Opplevelser i botanisk hage i Tromsø

Vi har vært på ferie de siste to ukene, og et av stedene vi besøkte var Tromsø. Jeg har hørt mye om den botaniske hagen der, så den måtte bare besøkes. Vi var der i nesten en hel dag. De fleste sam…
Vi har vært på ferie de siste to ukene, og et av stedene vi besøkte var Tromsø. Jeg har hørt mye om den botaniske hagen der, så den måtte bare besøkes. Vi var der i nesten en hel dag.

De fleste samlingene i denne hagen er fjellplanter eller arktiske planter. For at de skal få et mest mulig naturlig miljø å vokse i, er de plantet i bergsprekker, i grus mellom berg, og de har fått med seg mose og lav å vokse i så de skal føle seg mest mulig hjemme. Derfor ser hele hagen litt fjellaktig ut på avstand.Mange planter har fått lov å spre seg, eller har blitt plantet på mange forskjellige steder for å lyse opp når det ikke er noe annet som blomstrer. Det var sibirvalmuer overalt. Vanligvis er de jo enten gule, oransje eller hvite, men her var det mange flere fargenyanser. Ballblom, en gammel favoritt, stakk opp her og der i forskjellige gulfarger, men mest imponerende var teppet av augustprimula. Jeg fikk inntrykk av at hagen nærmest har sin egen stamme av dem. De sår seg og sprer seg, og kommer ut i alle slags farger fra hvitt til gult til rødt og lilla.Det meste var organisert etter hvor det kommer fra, men det er også noen samlinger som går på familie. Her fant jeg den vakreste peonen jeg noen gang hadde sett. Den var merket som P.lactiflora 'Cytherea', men det må jo være feil. Det er en slags silkepeon, men navnet er ukjent. Ved siden sto en gul peon. Den hadde heller ikke navneskilt.Jeg falt også helt for en etasjeprimula fra Kina, Primula aurantiaca. Oransjefargen på den er umulig å gjengi på et bilde. Jeg har postet noen ganger før om hvor overjordisk vakker jeg syns kinesisk ballblom er. Her i Tromsø fant jeg en russisk slektning som var nesten enda mer perfekt.
Det var så mye rart i den hagen at det ville tatt meg hele dagen og hundrevis av bilder å beskrive alt. Her er en raring på slutten. Denne hadde spredd seg vilt i ei samling med fjellplanter fra Sør-Amerika. Vi kunne ikke finne noe skilt på den, men det ser ut til å være en Campanula av noe slag. Kjenner noen denne?


Kommentarer

 1. Flott fjellhage! Det ser ut til at plantene trives godt der.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi fant mye inspirasjon der om hva som trives i nord :)

   Slett
 2. Många intressanta växter, den sista liknar min Eucomis Tofslilja som jag hade förra året i en kruka. Kanske en släkting till den.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ser likheten med den, ja! Svigerforeldrene mine hadde en Eucomis, men den hadde også en dusk med blader i toppen.

   Fortsatt god helg!

   Slett
 3. Fikk nettopp vite av Arve Elvebakk (Tromsø Botaniske Hage) at det er Campanula thyrsoides. Den er kun toårig, så de lar den så seg selv i et hjørne av hagen. Har aldri sett denne Campanulaen før.Flott plante! Hilsen Solveig Stokkevåg

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, den var flott, og så kjekt at den sår seg selv!

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger