Pyntekål

Pyntekål Latinsk navn : Brassica oleracea Familie : Korsblomstfamilien Opprinnelse : Europa Hardførhet : Toårig, tåler frost Utseende : Rosett med bølgete eller frynsete blader, …

Pyntekål
Et bed med pyntekål


Latinsk navn: Brassica oleracea

Familie: Korsblomstfamilien

Opprinnelse: Europa

Hardførhet: Toårig, tåler frost

Utseende: Rosett med bølgete eller frynsete blader, i grønt, hvitt og/eller lilla.


Plassering: 

Jo kaldere pyntekål har det, jo bedre trives den. Den må stå ute for å få de fine fargene på bladene. Det gjør ikke noe om det kommer ei frostnatt, pyntekål vokser videre når den tiner igjen på dagen. Blir det for varmt, kan pyntekål som all annen kål gå i stokk, det vil si at den strekker seg og blomstrer.

Vann og gjødsel:

Pyntekål plantes vanligvis så seint på høsten at den ikke trenger noe mer gjødsel. Om den plantes tidlig på høsten, kan det være lurt å bruke litt gjødsel, spesielt i potter.

Jorda kan tørke litt, men en pyntekål kan drikke mye vann om det blir varmt.

Spesielle krav:

Trives best i kaldt klima. Om planten har fylt potta helt med røtter vil den ikke vokse seg noe større. Den kan likevel holde seg fin vinteren gjennom.

Pyntekål som plantes tidlig i sesongen kan angripes av kålfluer, som legger egg i rothalsen. Derfor bør det ikke plantes for grunt, det nederste bladet bør så å si ligge oppå jorda.

Formering:

Det går an å så pyntekål, men med den svært lyse sommeren vi har i Norge, vil de sannsynligvis gå i stokk, Det er lettest å kjøpe en ferdig plante i en butikk eller hagesenter.

Sesong:

Høst, plantene kan også holde seg et stykke utover vinteren

Diverse:

Pyntekål er egentlig samme art som grønnkål. Den er spiselig, men siden sortene er avlet fram for utseendet, smaker de ikke noe særlig godt. Oppstammet pyntekål selges som snittblomst, og er svært holdbar.

Planter som overvintrer vil gå i stokk neste år. Blomsterstengelen kan bli meterhøy og blomstene er gule.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger