Ofte stilte spørsmål: Juli

Er orkideer giftige?  Dendrobium Ingen orkideer som er i vanlig salg i Norge er giftige for mennesker eller husdyr. Det betyr ikke at de er spiselige! Vi vet for eksempel ikke hva planter ha…

Er orkideer giftige? 

Dendrobium

Ingen orkideer som er i vanlig salg i Norge er giftige for mennesker eller husdyr. Det betyr ikke at de er spiselige! Vi vet for eksempel ikke hva planter har blitt sprøytet med i gartneriet. Innsenderen av dette spørsmålet lurte på en Dendrobium. Thairestauranter bruker noen gang Dendrobium-orkideer som pynt. I store mengder kan visstnok noen orkideer være kreftfremkallende, men da må en spise mye over lang tid.

Finnes giftig eføy i Norge?


Nei, giftig eføy vokser i Amerika. Det går derimot an å reagere på vanlig eføy. Den inneholder et irriterende stoff, som faktisk kan gi utslett og blemmer om en er følsom for det.

Hva slags jord og gjødsel skal tropiske planter ha? 

Guzmania


Planter som stammer fra den tropiske regnskogen, for eksempel flamingo, vil trives best i luftig torvjord. Der de kommer fra er det veldig stor konkurranse om næringen, så de trenger ikke veldig næringsrik jord. I det siste har det kommet jord med kokosfiber på markedet, og det er dette profesjonelle gartnere bruker på tropiske planter.


Bør jeg tørke støv av bladene?


Det kommer helt an på hvilken plante det er. De aller fleste grønnplanter har godt av å bli tørket støv av eller dusjet innimellom. Legger det seg mye støv på bladene, skygger det for lyset. Innsenderen har orkideer, og de vil nok ha det best uten støv.

Bladglans kan holde støvet unna, men det er slett ikke alle planter som tåler bladglans. Spesielt yucca, dracaena, og planter med hårete blader kan ta skade av det. Orkideer vil heller ikke ha bladglans. Det er mye bedre å dusje dem med lunkent vann.

Unntaket er "luftplanter" som hjortehornbregne og Tillandsia, og sukkulenter som har et naturlig "støvete" belegg. Det som ser ut som støv på bregner og Tillandsia er faktisk små hår, som planten bruker til å drikke vann med. Belegget på sukkulenter er en naturlig solbeskyttelse.

Kommentarer

 1. Så kjekt med en blogg/nettside med så konkret og nyttig informasjon :) Har du noe peiling på plommepung forresten? Jeg er millimeter fra å sage ned plommetreet mitt.
  Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage.blogspot.com

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! :)

   Jeg har dessverre lite peiling på plommepung. Det virker som det er ekstremt mye av det i år, det er nesten ikke heggbær å finne en gang...

   Slett
 2. Så kjekt med en blogg/nettside med så konkret og nyttig informasjon :) Har du noe peiling på plommepung forresten? Jeg er millimeter fra å sage ned plommetreet mitt.
  Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage.blogspot.com

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger