Å flytte inn om vinteren

Mange av de mest populære uteplantene våre er egentlig flerårige, men tåler ikke den lange norske vinteren. Noen av dem tåler ikke frost i det hele tatt. Slike planter kan få et langt liv om de får t…
Mange av de mest populære uteplantene våre er egentlig flerårige, men tåler ikke den lange norske vinteren. Noen av dem tåler ikke frost i det hele tatt. Slike planter kan få et langt liv om de får tilbringe vinteren inne.

Den første planten jeg fikk lov å stelle som barn, var en rosa pelargonium. Bestemor lærte meg hvordan jeg skulle ta den inn på høsten, klippe av blomstene, og sette den i kjelleren. Hun hadde ei kjellerbod full av pelargonium. De ble bleike og stygge gjennom vinteren. Rundt påske gikk vi ned og henta dem opp, klipte dem ned, og satte dem i vinduet. Mange av plantene hennes var tiår gamle. Mamma hadde palmer og appelsintrær. Ingen trodde hun kom til å få til daddelpalme i Norge, men den trivdes godt i den kjølige gangen mens det var kaldt ute.

Trikset. har jeg etter hvert forstått, er å gi plantene forhold som minner mest mulig om vinteren der de stammer fra. For noen vil det si temperaturer rundt frysepunktet, mens andre helst vil ha 10 grader og regn.

Pelargonium (og her mener jeg zonale) er forholdsvis enkle å overvintre. De bryr seg ikke så mye om det er lyst eller mørkt, bare det er kjølig nok til at veksten mer eller mindre stopper opp. Litt strekker de seg, og derfor må de også ha bittelitt vann. Det kan vært lurt å la de få venne seg gradvis til innelivet ved å sette dem i en gang e.l. På samme måte er det lurt å ta dem inn om natta de første dagene de står ute. Her i nord setter vi vanligvis pelargonium i et kjølig vindu etter at de er tatt opp, så de får vokst litt før den korte sesongen begynner. De fleste setter dem ut i begynnelsen av mai.

Nå finnes det svært mange forskjellige sorter pelargonium, og det er mange som driver med dette og vet mye mer enn meg. Flere blogger og sider handler bare om pelargonium, og det er mye god informasjon å finne der ute!

Hortensia har det best inne om vinteren, om det ikke er snakk om en hagehortensia. De tåler litt kulde, og trenger ikke inn før frosten kommer. Det er ingen krise om det kommer litt kald luft på bladene, men om jorda fryser, dør de. Hortensia trives best i en kald kjeller, rett og slett i kjøleskapstemperatur. Blir det kaldt nok, trenger den ikke vann, men kommer det ut blader, må den ha vann og lys.

Georginer, gladioler og knollbegonia overvintres på samme måte som poteter. Opp av jorda, og lagres tørt, mørkt og kjølig. En gammeldags uinnredet kjeller er perfekt. Jeg har dem i fruktkasser fra matbutikken, med litt avispapir rundt. Disse knollene har godt av å plantes i potter inne, og få spire litt før de settes ut. Er det blomster på dem når det er meldt frost, holder både gladioler og georginer seg fine i vase.

Palmer, oliventrær, sitrustrær og andre middelhavsplanter vil helst ha rundt 10 grader om vinteren. I gamle dager var det akkurat sånn i gangene og soveromsvinduene. I mer moderne hus blir det nok litt for varmt. Da må slike planter få vann og alt lyset de kan få gjennom vinteren. Det er helt normalt at det faller noen blader av f.eks. fikentrær, men faller alle bladene av er det et tegn på at noe er galt. Vanligvis har treet fått for lite vann.

Jeg fikk nettopp vite av en anonym kommentator at det går an å overvintre løvemunn. Det hadde jeg ikke tenkt på før. Løvemunn er ikke den eneste sommerblomsten som egentlig er flerårig. Margeritter, spanske margeritter, og sikkert mange andre er stauder i varmere land. Her er det rom for mange forsøk. Jeg kjenner noen som klarte å ta vare på en tøffelblomst i ni år, ved å hele tiden klippe den ned. Den skal egentlig være ettårig.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger