10 frøtips

Denne artikkelen ble først skrevet i januar 2016. Oppdatert i januar 2023. Det begynner å nærme seg tid for å så frø nå, og frøfirmaene er i full gang med å reklamere. Her er noen tips som jeg har sa…
Denne artikkelen ble først skrevet i januar 2016. Oppdatert i januar 2023.

Det begynner å nærme seg tid for å så frø nå, og frøfirmaene er i full gang med å reklamere. Her er noen tips som jeg har samlet sammen i løpet av mange år med mer eller mindre vellykket såing. Ingen regler er absolutte. Det viktigste er å prøve seg fram og ha det morsomt. :)

Spirer på et såbrett
Foto: Markus Spiske

  • Les bak på pakken før du sår. Noen frø vil spire lyst, andre mørkt. Noen må dekkes med jord, andre ikke. Det er forskjell på hvor varmt frøene skal stå mens de spirer. Noen krever romtemperatur, mens andre ikke vil spire under 20 grader. Enkelte frø vil ha en kuldeperiode for å spire, noen staudefrø trenger til og med frost. 
  • Det er også en god ide å ha oversikt over hvor mye plass plantene vil trenge mens de vokser. Store frø bør få litt avstand mellom seg. Grønnsaker som blir sådd ute vil trenge mye mindre tynning om de blir sådd tynt til å begynne med. Blomsterengfrø og "villblomster" som valmuer blir finest om de blir sådd litt ujevnt!
  • Ikke så for tidlig. Spirer som vokser inne i varmen vil trenge forholdsvis mye lys for å ikke bli lange og strantne. Om du ikke har et kjølig drivhus e.l. med ekstra belysning, er det ingen vits i å så mer en noen uker før plantene skal plantes ut. Noen frø, for eksempel persille, trenger lenger tid for å spire og kan såes tidligere. Ute gjør det mindre skade å så litt tidlig, i alle fall om det ikke er snakk om planter som er veldig sårbare for kulde. De vil vanligvis bare vente med å spire til det er på tide. Står frøpotter eller minidrivhus ute, er det en god ide å holde dem unna sterk sol eller vind.
  • Det er viktig å så i rett jord! Såjord bør inneholde fin sand og ikke være sterkt gjødslet. Har du perlite, er det svært godt egnet til å blande i såjord. Unngå de jordtypene som bare inneholder torv/kompost. De blir fort tunge og kompakte, og de små røttene kan kveles. Jord som er beregnet på kaktuser er vanligvis god å så i. Ute må jorda være helt fri for ugress og ikke full av vann. 
  • Små spirer trenger lys, fuktighet og frisk luft. Det er for mørkt inne i stua. Vinduskarmen går bra, om det ikke er for varmt. Det er svært sjelden at en trenger å vanne små spirer de første par ukene. Plastlokk eller gjennomsiktige plastposer kan hjelpe med å holde på luftfuktigheten, men husk luftehull! Blir det så fuktig at det dugger på innsiden, kan det lett mugne.
  • Det er en veldig god ide å prikle om før spirene blir så store at de filtrer seg inn i hverandre. Det greieste er å gjøre det når spirene har fått tre-fire ordentlige blader. Noen liker å bruke en ispinne eller lignende for å løfte spirene opp av jorda uten å skade røttene. Det er viktig å holde plantene i bladene, ikke i røttene. Potta de prikles til bør ikke være for stor. Om ikke småplantene rekker å fylle jorda med røtter i løpet av et par uker, kan jorda lett bli sur når den vannes.
Chili og tomat i potter etter ompotting ute

  • Før småplantene får flytte inn i det nye hjemmet sitt i hagen bør de herdes, så de ikke får sjokk. De kan få stå ute om dagen og inne om natta i ei ukes tid. Bladene vil skifte farge fra lysegrønt til mørkere grønt, da er de klare til å plantes ut. Det er en fordel om de ikke står rett i sola eller i sterk vind de første dagene.
  • Det går an å så uten jord! Karse trenger ikke jord, bare våt bomull eller (giftfritt) papir. Mange andre frø kan forspires i fuktig papir. Dette kan være en god måte å finne spireprosenten på, om frøene er gamle eller ukjente. Spirer og mikrogrønnsaker kan såes i spesielle kar der frøene ligger oppå netting og fuktes/skylles ofte. Jord på sånne ting lager ofte bare griseri. Mange frø kan såes i sand, perlite, eller mose. 
  • Blomstrings/høstetider og H-soner som er oppgitt av leverandøren er ikke absolutte grenser. Mange frøleverandører dekker hele Norden, og de angitte tidene kan være i tidligste laget. Det er utrolig hva en kan få til på den rette flekken i hagen. Varmekrevende vekster som squash bør plantes ut seint, det må være skikkelig sommer først slik at jordtemperaturen blir høy nok. Svart plast oppå jorda og fiberduk over plantene sparer du iallfall en H-sone på. Inntil husveggen er en god plass for skjøre stauder. (Husk å dekke til om vinteren!) Frø er forholdsvis billige, det koster lite å finne ut hva som går an og ikke går an i akkurat din hage.
De hårete frøkapslene fra blå valmuesøster
  • Det er lett og morsomt å høste sine egne frø fra sommerblomster. Bare la det stå igjen et par ferdige blomster, og pass på å ta dem med det samme frøene er modne. Med sånne frø vet vi helt sikkert at de kommer fra en sort som trives godt akkurat her! Sørg bare for å merke alle posene godt. Jeg har laget mye ufrivillig blomsterengblanding gjennom tiden...



Kommentarer

  1. Det er så gøy å så :) Blir aldri utlært heller.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er det! Og du har helt rett. Nå har jeg satt inn en pc-vifte i boksen der jeg sår tomat og chili, så blir det forhåpentligvis ikke noe sopp i år. Fortsatt god helg!

      Slett
  2. Så fint at du skriver om å så frø. Det er mange feller å gå i, og da er det godt å ha noen gode råd :)
    Jeg må vente med å så mer for jeg har ikke mer plass inne nå.
    Ha en fin uke! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk! Uka har vært rar så langt men det blir nok bra en gang :)

      Slett
  3. Kan jeg så f.eks Ringblomtfrø rett ut i bakken eller må de i småpotter inne først?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Begge deler går bra. De blomstrer tidligere om de blir sådd inne. Her omkring blomstrer de i august om de blir sådd rett ut.

      Slett
  4. Hei😀Prikket i såjord, skulle vel brukt mer næringsrik jord. Kan jeg prikle de omigjen, eller blir de da skadet?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det går bare bra å prikle i såjord :) De skal vel sikkert pottes om en gang til før de blir fullvoksne

      Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger