Primula, litt vår allerede (fra arkivet)

Dette innlegget er kopiert fra den gamle bloggen, og var først publisert i januar 2013. Mens vi andre ikke har fått rydda bort jula en gang, er det vår i blomsterbutikkene allerede. I begynnelse…
Dette innlegget er kopiert fra den gamle bloggen, og var først publisert i januar 2013.

Mens vi andre ikke har fått rydda bort jula en gang, er det vår i blomsterbutikkene allerede. I begynnelsen av januar er de der, primula i alle slags sterke farger. De lyser mot oss og roper: "Hurra, sola har snudd, det blir vår en gang!"

Det har vært mørkt og kaldt lenge nå, så jeg har lyst til å skrive om noe lyst og fargerikt, nemlig disse.

Hver vinter går jeg og gleder meg til å få den inn i huset igjen. Det er starten på en sesong, på et nytt år, og jeg blir rett og slett i godt humør av å se på dem.

Navnet primula er latinsk, og betyr noe sånt som "den første". Det passer godt på den første vårblomsten som kommer i handelen på nyåret. Den typen som selges i butikkene er en hybrid, altså en krysning mellom flere forskjellige arter. Det finnes vill primula i Norge, de best kjente er kusymre og nøkleblom. Andre typer er stauder som kan dyrkes i hagen.
Det som alle typer av primula har til felles, er at de ikke er glade i varme. Det finnes en sort som heter stueprimula, som kan stå i romtemperatur over lang tid uten å bli bleik av det, men også den må stå kjølig for å blomstre på nytt. Det aller beste hadde nok vært et uoppvarmet rom, men de fleste av oss vil jo ha blomster der vi kan se dem.Pass i alle fall på at den ikke står rett ved siden av en ovn, varmepumpe eller lignende. Det går også an å gjøre som med en bukett, og sette den kaldt om natta.

Primula tåler ikke å tørke ut! Stueprimula trenger mindre vann, mens den vanlige typen må vannes ofte. Det letteste er å løfte på potta hver dag og kjenne etter. Kjennes potta lett ut, trenger den mer vann. Siden knoppene kommer opp i midten av bladrosetten, bør den få trekke vann fra bunnen av. Knoppene kan råtne om det blir liggende vann oppå dem. Om du plukker vekk visne blomster, vil de nye knoppene få lys og komme ut etter hvert.

Alle planter må ha lys. Lys er like viktig for dem som luft er for oss! Spesielt må planter som blomstrer inne ha nok lys, ellers blir de bleike og triste. Vanlige lyspærer har feil farge for planter, dagslys er det beste. Sett den i eller nært et vindu. Spotter og lysrør er OK, men holdbarheten og fargen blir best i dagslys. Etter min erfaring blir den blå typen bleik lettere enn den gule. Den gule lukter også sterkest. For mange er den lukta synonym med vår! Vill primula som vokser sør i landet har den samme lukta.

Vanlig primula blir nok mest brukt som en pottebukett. Den står lenger enn en bukett i en vase, men blir vanligvis kastet når den er tom for blomster. Det går helt greit å plante den ut i hagen når det ikke er frost lenger, om du har tålmodighet til å gjemme på den. De strålende fargene du ser i butikkene er nok krysset fram av dyktige gartnere...etter et par år vil primula som had spredd seg ute gjerne bli gul.

Jeg liker å sette dem sammen, gjerne tre og tre,  i kurver og skåler. De kan pyntes som en dekorasjon med kvister, gåsunger, vårlyng e.l. De fleste steder finnes de billig nå i januar. Jeg vil ikke gå i detalj om dette, her setter bare fantasien grenser. Som du kanskje skjønner, er dette en av mine favorittblomster!

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger