Sølvranke

Sølvranke Foto:  Kor!An (Корзун Андрей)   Latinsk navn : Scindapsus pictus Familie : Myrkonglefamilien Opprinnelse : Tropisk Asia Hardførhet : Ikke under 15 grader Utseende: Klatr…

Sølvranke

Hengende sølvranke. Sølvflekkene vises tydelig
Foto: Kor!An (Корзун Андрей) 

Latinsk navn: Scindapsus pictus

Familie: Myrkonglefamilien

Opprinnelse: Tropisk Asia

Hardførhet: Ikke under 15 grader

Utseende: Klatreplante med sølvfargete flekker på bladene


Plassering: 

Romtemperatur, ikke i direkte sollys. Sølvranker trenger ikke veldig sterkt lys, men mønsteret i bladene vil komme dårligere fram i dårlig lys.

Denne planten vil trives godt f.eks. på en vegg der dagslyset kommer godt til, eller i et nordvindu. Om vinteren vil den trenge ekstra lys, og kan gjerne henge i vinduet.

Sølvranke er en tropisk plante og tåler ikke kald trekk. Den trives best i høy luftfuktighet, så den bør ikke stå i nærheten av en varmeovn eller varmepumpe. Er det lyst nok, kan den gjerne stå på badet.

Vann og gjødsel:

Jorda bør tørke litt mellom hver vanning. Det er bedre å vente litt enn å vanne for mye om det er tvil. Den generelle regelen for grønne planter gjelder også her: Ei tung potte betyr at planten ikke trenger vann, ei lett potte betyr at den bør vannes.

Sølvranke er lite nøye på hva slags gjødsel den får, men det er viktig å ikke gi gjødselen sterkere enn det står på pakken. Gjødsel beregnet på grønne planter er bra for fargen på bladene.

Spesielle krav:

Sølvranke tåler godt å klippes ned. Den vokser seg fort lang og tynn, så om den skal bli tett i formen, bør den klippes litt ned innimellom. Det passer godt å klippe av tuppene på skuddene om våren, når veksten kommer skikkelig i gang. Å klippe rett over et ledd på stengelen er best, da dannes det ikke tørre, brune stumper. Skuddene som klippes av kan settes i vann, de roter seg lett.

Sølvranke er sjeldent utsatt for sykdom eller skadedyr, men i de siste årene har en type trips som går på denne typen planter blitt mer og mer vanlig. Det er alltid en god ide å la nye planter og stiklinger få stå litt unna andre planter til å begynne med.

Formering:

Det er lett å formere sølvranke med stiklinger. Den roter seg lett i vann eller fuktig jord. Røttene kommer ut fra noder der bladene har vært.

Sesong:

Hele året

Diverse:

Der sølvranken kommer fra, vokser den seg mye større enn den vil gjøre i ei stue. Bladene på en fullvoksen plante kan få en annen, fjærlignende form. Sølvranke hører til samme familie som gullranke, philodendron og monstera. Alle disse plantene er enkle å få til inne.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger