Tid for å høste frø

Nå begynner det å roe seg både i hagen og ute i naturen. Det aller meste har blomstret fra seg, og satt frø. Nå er det på tide å høste inn frø! Sommerblomster som stemor, ringblomst, tagetes og valmu…
Nå begynner det å roe seg både i hagen og ute i naturen. Det aller meste har blomstret fra seg, og satt frø. Nå er det på tide å høste inn frø! Sommerblomster som stemor, ringblomst, tagetes og valmuer er enkle å ta frø fra. Akeleier setter også store mengder frø og er lette å få til.
Modne frøkapsler av akeleie
Frøkapsler på akeleie

Jeg pleier å ta frøkapslene med det samme de er modne, og legge dem i et pappbeger for å tørke skikkelig. Når de er tørre, legger jeg dem over i små plastposer og lagrer dem i kjellerboden.

Det er spesielt morsomt med stemorfrø, jeg kan høre frøkapslene sprette opp inni begeret etter som de tørker. Det er lettest å ta dem med det samme veggen på kapselen begynner å bli gulaktig og litt gjennomsiktig. Sitter de på for lenge, vil de åpne seg, og frøene faller ut. Frøene inni skal være gulbrune, ikke hvite. Selvsådde stemor får vanligvis ikke samme farge som "foreldrene" For at stemor skal blomstre tidlig på sommeren, må de såes veldig tidlig på våren. Jeg pleier å så i to omganger, så jeg også får en blomstring fra august og utover til desember!

Moden frøkapsel av valmue, Papaver somniferum
Valmuefrøkapsel
Tagetesfrø sitter inni en litt klissete kapsel som bør være skikkelig tørr før det er mulig å få ut frøene. Det letteste er å knipe av resten av blomsten i den ytterste enden og "vrenge" ut frøene. Tagetes liker å ha det varmt når de skal spire, varmere enn stemor, så dem sår jeg seinere.

Akeleie er en staude. Stauder kan være litt vanskelige å få til fra frø, men akeleier er greie...om de blir sådd ute! Det er det trikset som har virket for meg. Det går også helt fint an å bruke dem som blomsterengfrø og strø dem utover om høsten.

Valmuer setter enorme mengder frø, og er lette å plukke. Det går kort tid fra en valmuefrøkapsel er moden til den begynner å åpne seg. Den spretter ikke opp sånn som stemor gjør, den får noen hull i enden, så frøene blir ristet ut som av en pepperbøsse. Det er greiest å ta dem så fort de er tørre og lette og "rister" på innsiden, men før hullene kommer. Det er greiest å så valmuer ute.
Modne frø på seiersløk, Allium victorialis
I år har jeg også prøvd å ta frø av seiersløk. Jeg vet ikke hvor lett det er å få dem til å spire, eller om de må ha det kaldt først. Vikingene dyrket visstnok seiersløk, men som alle andre Allium er det nok mest vanlig å dele planten og ta småløker. Uansett blir det et spennende forsøk. Den sto og viste fram de svarte frøene så stolt at jeg kunne ikke la være...

Kommentarer

 1. Ja, det er mye en kan ta frø av og så. Stemorsblomster sår seg selv, for de glemmer jeg å ta bort frøene av. Men de er utrolig søte der de blomstrer nå i div. potter :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de titter opp på alle mulige steder her også, i potter, mellom steinheller, mellom urtene... Veldig søte!

   Slett
 2. Tack för den fina kommentaren!

  Det är riktigt kul att skörda frön att dela med sig av och så själv. Men i år så har jag bestämt mig för att låta bli. Kommer inte ha någon tid att ta hand om de i höst så jag klipper bort och blundar. Men nästa år.... :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi vet aldri hva som kommer opp neste år som en overraskelse :)

   Slett
 3. Det er moro å sanke frø fra egen hage:) Og så ble jeg litt overrasket over at jeg fikk såpass mange staudefrø til å spire. Kanskje fordi jeg la de i frysenen en tid før såing.
  Allium sprer seg mye selv, men er lette å så også.
  Og så lar jeg mye stå igjen i hagen til fuglene på vinteren. Dekorative er de jo også disse frøkapsene. Morsomt med frø!
  Ha en fin fin uke:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fryseren virker kanskje på samme måte som å så dem ute, at de får kjenne frost. Allium fra frø har jeg ikke prøvd før, vi deler dem vanligvis.

   Takk i like måte!

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger