Canna

Canna Latinsk navn : Canna indica Andre navn: Kanna, arrowroot Familie : Cannafamilien (ligger nært ingefær- og bananfamilien) Opprinnelse : Amerika Hardførhet : Overvintres inne Utseen…


Canna


Latinsk navn: Canna indica

Andre navn: Kanna, arrowroot

Familie: Cannafamilien (ligger nært ingefær- og bananfamilien)

Opprinnelse: Amerika

Hardførhet: Overvintres inne

Utseende: Knollplante med brede blader som ligner en bananplante, høy blomsterstand med sterke farger


Plassering:

Canna dyrkes vanligvis i potte ute på samme måte som georginer og knollbegonia. Den elsker lys og kan gjerne stå i full sol ute. I sterk sol er det en god ide å skjerme potta litt, så det ikke blir alt for varmt i jorda. 

Den kan også dyrkes rett i bakken, og trenger da mindre vanning og gjødsel. Knollen er ikke vinterhardfør i Norge.

Vann og gjødsel:

Canna vokser kraftig og trenger mye vann og gjødsel. En kombinasjon av langtidsgjødsel og flytende gjødsel i den kraftigste vekstsesongen virker godt. Jorda må ikke stå våt, da kan knollen råtne.

Spesielle krav:

Knollen må overvintres inne. Neste års skudd vil komme fra den nye, lysere delen av knollen. Den mørke delen er et næringslager. 

Det beste er å lagre knollene som poteter: mørkt, kjølig og frostfritt. Det bør følge med litt jord. Luftfuktigheten bør ikke være for lav under lagring, mange pakker knollene inn i mose, sand e.l. for å bevare fuktigheten.

Formering:

Knollene setter sideknoller som kan deles. Canna kan også formeres med frø, og under gode forhold kan den blomstre allerede første året. Frøene har hardt skall. De spirer fortere om de før ligge i bløtt i et døgn. Noen filer et hull i frøskallet for at de skal spire lettere.

Sesong:

Sen vår-sommer. Det lønner seg å plante knollene inne tidlig på våren der sesongen er kort.

Diverse:

Den nære slektningen Canna achira er en rotgrønnsak, arrowroot, som har blitt brukt i Amerika siden forhistorisk tid. Også Canna indica er spiselig, men sortene som dyrkes her er avlet fram for utseendet, ikke for smaken eller næringsinnholdet.

Det latinske navnet Canna betyr "siv" eller "rør" og viser til den stive blomsterstengelen.

Canna indica er ikke i slekt med Cannabis indica, indisk hamp. "Indica" her henger sammen med "indianer" og andre gammeldagse uttrykk for Amerika.

Kommentarer

 1. Hva gjør jeg når den er ferdigblomstret?...kommer det nye skudd rett fra planten neste vår eller må jeg skjære ut frø og tørke? Hva med vanning og gjødsel under vinterlagring?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Etter blomstringen er det nok å knipe av selve blomsterakset, og la resten visne ned av seg selv utover høsten. Neste vår vil det komme nye skudd opp fra rota. Det går an å ta frø også, men de er vanskelige å spire og det aller beste er å ta vare på rota gjennom vinteren.

   Rota må inn om vinteren og overvintres kjølig og frostfritt som en potet. Da trenger den ikke vann og gjødsel. Om den står i potte kan hele potta følge med inn. Etter den første frostnatta blir bladene stygge og du ser at det er på tide å ta den inn. Da kan du klippe av stammen så den ikke tar altfor mye plass.

   Jeg "plages" med at denne typen planter blomstrer helt til snøen kommer, også blir jorda plutselig hard og det er for seint å ta dem inn. Dagen etter den første frostnatta er den rette dagen! :)

   Slett
 2. Hei har 2 canna åsen overvintring er det med de? hvor stor potte må de ha når de skal over i en anna potte? Kan de stå helt mørkt i en bod må e vanne de i vinteren?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Unnskyld seint svar, denne fikk jeg av en eller annen grunn ikke varsel om.

   Canna kan overvintres i eller utenfor potta. Har du en kjeller, eller bod, som blir kjølig uten at det blir direkte frost?

   Du trenger ikke å ta av jorda. Jorda beskytter mot uttørking og skader. Knollene trenger ikke å vannes om vinteren. Det som er over jorda vil visne ned, det er helt normalt. Det går an å klippe av stammen når du tar dem inn.

   Når du planter på nytt bør du bruke ei stor potte, plant gjerne rett i ei stor utepotte så den kan bo i denne potta hele sommeren. Om du vil plante i bed, eller utepottene er for tunge til å ta inn, er det nok med ca. 20 cm mens knollene spirer.

   Lykke til!

   Slett


 3. Min canna får stygge brune flekker på bladene. Er dette mangel på noe, eller hva?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det kan hende at den rett og slett holder på å gå i vinterdvale. I så fall er det snart på tide å ta den inn. Knollen kan overvintre i eller utenfor potta, mørkt og kjølig, men frostfritt.

   Ellers kan brune flekker være et tegn på overvanning. Det er typisk om planten står i potter ute i regnet, dreneringen er ofte litt for svak til å ta unna alt vannet.

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger