torsdag 1. januar 2015

Pelargonium

Pelargonium


Alternative navn: Geranium

Latinsk navn: Pelargonium sp.

Familie: Storkenebbfamilien

Opprinnelse: Sør-Afrika


Det finnes hundrevis, om ikke tusenvis, sorter av pelargonium. Denne artikkelen handler om de to mest vanlige artene i handel: Pelargonium zonale (jerngeranium, hagepelargonium) og Pelargonium grandiflorum (engelsk pelargonium, stuepelargonium, krusgeranium) Jeg er slett ingen ekspert på denne slekta, og det finnes mye mer informasjon rundt omkring på nettet.

Plassering: 

Lyst, helst i et vindu inne. Pelargonium holder seg best om det ikke er for varmt. Kulde og direkte sollys kan misfarge bladene. På sommeren trives de fleste pelargonium best ute. Det er en god ide å herde plantene før de plantes ut, ved å la de stå ute på dagen og inne på natta de første dagene.

Vann og gjødsel:

Begge artene liker å tørke lett opp mellom vanning, men de må ikke stå tørre lenge. De kan stå i selvvanningspotte. Pelargonium er glade i gjødsel, og kan få vanlig blomstergjødsel eller gjødselpinner. Ute i hagen er organisk gjødsel et godt alternativ.

Spesielle krav:

Visne blomster og stygge blader bør plukkes av. Planten kan klippes ned om den blir lang og glissen. I den varmeste årstiden må pelargonium nesten få stå ute for å holde seg fine, men de må inn igjen før frosten kommer. P.zonale kan overvintres kjølig i f.eks. en kjeller.

Formering:

Pelargonium formeres oftest med stiklinger. Skudd uten blomsterknopper roter seg lett i vann. Det er viktig å ta av de nederste bladene, så det ikke står blader under vann og råtner. Når de har fått røtter, plantes de i vanlig blomsterjord. Det er ikke nødvendig å gjødsle de første ukene.

Sesong:

De første, stuepelargonium, kommer i handelen allerede i januar. Hagepelargonium kommer i april-mai. Begge to kan blomstre til langt utpå høsten med godt stell.

Diverse:

Pelargonium er en veldig stor slekt. Det finnes både arter som dyrkes for blomstenes skyld, og arter som har duftende blader. Noen mener at duften av pelargonium kan virke avskrekkende på mygg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar