Fluefanger

Fluefanger Foto: Gabriel on Unsplash Latinsk navn : Dionaea muscipula Familie : Soldoggfamilien Opprinnelse : USA Hardførhet : Tåler ikke frost Utseende: Bladrosett med typiske fe…

Fluefanger

Fluefanger, Dionaea muscipula
Foto: Gabriel on Unsplash

Latinsk navn: Dionaea muscipula

Familie: Soldoggfamilien

Opprinnelse: USA

Hardførhet: Tåler ikke frost

Utseende: Bladrosett med typiske feller som lukker seg ved berøring. Kan få hvite blomster


Plassering: 

Så lyst som mulig. Fluefanger vil helst ha minst 12 timer med lys hver dag så langt det går an. Den tåler sollys, men det kan fort bli for varmt i et sørvendt vindu. Det gjør ikke noe om det trekker litt, men temperaturen må ikke komme under null. Om sommeren kan den godt stå ute.

Fluefanger er en surjordsplante. Den vil ha godt drenert, ugjødslet torvjord, som må holdes fuktig. Røttene er dype i forhold til størrelsen på planten, så potta bør minst være 10 cm dyp. Luftfuktigheten bør være høy. Dette er en plante som vil trives godt i et terrarium.

Vann og gjødsel:

Jorda må holdes fuktig, men ikke søkkvåt. Det greieste er å dyppe hele potta i vann når den begynner å kjennes lett ut. 

Fluefanger trenger ikke gjødsel. Den kan faktisk ta skade av for næringsrik jord.

Spesielle krav:

Kjøttetende planter vokser på så næringsfattig jord at de trenger å spise insekter for å få i seg nok næring. Om det ikke er insekter der fluefangeren står, går det an å mate den med f.eks. litt kokt egg med flere ukers mellomrom. Får den for mye mat, kan den råtne.

Fellene bør ikke utløses uten at det er mat i dem. Det krever mye energi å utløse fella, og om dette skjer ofte får planten for lite næring.

Om vinteren går planten inn i en hvileperiode. Da bør den stå kjøligere og få mindre vann. I denne perioden er det nok å vanne annenhver uke, om den ikke står veldig tørt. Selv om vinteren bør den få så mye dagslys som mulig, så et kjølig soveromsvindu passer godt.

Formering:

Formeres lettest med frø, men de fleste kjøper fluefanger ferdig i butikken.

Sesong:

Hele året, men går i vinterdvale.

Diverse:

Vill fluefanger er fredet i USA. Det er lite sannsynlig at noen selger planter i Norge som er plukket i naturen, men for utenlandske lesere kan det være et poeng å sjekke om planten kommer fra et gartneri. 

Fluefanger hører til soldoggfamilien. De norske slektningene har feller som virker på en annen måte.


Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger