet. Veldig fin plante, men jeg har aldri fått den til :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har prøvd den en gang, men den døde mens vi var på ferie. Det ble 30 grader, og da ble to uker uten vann for mye for mange grønnplanter, dessverre...

      Slett
  2. Hei! Min stueask har fått en form for underlige hvite lus. De er ikke hårete som ullus, men har flere lysegrønne ben? som stikker ut nokså ujevnt. Kunne nesten sett ut som frø. De ligger i hovedsak på oversiden av de øverste bladene. Undersiden har også fått både grå og grønne lus. 😳 Skjønner ikke hva dette kan være og jeg finner ikke bilder på nett som ligner heller.
    Har du noen idé om hva det kan være? Og hvordan jeg kan bli kvitt det. Planten ser ellers frisk ut.

    Mvh Linda

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Dette er nok skall fra bladlus som har skiftet hud. Bladlus er ikke det aller verste å bli kvitt, men det må nok sprøytes. Pass på at sprøytemiddelet er godkjent for bruk inne og at det tar bladlus. Det mest skånsomme er olje- eller såpeblandinger som ikke er giftige. De kveler lusa.

      Slett
    2. Tusen takk for svar :-) Da er planten og noen omkringstående sprøytet. Så krysser jeg fingrene for at jeg blir kvitt krypene.

      Slett
  3. Hei. Jeg har en stueask som er 130 cm høy. Den har dannet en ordentlig stamme nå.

    Problemet er at jeg ikke skjønte konseptet med å beskjære den, derfor har den nå blitt ganske lang, men lite buskete. På toppen har den fått en frodig krone som følge av beskjæring.

    Jeg har lurt på om det går an å kutte den av omtrent 40 cm fra jorda for deretter å være nøyere med beskjæring.

    Tror du dette er en god eller dårlig idé? Er veldig glad i den og vil ikke risikere å drepe den.

    Håper på svar!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Jeg ville nok ikke tatt fullt så mye. Det bør nemlig stå igjen brukbart med blader for å samle energi til den nye veksten etter beskjæringen. Jeg tror det er litt vanskeligere for nye skudd å bryte lenger ned på stammen enn det er i toppen, uten at jeg skal si meg helt sikker. Kunne det vært en ide å stamme den opp og la den få være et tre? :)

      Slett
    2. Takk for svar. :)

      Du har nok rett i det med nye skudd på stammen. Ser at det ikke dannes nye der.

      Unnskyld, men hva menes med å stamme den opp? Ja, jeg vil at det skal være et tre. Merker den har blitt mer robust etter at den fikk stamme.

      Slett
    3. Å stamme opp betyr å klippe bort greiner så en plante får treform. Vanligvis klippes sideskudd bort nedover stammen der den skal være naken, og toppskuddene knipes av når planten har blitt så høy som den skal være og har fått krone. Sideskudd som vokser utover oppe i krona får være i fred. Det høres ut som om det er akkurat det du har gjort?

      Det er en fordel for et tre å ha stamme, ja. Det lagrer vann og næring inne i den.

      Slett
    4. Aha! Så da kan jeg klippe bort noen greiner nederst på stammen? Nå er det sånn at det har kommet to greiene ut lagvis, et bar område i midten hvor jeg toppa den helt feil, og en kraftig krone på toppen.

      Ja, merker at stammen hjelper mye.

      Tusen takk for at du tok deg tid til å svare. :)

      Slett
  4. Hei! De øverste skuddene på stueasken min er i en slags lillafarge. Vet du hva dette er og om det er skadelig?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Har den stått i sterk sol? Det kan hende at den er litt solbrent. Spesielt om det har vært litt kaldt samtidig kan grønne planter bli seende sånn ut. Fargen er ikke farlig, men om sola blir alt for sterk kan det utvikle seg til sviskader.

      Slett
  5. Hei, og tusen takk for svar! Den får sol fra rundt seks på kvelden til ca ti en gang, så den har ikke fått veldig sterk sol, men det var kanskje nok likevel? Godt å høre at det ikke er skadelig i hvertfall.

    SvarSlett
  6. Min stueask ble stående vått ute, har prøvd å tørke jorden på baderomsgulvet. Hjalp ikke, har nå byttet ut jorden. Flere blader falt av, og jeg lurer på om denne vil overleve. Noen gode råd?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det kommer helt an på hvordan det har gått med rota. Utetemperaturen om sommeren er ikke skadelig for stueask, men rota kan råtne av å stå konstant våt. Det at blader faller av kan være en reaksjon på vær og vind, eller på stresset fra tørkingen og/eller ompottingen. Stueask er kjent for å oppføre seg sånn. Det vokser ut igjen.

      Det er alltid lurt å bytte jord om det har vært alt for vått.

      Det kan hende at de nye skuddene kommer lenger nede på planten om det har gått bra med rota. I så fall er det bare å klippe bort det som er stygt. Lykke til! :)

      Slett
  7. Hei. Jeg pottet om stueasken min i vår og etter det har den sluppet mye blader med jevne mellomrom så er ikke mange bladene igjen. Fikk hjelp på plantebutikken til å finne ny potte å de anbefalte å ha leca kuler i bunn av potten. Har jeg gjort noe feil? Kan den reddes?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Hvor mye lys får den? Det kan hende at rota er skadet av for mye vann/for lite lys. Er det hull i bunnen av potta? Stueasker er hardføre og kan vokse tilbake etter å ha mistet mye blader, så om rota er i orden, går det nok bra. Bare pass på at den får nok lys og drenering. :)

      Slett
    2. Den står nå i et østvendt vindu, så får kun morgensol. Den ble pottet om i en sånn potte med hull i bunnen og jeg la også leca kuler i bunn av potten da di rådet meg til det på plantasjen. Burde jeg ta di ut? Er etter jeg pottet den om den begynte å miste blader. Den har også blitt flyttet litt rundt på å ser her at den ikke liker så godt forandringer😅

      Slett
    3. Nei, det høres helt rett ut! Planten er sikkert bare litt stresset. De reagerer sånn, og det vokser nok ut igjen :)

      Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger