Eucalyptus

Eucalyptus Alternativt navn: Eukalyptus, poppel, gummitre (ikke det samme som gummifiken, Ficus elastica) Latinsk navn : Eucalyptus sp. Familie : Myrtefamilien Opprinnelse : Australi…

Eucalyptus


Alternativt navn: Eukalyptus, poppel, gummitre (ikke det samme som gummifiken, Ficus elastica)

Latinsk navn: Eucalyptus sp.

Familie: Myrtefamilien

Opprinnelse: Australia

Utseende: Lite tre med grågrønne blader. Dufter av eucalyptus.


Plassering: 

Så lyst som mulig. Eucalyptus er naturlig beskyttet mot sol gjennom det blågrå belegget på bladene. Det er viktig at den står i vinduet for å få nok lys, og den tåler godt å stå i et sørvindu om den får nok vann. Det er best om det ikke kommer sterkt sollys rett i potta, fordi det kan bli alt for varmt.

De overlever ned mot 10 grader, men trives best i romtemperatur. De kan stå ute på dagen når det er varmt nok.

Vann og gjødsel:

Eucalyptus bør få tørke litt mellom hver vanning, men den bør heller ikke stå tørr lenge. Om den står konstant fuktig, kan rota råtne. Er lufta for fuktig eller bladene våte over lang tid, kan bladene få "skurv". Det ser ut som grå, tørre klumper på bladene. Det er ikke et tegn på skadedyr eller sopp, men en stressreaksjon fra planten.

Når den får vann, vil den gjerne drikke mye. Vann så mye at hele rotklumpen blir fuktig. Står den i sola, kan den drikke opp alt vannet i løpet av et par dager! Selvvanningspotte kan være en god ide, særlig på sommeren.

Eucalyptus er lite næringskrevende. De fleste gartneriene som selger eucalyptus i potter anbefaler langtidsgjødsel, som slipper ut næringen sakte. Både pinner og pellets virker godt.

Spesielle krav:

Det går fint an å klippe ned en eucalyptus som har blitt for stor.

Formering:

Eucalyptus har ikke lang tradisjon som potteplante i Norge, og kjøpes ferdig i butikken.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Eukalyptusolje er en velkjent ingrediens i halspastiller. Hele planten dufter. Kvistene er veldig holdbare i vase, og mange typer eucalyptus selges som grønt i buketter.

I noen deler av verden, spesielt i deler av Afrika, er eucalyptus et plagsomt ugress! Trærne er brannfarlige i naturen på grunn av den flyktige oljen de inneholder.

Flere dyr i Australia spiser bare eucalyptus, blant annet koalabjørnen.

Det latinske navnet Eucalyptus betyr "godt gjemt" og viser til blomsterknoppen som gjemmer seg bak et lokk.


Kommentarer

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger