Hvem er jeg?

Det er 8.mai, og alt ute er dekket av et tykt lag med snø, så akkurat i dag hopper jeg høyt over hagen. Vanligvis vanner jeg alle orkideene mine hver tirsdag. Denne uka var jeg syk, og det gjorde at…

 Det er 8.mai, og alt ute er dekket av et tykt lag med snø, så akkurat i dag hopper jeg høyt over hagen.

Vanligvis vanner jeg alle orkideene mine hver tirsdag. Denne uka var jeg syk, og det gjorde at jeg rotet med dagene. Først i dag, søndag, la jeg merke til at de var tørste. Det virket ikke som de hadde tatt noe videre skade av det. Phal. 'Surf Song' er alltid full av blomster, Phal. 'Deborah' har akkurat begynt å åpne seg, og til min store glede hadde tre knopper på Zygopetalumen kommet ut nærmest over natta. Hadde jeg kunne lukte noe, ville de ha duftet søtt og behagelig. Den vanlige bildebakgrunnen min var forresten opptatt av en svært energisk treåring, så jeg tok rett og slett bildene på gulvet.

Lilla blomst på en Zygopetalum-orkide, grønne blader

Det nyeste tilskuddet i samlingen kom i går. Phragmipedium er en utrolig spennende orkideslekt. Mange av dem har blomster som fortsetter å vokse etter at de har kommet ut. Jeg har hørt om Phragmipedium-blomster som har fått en halv meter lange kronblader, men det er nok usannsynlig i ei stue på en plante som skal få plass i vinduskarmen.

Disse orkideene er svært tørste. Noen av dem er nærmest myrplanter, som vil stå med litt vann på skåla hele tiden. Denne kom i ei ekstremt godt drenert plastpotte, av den typen som brukes på epifyttiske orkideer, så her må det spyles gjennom på den vanlige måten minst to ganger i uka. Den findelte orkidebarken tyder på at dette ikke er en typisk epifytt som lagrer vann i røttene.

En hånd holder en orkideplante med knopper

Nå kommer utfordringen: å finne ut av hvem dette egentlig er. Kvitteringen fra Mester Grønn sier "Phragmipedium". Plantepasset på siden av potta sier "Paphiopedilum", noe som ikke stemmer med hva jeg så på den plantene som hadde fått åpne blomster. De hadde lang "bart". Her stoler jeg mest på butikken.

Vanligvis er det ganske lett å finne navnet på en plante når den har med seg et merke fra produsenten. Her er ikke det tilfelle. På lappen står det P.P Orchideen. Det er et orkidegartneri i Nederland som dyrker Paphiopedilum. Jeg har to fra før som kommer fra dem. Phragmipedium er ikke listet på nettsidene deres. Disse orkideene er rødlistet, så de må komme fra et gartneri for å være lovlige i salg. Har de kanskje ikke oppdatert sidene sine skikkelig, eller har de fått inn en partivare for videresalg?

Skilt med teksten P.P. Orchideen og akvarellmaleri av orkideer

Etter litt mer graving fant jeg Facebook-siden til gartneriet. Der har de bilder, fra i fjor, av Phragmipedium caudatum. Planten min ligner på plantene på bildet, så jeg går ut ifra at det er en sånn jeg har fått. Det finnes flere forskjellige sorter av denne, med forskjellige farger i limegrønt, hvitt og brunaktig. Nå er jeg spent på hva som vil komme ut her!

Nærbilde av en orkideknopp på Phragmipedium caudatum (?)


Kommentarer

 1. Så spennende å lese om denne "tørste" orkidéen, og den kjenner jeg ikke til. Den hadde ikke passet her, for jeg har ingen tørste planter i den kategorien :)
  Zygopetalum har jeg hatt en gang for lenge siden, men den døde.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det skal bli spennende med denne orkideen. Jeg har et par andre tørstinger, nemlig Coleus og potteroser som venter på våren, så det skal nok gå bra. :)

   Fortsatt god helg!

   Slett
 2. Hej!
  Vilken vacker orkidé, färgen är fin. Är så glad att jag lyckades få några orkidéer att blomma om, jag är inte så bra på det. Brukar glömma att växter behöver vatten. Spännande att se vad du får för färg på blommorna.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Det er så spennende med orkideer som blomstrer på nytt! :)

   Slett
 3. Her gås det vitenskapelig til verks! Godt å finne ut av det. Nydelig den på første bildet!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger