Ildtopp

Ildtopp Latinsk navn : Kalanchoe blossfeldiana Familie : Bergknappfamilien Opprinnelse : Afrika, Madagaskar Hardførhet : Tåler ikke frost Utseende : 5-30 cm høy med tykke blader som…

Ildtopp
Et hav av ildtopperLatinsk navn: Kalanchoe blossfeldiana

Familie: Bergknappfamilien

Opprinnelse: Afrika, Madagaskar

Hardførhet: Tåler ikke frost

Utseende: 5-30 cm høy med tykke blader som sitter to og to, finnes i mange forskjellige farger med enkle eller doble blomster


Plassering: 

Nærmest hvor som helst. Ildtopp trives inne hele året, og ute så lenge det er minst 5 grader om natta. De holder seg best om de står lyst. Direkte sollys kan misfarge bladene.

Vann og gjødsel:

Ildtopp trenger lite vann og bør få tørke mellom hver vanning. Dette er spesielt viktig om den står i skyggen. Det letteste er å løfte på potta, og ikke gi den vann før potta kjennes lett ut.

I den lyse årstiden kan ildtopp få vanlig blomstergjødsel i svak blanding eller kaktusgjødsel. Gjødselpinner som slipper ut næringen litt etter litt virker veldig godt.

Spesielle krav:

Ingen spesielle krav. Ildtopp er veldig lettstelt. Det er nok å riste av visne blomster, siden den ofte kan sette nye knopper rett under de gamle. Jo lysere den står, jo mer tett og kompakt holder planten seg.

Formering:

Lett å formere ved stiklinger. De bør stikkes rett i jorda, ikke i vann først.

Sesong:

Hele året, så lenge det er lyst nok og ikke for varmt kan den sette nye knopper. Det er helt vanlig at de står grønne på vinteren.

Diverse:

Ildtopp

Ildtopp fåes i mange forskjellige størrelser og farger, med enkle eller doble blomster. Alle er like lettstelte. Det fins også flere andre arter i slekten Kalanchoe, som også trenger lite vann. Mange av dem er nærmest ørkenplanter.

Så lenge det ikke er fare for nattefrost, er ildtopp en holdbar og lettstelt sommerblomst ute. De står gjerne til langt utpå høsten.

Kommentarer

 1. Hvorfor får mine ildtopp myke og blasse blader

  SvarSlett
  Svar
  1. Beklager sent svar, da jeg er i utlandet.

   Myke og blasse blader er vanligvis et tegn paa for mye vann, eller for lite lys, eller oftest en kombinasjon av de to. Det er viktig for en ildtopp aa faa lov til aa bli toerst. Proev aa loefte paa potta neste gang du vurderer aa gi den vann. Er potta tung, trenger den ikke mer. :)

   Slett
 2. Hvorfor får mine ildtopp myke og blasse blader

  SvarSlett
 3. Hadde en veldig fin ildtopp, men i løpet av mørketiden ble alle bladene slappe og falt av. Nå som solen endelig er kommet tilbake håper jeg at planten og kan komme seg. Sitter nå igjen med en plante med flere lange stengler med 2-3 blader på hver stengel. Noe håp å få nye blader på stenglene jeg har? eller bør jeg klippe planten ned?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det går helt fint å klippe ned en ildtopp! Det høres ut som din har fått for mye vann/for lite lys. Det er veldig typisk at det er blad bare i enden av stilken om den ikke blir klipt ned. Pass på at potta blir helt lett før den får vann, sett den i vinduet, og det skal not gå bare bra! :) Etter min erfaring er det lettest å få nye knopper på den om den får stå ute på sommeren.

   Slett
  2. Takk for hjelpen, skal prøve å klippe den ned. Hvor langt ned klipper du den? Tror nok det er for lite lys 4 måneder uten sol var nok ikke bra for den. Siden vi og ofte har dager med snø/frost på sommeren tror jeg at jeg skal holde den inne.

   Slett
  3. Jeg klipper vanligvis ned mine såpass at det står igjen 3-4 blader på skuddene. Litt usikker på hvor mye den tåler om det ikke er igjen noen blader nedoverstilken...

   Slett
 4. Kan man plante ildtopp i blomsterkasse?

  SvarSlett
 5. Kan man plante ildtopp i blomsterkasse?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det går helt fint. Den tåler ned til 4-5 grader om den får venne seg litt til det. Pass på at jorda er godt drenert.

   Slett
 6. Heihei��
  Jeg har en ildtopp som "vokser over alle vidder".... stengene er blitt så lange at de har vokst nedover potta og oppover igjen��
  Hva bør jeg gjøre?!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det går helt fint å klippe den litt ned. De vokser ofte sånn om de får litt lite lys. Det går også an å ta stiklinger, bare stikk de toppene du klipper av i ei potte med jord!

   Slett
 7. Er Ildtopp giftig for katter

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, jeg vil anbefale å sjekke Giftinformasjonen eller en dyrlege for sånt. Her vet nok jeg like lite som deg. :)

   Slett
 8. Min ildtopp har fått blomsterknopper. Hva slags stell skal jeg gi den nå?

  SvarSlett
 9. Hvordan får ildtopp til å blomstre igjen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ildtopp bør ha en liten hvileperiode for å sette knopper, sånn at den tror det er vinter. Den bør stå kjøligere, få mindre vann, og ha det mørkt om natta i en måneds tid. Det som etter min erfaring har virket best, er å sette ildtoppen ut når det blir varmt nok. Om du har f.eks. et soveromsvindu eller et annet sted der det er mørkt og kjølig om natta, passer det også godt. Lykke til!

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger