Hvorfor selger ingen stemor nå?

Det er ingen hemmelighet at jeg er spesielt glad i stemor. Det er få andre blomster som tåler kulde like godt, og her oppe i nord blir nettene fort kalde når høsten kommer. Stemor er vanligvis det al…
Stemor har sådd seg i bygateDet er ingen hemmelighet at jeg er spesielt glad i stemor. Det er få andre blomster som tåler kulde like godt, og her oppe i nord blir nettene fort kalde når høsten kommer. Stemor er vanligvis det aller første jeg planter ut, allerede i april får de stå ute på trappa og lyse opp. Det er jo nesten bare de som ikke fryser ihjel om jeg glemmer å ta dem inn.

De er veldig flinke til å så seg, og de som spirer etter at snøen forsvinner blomstrer vanligvis nå i august. Det passer godt, fordi de som har stått siden våren har lagt seg flate. Vanligvis står de og blomstrer utover høsten og vinteren. De siste årene har jeg hatt blomstrende stemor ute på julaften!

I mange andre land selger hagesentrene stemor om høsten, for at de skal blomstre gjennom vinteren. Jeg skulle ønske at vi kunne gjort det her også. Spesielt de småblomstrete har god sjanse for å overleve en vanlig snørik, mild vinter her ute ved kysten.

Neste år kommer jeg til å så noen på vanlig måte i såpotter i mai, og behandle dem som alt det andre som skal plantes ut. Da er de sikkert ferdig til utplanting i juli, og så skal de få stå og blomstre utover høsten. Frø er det iallfall ikke noe problem å få tak i her. En annen sak er at jeg skulle ønske at butikkene solgte frø hele året. Det er jo ikke alt som absolutt trenger å bli sådd til en spesiell tid!

Kommentarer

 1. Jeg forstår godt hva du mener. Gartneriene har antagelig et tett program, så det er sikkert en grunn til at de ikke selges untatt på våren. Her selges de omtrent til 1.juni og så er det slutt. Problemet med stemor er at etterhvert (her i sør) så blir de så lange og slengete. Da vil ingen kjøpe de;)

  Hvis du selv sår de i mai vil de blomstre på denne tiden. Du burde hamstre frø av de, og ellers så har engelske frøfirma de til salgs omtrent hele året.

  Lykke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hadde ikke tenkt på de firmaene, tusen takk!

   Det er ett gartneri her i byen som selger rester av stemor litt utover sommeren, men de blir jo som du sier lange og tynne. Og jeg husker jo fra tiden min i gartneri at julestjernene kommer inn i august...

   Slett
 2. Hei. Ja du kan så si. Jeg tror at de blir hengslete etterhvert. Da er de ikke så fristende lengre. Har flere stemors. Klipper de litt i mellom. Flotte er de. Fin kveld til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er derfor jeg har lyst til å så dem litt seinere. Lurer på om et gartneri som hadde satset på noe sånt hadde fått solgt noe. Fin kveld til deg også!

   Slett
 3. Dette handler vel om sesong? Det samme har du i matbutikkene der du ikke får f.eks. lammelår unntatt rundt Påske og på høsten. Og spør du, ser de dumt på deg og sier at det ikke er sesong for lammekjøtt utenom de tidene på året:(
  Stemor er noen flotte hardauser som også kan plantes på høsten:) Fine!

  :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, lam og ribbe er jo godt hele året. Neste år skal jeg sette av noe frø til høstplanting! :)

   Slett
 4. Är väldigt förtjust i dem, och de kommer allra först in i mina krukor, men efter ett tag blir de långa, rangliga och ser inte lika fina ut. Skall nog följa Marits förslag nästa år, för jag vill också ha dem hela sommaren.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det skal jeg også! Ha en fin kveld!

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger