En kjøtteter iblant oss

Visste du at det finnes kjøttetende planter i den norske naturen? Det finnes faktisk flere arter, som fanger maten sin på forskjellige måter, men den aller vanligste heter tettegress. Tettegress …
Visste du at det finnes kjøttetende planter i den norske naturen? Det finnes faktisk flere arter, som fanger maten sin på forskjellige måter, men den aller vanligste heter tettegress.

Tettegress er en søt liten lilla blomst som vokser overalt hvor jorda er litt fuktig og litt sur. Nå ved midtsommer er den full av blomster. Den ligner litt på en fiol når den blomstrer, og det er ingenting ved første øyekast som tyder på at det er noe farlig her. Det er heller ikke blomsten som spiser kjøtt, det er bladene.

Under blomsten ligger det en lysegrønn, stjerneformet bladrosett. Jeg har ofte tenkt at den ligner litt på ei grønn sjøstjerne. Oversiden av bladene er dekket med et seigt slim, som lokker til seg insekter.

Når en liten knott eller et annet dyr som er smått nok har landet oppi bladet, blir det sittende fast i slimet. Slimet inneholder fordøyelsesvæske som løser opp insektet. Skallet blir liggende igjen oppå bladet, slik som på bildet til høyre. Slik kan tettegresset trives godt på sur jord som inneholder lite næring.

Slimet bryter ned protein så effektivt at det har visstnok blitt brukt til å syrne melk med i gamle dager. Noen dialektnavn på planten tyder også på at den har blitt brukt til å skille melk med for å lage ost.
Blomsten er så lik en skogfiol at det er lett å ta feil. Jeg har sett insekter fly inn i blomsten, og lurer på om den også har duft som lokker til seg insekter. Jeg har også sett maur gå helt uforstyrret over bladrosetten, og en gang så jeg til og med en maur ta med seg ei lita larve som hadde falt oppi.

Kommentarer

 1. Ja dette er en flott plante! Jeg har selv laget tettemjølk da jeg var budeie tidlig på 80-tallet, men jeg og min søster ga det til kattene ,) Vi var ikke så gamle den gangen, og mjølka ble jo litt blå. Vi stusset litt da.
  Røros meierier lager Tjukkmjølk som selges over hele landet. Mjølk som har utrolig lang holdbarhet.
  Jeg har noen tetteplanter i en butt med mose i hagen. Hentet fra hytta vår, der vi har mye av den. Også en hvit variant. Ja, maurene benytter seg av all "gratis" mat:)
  Riktig god helg.-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvitt tettegress har jeg aldri sett, men har hørt om det. Jeg tror maur er smartere enn de ser ut til!

   Ha en fin sommerdag! :) Jeg var bortreist i helga, og hadde ikke internett.

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger