Medinilla

Medinilla Latinsk navn : Medinilla magnifica Familie : Melastomataceae (mangler norsk navn) Opprinnelse : Filippinene Hardførhet : Ikke under 15 grader Utseende: Store, mørkegrønne…

Medinilla

Medinilla i blomst

Latinsk navn: Medinilla magnifica

Familie: Melastomataceae (mangler norsk navn)

Opprinnelse: Filippinene

Hardførhet: Ikke under 15 grader

Utseende: Store, mørkegrønne blader med tydelige nerver.  Hengende, rosa blomsterstand med tykke, rosa støtteblad og rosa blomster i klase


Plassering: 

Lunt og lyst. Selv om dette er en skogplante, trenger den godt lys. Den tåler sollys, så lenge det ikke blir for varmt og tørt. Dette er en tropisk plante, som ikke tåler temperaturer under 15 grader: blomstene vil falle av.

Medinilla tåler ikke tørr luft og må ikke stå i nærheten av en varmepumpe eller varmeovn. Om vinteren kan den med fordel stå kjøligere enn romtemperatur, men ikke under 15 grader. Er det ikke mulig å sette den kjølig, må den ha ekstra lys, f.eks. en spot.

Vann og gjødsel:

Bør vannes fra bunnen, når potta kjennes lett ut. Den kan stå og drikke vann til potta kjennes tung ut, men det må ikke bli stående igjen vann i potta. Vannet bør være lunkent/holde romtemperatur. Er det varmt, kan den drikke mye vann.

Siden Medinilla dyrkes i jord som inneholder lite næring, bør den gjødsles ofte med svak blanding i den lyse årstiden. Orkidegjødsel passer godt. Det er uansett viktig at gjødselen ikke blandes for sterkt.

Spesielle krav:

For at Medinilla skal blomstre igjen, må den få en liten hvileperiode på vinteren. I denne perioden vil den stå kjøligere (15-20 grader). og den trenger mindre vann. Bladene liker å dusjes med lunkent vann, men blomstene kan få flekker om de blir våte.

Egentlig er dette en plante som vokser oppi trærne, på samme måte som tropiske orkideer. Derfor vil den helst vokse i orkidejord. Det går an å blande den vanlige orkidebarken med blomsterjord, eller bruke jordblandinger som er beregnet på orkideer som Paphiopedilum. Kokosjord passer også godt.

Formering:

Stiklingene roter seg dårlig, så denne planten kjøpes vanligvis ferdig i butikken.

Sesong:

Blomstrer i den lyse årstiden. Planten er flerårig og kan overvintres.

Diverse:

Stellet av Medinilla er såpass like stellet av orkideer at den blir også kalt "filippinsk orkide". Den er en populær hageplante i tropiske strøk, og kan vokse seg flere meter lang under slike forhold.

Kommentarer

  1. Hvite bittesmå prikker på de nye bladene på Medinillaesom kan vaskes av. Utøy/egg?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det er vanskelig å si hva dette er uten å ha sett det. Medinilla kan skille ut saft fra bladene, som størkner til sukkeraktige prikker. Om planten ellers ser frisk ut, vil jeg gjette på dette. :)

      Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger