Medinilla

Medinilla Latinsk navn : Medinilla magnifica Familie : Melastomataceae (mangler norsk navn) Opprinnelse : Filippinene Hardførhet : Ikke under 15 grader Utseende: Store, mørkegrønne…

Medinilla

Medinilla i blomst

Latinsk navn: Medinilla magnifica

Familie: Melastomataceae (mangler norsk navn)

Opprinnelse: Filippinene

Hardførhet: Ikke under 15 grader

Utseende: Store, mørkegrønne blader med tydelige nerver.  Hengende, rosa blomsterstand med tykke, rosa støtteblad og rosa blomster i klase


Plassering: 

Lunt og lyst. Selv om dette er en skogplante, trenger den godt lys. Den tåler sollys, så lenge det ikke blir for varmt og tørt. Dette er en tropisk plante, som ikke tåler temperaturer under 15 grader: blomstene vil falle av.

Medinilla tåler ikke tørr luft og må ikke stå i nærheten av en varmepumpe eller varmeovn. Om vinteren kan den med fordel stå kjøligere enn romtemperatur, men ikke under 15 grader. Er det ikke mulig å sette den kjølig, må den ha ekstra lys, f.eks. en spot.

Vann og gjødsel:

Bør vannes fra bunnen, når potta kjennes lett ut. Den kan stå og drikke vann til potta kjennes tung ut, men det må ikke bli stående igjen vann i potta. Vannet bør være lunkent/holde romtemperatur. Er det varmt, kan den drikke mye vann.

Siden Medinilla dyrkes i jord som inneholder lite næring, bør den gjødsles ofte med svak blanding i den lyse årstiden. Orkidegjødsel passer godt. Det er uansett viktig at gjødselen ikke blandes for sterkt.

Spesielle krav:

For at Medinilla skal blomstre igjen, må den få en liten hvileperiode på vinteren. I denne perioden vil den stå kjøligere (15-20 grader). og den trenger mindre vann. Bladene liker å dusjes med lunkent vann, men blomstene kan få flekker om de blir våte.

Egentlig er dette en plante som vokser oppi trærne, på samme måte som tropiske orkideer. Derfor vil den helst vokse i orkidejord. Det går an å blande den vanlige orkidebarken med blomsterjord, eller bruke jordblandinger som er beregnet på orkideer som Paphiopedilum. Kokosjord passer også godt.

Formering:

Stiklingene roter seg dårlig, så denne planten kjøpes vanligvis ferdig i butikken.

Sesong:

Blomstrer i den lyse årstiden. Planten er flerårig og kan overvintres.

Diverse:

Stellet av Medinilla er såpass like stellet av orkideer at den blir også kalt "filippinsk orkide". Den er en populær hageplante i tropiske strøk, og kan vokse seg flere meter lang under slike forhold.

Kommentarer

 1. Hvite bittesmå prikker på de nye bladene på Medinillaesom kan vaskes av. Utøy/egg?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er vanskelig å si hva dette er uten å ha sett det. Medinilla kan skille ut saft fra bladene, som størkner til sukkeraktige prikker. Om planten ellers ser frisk ut, vil jeg gjette på dette. :)

   Slett
 2. Hvor får man kjøpt en sånn vakker plante?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg har ikke sett en i noen av butikkene her i byen i det siste. Om butikkene er åpne der du bor, kan du kanskje ringe og spørre? Jeg anbefaler sterkt å kjøpe tropiske planter på blomsterbutikker, der du kan få den skikkelig pakket inn. Ellers kan blomstene falle av etter en dag eller to.

   Slett
  2. Nå har jeg sett den både på Mester Grønn og på Plantasjen. Førstnevnte har en litt kompakt sort som ser svært lovende ut!

   Slett
 3. Min plante har fått bittesmå prikker på undersiden av bladene. Hva kan det være? Utøy? Den står ikke nær andre planter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dette har jeg ikke opplevd før, så her måtte det graves på internasjonale planteforum.

   Det er mest sannsynlig noe som kalles guttasjon. Om vanntrykket blir høyt inni planten, siver det ut små dråper av plantesaft gjennom porene i bladene. Når dette tørker blir det igjen sånne prikker. Dette kan komme av overvanning eller for tung jord, eller rett og slett stress fra transport.

   Er det lenge siden du fikk tak i planten? Det kan selvsagt også være trips eller spinnmidd, men da vil en vanligvis også se andre tegn på at noe er galt.

   Slett
 4. Min mor fikk en slik av meg og den dannet en frøkapsel etter avblomstring. Kan denne plantes? (Det kan den sikkert, men har noen forsøkt, med hell ;-) )

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det går faktisk an! Frøene må bli modne først. Det ser dere på at frøkapselen blir myk, nesten som et blåbær. Det ser nesten ut som et blåbær inni også. Frøene må visstnok legges i bløtt i 4-5 dager for å bli kvitt garvesyre fra kapselen, og vannet skiftes daglig.

   Det kan ta opptil tre måneder før frøene spirer. I mellomtiden vil de ha romtemperatur og høy fuktighet. Det kan lønne seg å bruke minidrivhus, og kanel på jorda så det ikke mugner.

   Jeg har ikke hørt om noen som har fått til dette i Norge så langt, men plantene i gartnerier er avlet fram fra frø som er behandlet sånn.

   Lykke til!

   Slett
 5. Hei! Jeg har hatt denne planten siden påsken og jevnt og trutt slenger den om seg med frø. Så langt ser blomstene OK ut, men jeg ser jo at det kanskje går mot slutten. Siden dette er første gang jeg har en slik, er jeg usikker på hvordan jeg skal håndtere den etter blomstring? Hvor lang nede skal jeg klippe? Tar i mot alle gode råd og tips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er nok å ta bort blomsterklasen. Om du syns planten er litt for lang, går det an å klippe av det ytterste bladparet også. Medinilla tåler ikke å klippes mye ned. Uansett vil det komme sideskudd senere. :)

   Slett
 6. Hva menes med blomsterklasen?Er der hele den rosa delen? Takk for informativ tråd🙏🏼

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er den rosa delen, men det er ikke strengt nødvendig å ta den bort. Vanligvis faller den av av seg selv. :)

   Slett
  2. Tuuusen takk for svar🙏🏼

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger