Kortreist: Spinat

Å dyrke sine egne grønnsaker er ikke så vanskelig som det kan se ut til ved første blikk. Det er mange grønnsaker som er lette å få til, og som ikke krever noe annet utstyr enn jord, frø, og litt tid…
Å dyrke sine egne grønnsaker er ikke så vanskelig som det kan se ut til ved første blikk. Det er mange grønnsaker som er lette å få til, og som ikke krever noe annet utstyr enn jord, frø, og litt tid. En trenger ikke en gang å ha hage. En kasse med jord i, eller til og med ei stor potte, er nok. Å dyrke sine egen grønnsaker er morsomt både for voksne og barn!

Spinat er en av de grønnsakene som vokser aller fortest. Den kan spises nesten uansett hvor stor den er, og den tåler å spises av mens den vokser. Fra den er sådd til den er spiselig tar det ca. en måned. Etter hvert som spinatplanten vokser, vil bladene bli større og kraftigere. Mange foretrekker å spise dem opp og heller så nye frø i flere omganger gjennom sommeren.

Bladgrønnsaker som spinat liker næringsrik jord, spesielt trenger de mye nitrogen. Det vil si at jorda bør inneholde kompost, eller gjødsles godt. Har det vært dyrket grønnsaker på jorda før, vil spinat trives spesielt godt der det har blitt dyrket erter eller bønner året før. Jorda bør være minst 30 cm (ett spadetak) dyp. Spinat trives også godt i potter, i vanlig blomsterjord fra butikken.

Frøene såes med omtrent 2-3 cm mellomrom og dekkes med 1 cm jord, så ikke fugler får tak i dem. Plantene vil trenge mer plass enn dette etterhvert, men det går an å høste for å tynne. Det går an å så så fort jorda er frostfri (Spinatfrø tåler frost så lenge de ikke har spirt!) , men frøene spirer ikke før det er minst 5 grader i jorda. Det bør ikke bli kaldere enn 5 grader mens spinaten vokser, da går den i stokk.

Spinat trenger mye vann for å bli god. Vokser den rett i bakken, er ikke vann vanligvis et stort problem i Norge. I ei potte, en kasse eller lignende bør den nok vannes regelmessig. Røttene blir dype etter hvert, så det er ikke nok å bare vanne i overflaten.

Spinatspirer har to lysegrønne, lange, litt tykke frøblader. De er kraftigere enn frøugress som vassarve og tunbalderbrå, så det er ikke veldig vanskelig å luke rundt dem i begynnelsen. Etter hvert vil de vokse kraftigere enn ugresset. Rotugress må fjernes før det plantes spinat. Spesielt kan brennesle være et problem, da den har akkurat samme krav til jord og næring som spinat.

Nesten ingen insekter liker spinat. Snegler kan spise den, men den vokser så fort at den første avlingen kan høstes før det har kommet særlig mange snegler.

Midt på sommeren, når det er varmt og sola sterk, går spinat lett i stokk. Den strekker seg og får en seig stilk. Når dette skjer, er det lettest å høste alt og så på nytt. Bladene er spiselige, men stilken vil ta nesten all næringen.

Små blader kan spises som de er, i salat eller f.eks. oppå stekt pizza. Større blader er gode å dampe, eller hakke og bruke i suppe, sauser og gryter. Spinat kan fryses, og kan da kokes rett fra fryseren.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger