Alocasia

Alocasia Foto: Huy Phan Latinsk navn : Alocasia sp. (A. amazonica og A.zebrina er mest vanlig) Andre navn : Elefantøre, taro Familie : Myrkonglefamilien Opprinnelse : Tropiske strø…

Alocasia

Forskjellige typer Alocasia
Foto: Huy Phan

Latinsk navn: Alocasia sp. (A. amazonica og A.zebrina er mest vanlig)

Andre navn: Elefantøre, taro

Familie: Myrkonglefamilien

Opprinnelse: Tropiske strøk i Asia og Australia

Utseende: Store, blanke blader som kan ha mønster i grønt og hvitt. Den mest vanlige sorten, Alocasia 'Polly', har mørkegrønne blader med hvite striper. Andre arter har grønne blader med eller uten mønster.


Plassering: 

Lunt, lyst, men ikke i sterkt sollys. Alocasia er en tropisk plante, og trives best i vanlig romtemperatur. Det må ikke bli kaldere enn 15 grader. Potta bør være godt drenert, det er en fordel om det er litt luft mellom plastpotta og pyntepotta.

Alocasia liker ikke tørr luft, og bør ikke stå rett ved ei varmepumpe eller en varmeovn.

Vann og gjødsel:

Alle arter av Alocasia vil bli litt tørre før de får vann. Trikset med å løfte på potta og ikke vanne før den kjennes lett ut passer godt også her. Det er greiest å vanne dem fra bunnen av, da de kan råtne i overgangen mellom rota og bladene om de er konstant fuktige her. Mange arter har også knoller som kan råtne om de står våte.

Alocasia er ikke den mest næringskrevende planten, men vokser hele året og bør få litt gjødsel regelmessig.

Spesielle krav:

Planten kan gjerne dusjes med lunkent vann, og den liker å bli tørket støv av med en fuktig klut.

Når det kommer nye blader, er det vanlig at et gammelt blad visner rett etterpå.

Formering:

Store planter kan deles. Er knollen stor, kan den deles så det er minst ett skudd pr. del.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Alle arter av Alocasia inneholder kalsiumoksalat, som er sterkt irriterende. Planten bør ikke stå innen rekkevidde av små barn eller dyr.

Selv om planten er giftig, blir den brukt som mat i noen steder i verden. Da blir den spesialbehandlet for å bli kvitt giften.

Slektningene Colocasia, Xanthosoma og Homalomena skal ha samme stell. Navnet Alocasia kommer av et gammelt gresk ord for lotusrot.

Kommentarer

  1. min alocasia zebrina vokser ett nytt blad, men så har bladet og stilken plutselig snudd halveis på vei ut, og begynt å vokse nedover. som en omvendt U. hva kan være problemet her ?

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er veldig rart! Vanligvis er det de gamle bladene på Alocasia som begynner å henge når det kommer ut nye. Dette har jeg faktisk ikke sett før. Får den nok lys? Det er naturlig for planter å strekke seg etter lyset.

      Dette har jeg litt lyst til å forhøre meg om på noen større planteforum. :)

      Slett
    2. Den står ved vinduet. vinduet er ligger mot vest riktig nok, så lyset er begrenset. Men jeg har nå plasert den under et vekstlys hvor den har stått i 2 dager. Stilken har fortsatt denne "krøllen" på seg, og bladet har fortsatt ikke åpnet seg. Merkelig greier.

      Slett
    3. Hei, nå har jeg vært og gravd litt på forumer for Alocasia. Zebrina er visstnok en av de mest lyskrevende artene, og den er i tillegg svært følsom for overvanning. Det kan hende at den har fått et lite sjokk akkurat da den var i ferd med å danne det nye bladet, og at stilken har stivnet i denne stillingen. Om det har gått riktig galt kan planten finne på å kvitte seg med det dårlige bladet og heller sende ut nye når det nå blir lyst nok.

      Jeg ville ha ventet, og gitt den tid til å komme seg under det nye lyset. Ikke bli skremt om det plutselig faller av flere blader når de nye begynner å komme. Det er helt normalt, disse plantene fornyer seg selv. :)

      Slett
  2. Har fått blomst på min A.Zebra. Det anbefales å skjære dem bort siden planten bruker så mye energi på å blomstre. Kan noen fortelle meg hvordan jeg skal gjøre dette? Vil ikke skade planten min.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! De skal klippes av nært der de kommer ut av resten av planten, men ikke *helt* inntil. Dette er for å ikke skade vekstpunktet. Bruk en skarp kniv (jeg liker å bruke tapetkniv)eller saks, og helt for sikkerhets skyld kan du sprite saksa eller kniven først. Plantesafta er giftig, så det er lurt å bruke hansker.

      Slett
  3. Å nei, jeg har kommet hjem fra ferie og planten min har begynt å dø. Flere brune flekker, noen av bladene har tilogmed blitt nesten gule. Jeg har fått vannehjelp, men skyldes det overvanning mon tro?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det høres dessverre ut som overvanning. :( Kjennes potta tung ut? Om det er for vått må det tørke opp, og jeg ville også ha tatt planten forsiktig ut av potta og sjekket for råtne (brune og myke/slimete) røtter. Disse må i så fall klippes bort.

      Slett
  4. Har du noen gode råd for hvordan man behandler knollene når man skal dyrke fram nye planter?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Knollene skal plantes i såjord eller kaktusjord, eventuelt jord blandet med mye perlite eller annen type dreneringsmateriale. Dette er fordi knollen råtner lett når den enda ikke har utviklet skikkelige røtter. Denne jorden skal holdes lett fuktig.

      Er det en spire på knollen, bør luftfuktigheten holdes høy. Nye små blader tåler ikke tørr luft godt. Mange trekker en plastpose med huller i over potta. Jeg bruker et gammelt akvarium med plantelys i til alle slags stiklinger og formering.

      Også her må det ikke bli kaldere enn 15 grader.

      Noen foretrekker å rote Alocasia i vann. Denne metoden er fremdeles ny for meg, men her er tanken at knollene trenger både vann og luft. Derfor må de ikke stå helt under vann, de skal ligge på et fat med bare litt vann på til de har fått røtter og skudd.

      Lykke til!

      Slett
  5. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett
  6. Hei. Jeg har hatt min Alocasia Anazonica i omtrent 1 år nå. Og det har ikke skjedd noe med den. Den har et blad som har fått hull i seg. Jeg vil tro det er en sviskade. Burde jeg fjerne bladet med skade? Evt hvordan gjør jeg dette på best mulig måte uten å skade resten av planten. Den har bare 3 blader. Er redd hun bruker all energien sin på å prøve å fikse hullskaden sin.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Jeg vil ikke anbefale å ta bort bladet. Alocasia er flinke til å kvitte seg med gamle/unødvendige blader når de får nye, og i mellomtiden vil dette bladet produsere energi til planten. Så lenge skaden ikke tydelig sprer seg, ville jeg latt bladet vært i fred.

      Slett
  7. Hei. Har hatt planten min i mange år og den er blitt diger, med nærmere 20 blader. Flere ser ut til å komme av et nytt rotskudd, så tenkte å dele planten. Er det dumt å gjøre det nå på høsten. Burde jeg vente til våren? Ellers andre tips? Har ikke gjort det før og vil ikke drepe den fine planten min. Har kun potta om tidligere.

    SvarSlett
  8. Hei!

    Min Zebrina beholder bare 1 blad, maks 2, om gangen. Når et nytt skudd kommer så visner et eller begge av de allerede eksisterende bladene. Dette gjør at den alltid ser veldig stusslig ut. Jeg vil jo veldig gjerne ha en frodig og stor plante…. Hva gjør jeg feil??

    Jeg lar den tørke lett opp mellom hver vanning, har veldrenert jord oppi potten, sprayer bladet med vann i ny og ne, lar den drikke underfra ved vanning og har den like ved et nordvest vendt vindu.

    Hjelp mottas med stor takk!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det virker som om de rett og slett oppfører seg sånn i noen hus. Det er en kode der som jeg ikke helt har klart å knekke, og jeg lurer på om det kan ha noe å gjøre med luftkvalitet eller oksygeninnhold i jorda? Hvordan er det med innerpotta og pyntepotta, er det en liten luftglippe mellom dem? Noen planter liker svært dårlig at det er tett der. Mine Philodendron begynner å klage med en gang om jeg potter dem sånn. Hvordan er avstanden mellom toppen av jorda og kanten på pyntepotta? Om det er mer enn ca. en cm, kan lufta stagnere inni og det blir soppvekst. Dette får jeg fort problemer med på tomat og chili om jeg ikke passer på den avstanden. Jeg har ikke noe klart svar, men det kan hende at det er noe av dette. Ellers er det jo kjent at de blir stygge om vinteren.

      Lykke til!

      Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger